fbpx

Martin från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 36 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

När covid-19 pandemin chockade världen i våras stod de flesta ganska handfallna inför den nya situationen. Inte minst påverkades flera sektorer oerhört hårt – men även om BNP siffrorna och skadan på ekonomin var enorm så skulle återhämtningen bli kraftfull. I dagarna står att läsa i svensk media att vi ska ha ”fysisk och mental beredskap” att leva med viruset hela nästa år! Kommer inte corona vaccin ut innan sommaren för alla som behöver? Vem lurar vem – eller snarare vem har fel? Nedan kommer en analys av marknaden från nationalekonomen Johan Berntorp i Malmö som diskuterar ekonomin och tillväxtförväntningarna.

Våg efter våg?

När den ”andra” eller “tredje vågen” – som nuvarande smittspridning kallas – slog till under hösten var det väl egentligen inte fullständigt oväntat. Vad som mer börjar framstå som något vi behöver förhålla oss till är att det här inte på något sätt bara kommer att sluta och allt återgå till det normala inom en särskilt nära framtid. Till exempel varnar Fauci nu för att de i USA kan få våg efter våg av smitta. Samma tycks nyss ha hänt i Storbritannien som är inne på tredje vågen. En rejäl mutation som BBC beskriver har “hög” sannolikhet att vara mer kapabel att överföra Covid-19 än andra varianter. Kan det nya frakt- och reseförbudet för britter skapa ytterligare problem för Europa?

Ett krasst ekonomiskt dilemma är att man i flera länder hanterar Pandemin genom nedstängningar och kraftfulla restriktioner. Om samma eller motsvarande restriktioner drabbade ekonomin tungt i våras, hur i hela fridens namn ska det kunna leda till att prognoserna om återhämtning infrias så som de är satta?

Hur långt räcker stimulansåtgärderna och när tar de slut?

I samband med nedstängningarna var det som vi kommer ihåg bra rull på både penningpolitiska och finanspolitiska stimulansåtgärder som beskrivs som de största någonsin av EU. Men hur långt räcker det? Förövrigt är såvitt en annan förstår funnits en rad problem kring till exempel EUs stimulanspaket – hinner de ut i tid?

Konkurserna har minskat med 32% sedan oktober, 2019

Många bolag i de branscher som tog smällen i våras förefaller ha överlevt med hjälp av historiska buffertar och hjälp från staten. Men klarar de en andra och kanske en tredje smäll? Hur lång tid tar det innan en eventuell konkursvåg i de hårdast nedstängningsdrabbade sektorerna sprider sin olycka till andra branscher? För hur det än är så är även de kunder på olika ställen! Den amerikanska börsen är samtidigt och nosar kring högsta nivåerna någonsin och George Soros är lång med över 3 miljarder kronor i Nasdaq 100 index via ETF'en QQQ (även kallad Nasdaq 100 hos vissa trading sajter). Du kan handla samma Nasdaq 100 ETF hos Capital, vare sig du vill köpa eller blanka.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Prova trading med ETF'er hos Capital. Stort utbud, allt från tech till olja. Prova nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


CreditSafe rapporterar att 32% färre konkurser noterats i oktober 2019 jämfört med oktober 2020. November 2020 såg däremot “bara” 5% mindre konkurser än samma period 2019.

Mest kaos för resor, hotell och restaurangbranschen?

Jag tycker själv det är lätt att bara tänka att det är resor, hotell och restaurang som lider men riktigt så enkelt är det ju inte. Statistiskt sätt tycks det vara för hotell- och restaurangbranschen (+12% konkurser), partihandel (+16%) och transportbranschen (+26%) enligt statistik från UC. Allra bäst går det däremot för Gotland med en -38% minskning i antalet konkurser under 2020 jämfört med 2019.

Men det blir inte mycket fruktkorgar och kylare till vattenbehållare på kontor utan medarbetare. Ingen business, inga nya hemsidor, inget kontorsmaterial, inga trycksaker, inget teams, ingen revisor och ingen skatt. Ja, det var kanske inte det starkaste kedjan av händelser men ni förstår poängen – vi får följdeffekter som är svåra att överblicka.

