fbpx

Fredric från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 42 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Turkiets president Erdogan har sagt att han inte kommer att godkänna att Sverige och Finland beviljas medlemskap i Nato. Hans uttalanden ser ut att kunna stå landet dyrt när den redan hårt pressade liran nu tappar rejält, rapporterar Valutahandel.

I veckan kungjorde statsminister Magdalena Andersson ett historiskt beslut om att Sverige lämnar in en ansökan om medlemskap i Nato. Beviljas vi medlemsskapet träder Sverige in i ett nytt paradigm, efter drygt 200 år av alliansfrihet och en hittills obeveklig inställning om att det är så Sverige ska vara. Även Finland ansöker om inträde i militäralliansen för att, precis som Sverige, öka den egna tryggheten när det säkerhetspolitiska läget i vårt absoluta närområde har försämrats kraftigt på väldigt kort tid.

Avgörande för att såväl Sverige som Finland ska beviljas medlemskap är emellertid att samtliga nuvarande medlemsländer, just nu 30 till antalet, står bakom beslutet och röstar ja. Den generella inställningen till ett svenskt och finskt medlemskap tycks vara positiv – undantaget en part. Från Turkiets håll menar man bestämt att varken Sverige eller Finland kommer att få ett ja av dem eftersom man anser att bägge länderna har blivit hem för terrorister och stödjer PKK.

Turkiets inställning kan tvärt sätta punkt för ett svenskt medlemskap i Nato innan det ens har börjat – men det ser också ut att få konsekvenser för dem själva. Bara idag har den turkiska liran redan tappat över 2% i värde mot såväl dollarn som den svenska kronan och euron.

Tvivlar på både Sverige och Finland som allianspartners

Diskussionerna kring om Sverige bör ansluta till Nato eller inte har varit många och turerna har gått både fram och tillbaka de senaste veckorna. När beslutet om att gå vidare med ansökan väl togs, kom Turkiets negativa uttalanden som en rejäl kallsup. Särskilt när motiven bakom deras avsikt av neka både Sverige och Finland en plats vid Nato-bordet basunerades ut.

Enligt president Erdogan anser Turkiet varken Sverige eller Finland vara lämpliga för medlemskap eftersom det finns tvivel kring huruvida vi kan vara pålitliga allianspartners eller inte. Som skäl till misstron uppger Erdogan att framförallt Sverige, men även Finland, har kommit att bli hem för olika terroristgrupper – och då särskilt PKK-gerillan. Man menar att den av EU, USA och Nato terroristklassade organisationen får verka mer eller mindre fritt i Sverige och att det därmed finns ett stöd för den typen av brottslig verksamhet i landet. Något som utrikesminister Ann Linde menar är ett stort missförstånd och inte alls överensstämmer med verkligheten.

Diplomatiska samtal pågår från både svensk och finsk sida, men Turkiet tycks än så länge ovilliga att ändra sin inställning i frågan – såvida inte Sverige och Finland går med på de villkor man delgivits.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grym trading med grymma villkor. Prova EU-reglerade toppmäklaren Skilling för valutor, krypto och andra tillgångar!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Kräver utlämning av påstådda PKK-medlemmar

Sverige ska utlämna totalt 21 turkiska medborgare med påstådda kopplingar till PKK och andra terrororganisationer, och Finland ska utlämna sex stycken. Dessutom ska både Sverige och Finland till fullo häva alla nuvarande vapenembargon mot Turkiet. Endast om dessa krav uppfylls kan Turkiet överväga att godkänna ett svenskt och finskt medlemskap i Nato.

Kravlistan har mötts av stor kritik och många menar att Erdogan utnyttjar ett komplicerat säkerhetspolitiskt läge för egen vinnings skull, och för att försöka tvinga till sig en roll av en större internationell makthavare än vad han egentligen är. Huruvida Sverige eller Finland har för avsikt att likväl möta villkoren är ännu osäkert, men klart är däremot att utspelet snabbt lett en mer negativ inställning gentemot Turkiet – och därmed en ganska kraftig nedgång för valutan.

TRY backar stort mot både SEK, USD och EUR

I fredags kostade en USD 15,41 TRY. Kursen SEK/TRY var 1,52 och för EUR/TRY låg den på 15,99. Efter gårdagens uttalanden om inställningen till ett svenskt och finskt Nato-medlemskap har värdet på den redan svaga valutan sjunkit rejält. Idag kostar en USD hela 15,76 TRY, en svensk krona 1,59 TRY och en euro 16,59 TRY. Den turkiska valutan har gått dåligt under en längre tid och även tappat markant mot både USD och EUR under den senaste månaden.

Förtroendet för Turkiet som en viktig allierad och som en bevarare av fred i både Europa och världen i stort naggas tydligt i kanterna efter sådana utspel som det senaste. Redan innan har såväl Erdogan själv som Turkiet överlag av många setts som något av ett oladdat gevär, från vilket kontroversiella uttalanden och ageranden kan komma med jämna mellanrum. Landets ekonomi har också länge varit i rejäl gungning och det politiska läget tidvis ordentligt rörigt.

Huruvida nedgången för TRY kommer att hålla i sig lite till eller om trenden snart vänder återstår att se, men valutan har de facto tappat i värde inte bara de senaste dagarna, utan även den senaste månaden och också sett över de senaste 12 månaderna.

Trading med TRY?

En snabb titt hos olika valutamäklare visar att majoriteten som handlar valuatparen USD/TRY och EUR/USD just nu har köppositioner. Måhända kan nu vara en tid att investera i TRY om du övervägt det tidigare och tror på en uppgång längre fram. Samtidigt ser det mörkt ut för ekonomin i stort, med en inflation som är den högsta på över 20 år (drygt 50%) och ett styre som trots det inte vill använda räntejusteringar som åtgärder på grund av bland andra religiösa skäl. Snarare avser man istället sänka dem i hopp om att inflationen rättar till sig på annat sätt.
För den som vill handla med TRY finns alltid blankning som ett potentiellt lönsamt alternativ om kursen fortsätter att gå ned. Annars finns andra valutor som känns mer lämpliga att trada i detta nu, givet hur läget för TRY ser ut för tillfället.

Betyg: 9.3/10
Minsta insättning: 1725 kr
Beskrivning: Snabba avslut, låga spreads och stort utbud av valutapar. Testa IC Markets för valutahandel!

Riskvarning: 74.32% av alla traders förlorar pengar hos denna IC Markets EU (LTD) med CFDer.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.