Vaccin och stimulanser

När marknaden stod i brand i våras fanns det all anledning att tro på en studs – marknaden var chockad och paniken total. Hoppet om att stimulanser skulle råda bot gjorde att stimulanser var den givna triggern – men nu? Stimulanskortet har spelats och det kan förvisso komma mer, men det kanske redan är inprisat? Sen har vi ju så klart vaccinet, vilket förtroende har marknaden för det? Och inte minst, vilket förtroendet har vi som ska ta sprutan för själva vaccinet och dess eventuella biverkningar?

Nåväl, man kan försöka dissekera allt det där men man lär väl inte landa i någon annan slutsats än att i princip vad som helst kan hända. Vad vi nog definitivt kan veta är att givet den linje olika politiker naglat fast sig vid så behöver vi få bukt med viruset – för politikerna kommer inte att byta strategi. Och ju längre de kör på i samma spår desto svårare kommer det att bli för dem att bryta. Så – så länge som vi har Pandemi eller det finns risk för ny smitta kommer ekonomin att hämmas och prognoser och förhoppning om återhämtning sannolikt inte att infrias såvida de inte justeras. Och var är det egentligen marknaden förväntar sig?

Aktiemarknaden sticker

Aktiemarknaden har sedan botten i våras tuffat på rätt bra, vilket inte minst gäller uppgången från botten i samband med presidentvalet i USA. Det har dragit på ganska rejält, det blev inte mycket till val-kaos från marknadens perspektiv och vi fick nyheter om ett vaccin.

Nu är världen och framförallt den finansiella världen inte alltid tillsynes helt logisk. Att vi fått återhämtning i branscher som gynnas av stimulanser och ligger rätt utifrån vårt ”Pandemi-beteende” ett tag, fine! Men, det här. Ska vi dras med Pandemin i minst ett år till som nu förefaller kommuniceras från politiskt håll är det väl ändå dags för marknaden att ta ett ”chill-pill” och baissa på i varje fall lite?

OMX: Som en raket

Gillar man teknisk analys så kan vi notera att marknaden (OMXS30) brutit upp från en konsolidering medelst ett riktigt raket-lyft sett från den 30 oktober. Noterbart är att det kan vara klokt att akta sig för den här typ av slungor triggade av fundamentala nyheter. De inträffar i stort och smått – minns ni när Schweiz släppte peggen mot Euron och marknaden drog på i kölvattnet av stimulanserna och vad som hände sen?

Nä, någon har fel. Antingen är det politikerna som har gått och blivit depp-skallar eller så är det marknaden som sprungit åstad på tok för mycket och på tok för snabbt.. Vad tror du?

NOK: En valuta att räkna med?

För Norge så tycks förväntningarna dock vara lite bättre än i många andra Europeiska länder. Centralbanken har redan pekat på att en räntehöjning kan komma på tal från första halvåret 2022, vilket är den mest hökaktiga prognosen av västerländska centralbanker hittills. Men för närvarande så behålls räntan på en låg nivå, för att minimera risken att arbetslösheten ska stiga. Huspriserna i Norge har dock stigit markant, efter långa perioder med låga räntor, vilket ökar risken för att finansiella obalanser byggs upp, meddelar norska Riksbanken. Den norska kronan har redan stärkts rejält mot us dollarn från en botten omkring 11.8 i mars 2019 till 8.65 mot USD i skrivande stund. Så kanske det är dags för en vändning snart? Prova själv trading med NOK via Skilling som har störst utbud och bäst spread.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova trading med NOK. Vi på Valutahandel.se rekommenderar Skilling med 7 valutapar mot norska kronan. Smidigt & enkelt, se själv!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Riskvarning: Detta är en åsikt och ingen rådgivning, av författaren Johan Berntorp, som är nationalekonom och har ett renodlat intresse för fotboll och de finansiella marknaderna. Diskutera allt med finansiella rådgivare innan du gör några investeringar.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.