fbpx

Kristian från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 15 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det brittiska pundet har gynnats av pressen på USD och stigit strax över 5% den senaste månaden. Men vilka är utsikterna för valutahandel med GBP/USD den närmaste tiden, och hur kan räntebeskeden från BoE och Fed komma att påverka?

Färsk statistik från november visar att den årliga inflationstakten blev lägre än väntat i Storbritannien, och att inflationen för första gången i år har vänt nedåt. Efter ett bistert år med skenande priser på allt från mat, bränsle, el och konsumtion – och med ett hårt pressat pund som resultat – kom rapporten från Bank of England som ett litet ljus i den mörka tunnel som 2022 hittills varit. Från att ha legat på 11,1% i oktober, landade inflationstakten enligt KPI på 10,7% i november. En nedgång i bränslepriser samt på marknaden för begagnade bilar pekas ut som den största bakomliggande orsaken till utvecklingen.

Vänder vi blicken åt valutahandel med GBP/USD har växelkursen gått uppåt de senaste 30 dagarna. Från att tidigare i år ha skvalpat nere på den lägsta bottennivån på 30 år, har pundet lyckats hämta igen en del mark. Utvecklingen går i linje med den för andra valutor, där dollarn hamnat under hård press under senare delen av hösten och början av vintern. Med Storbritanniens senaste inflationsbesked, Bank of England räntebesked i veckan och Fed:s sista räntebesked för året på agendan imorgon, blir det intressant att se åt vilket håll valutaparet går härnäst.

Lägre inflation kan dämpa pundets uppgång

Även om en lägre inflation givetvis är både önskvärd och välkommen, kan utvecklingen tillfälligt få en dämpande effekt på pundets återhämtning mot dollarn. Omedelbart efter det att novembers inflationsiffror släpptes sågs en nedgång i GBP/USD – om än en marginell sådan men likväl en nedgång. Stiger priserna långsammare i UK, eller till och med börjar minska något, kan Bank of England besluta att lätta foten något från gasen och även börja sakta ned räntehöjningarna. Att fler höjningar är att vänta vet vi – en inflation på över 10% är fortfarande illa – men de kan fortsättningsvis bli lägre.

Börjar inflationen mattas av blir det våghalsigt att ånga på med trippelhöjningar. Risken för att den brittiska ekonomin tippar över i en avgrundsdjup lågkonjunktur blir påtaglig om man inte anpassar åtgärderna efter det förändrade läget. För pundets del skulle en inbromsning i räntehöjningarna kunna innebära ett visst tapp mot dollarn eftersom högre ränta generellt driver en valutakurs uppåt. Således är också det kommande räntebeskedet från Fed en essentiell del i ekvationen.

Kraftig amerikansk höjning kan åter skruva upp intresset för USD

Bank of England sammanträder i årets sista penningpolitiska möte imorgon torsdag den 15 december, varefter ett nytt räntebesked kommer. På andra sidan Atlanten höll amerikanska centralbanken sitt sista möte för 2022 igår och beslutet om räntan kommer att meddelas idag. Givet pressen på dollarn samt det faktum att inflationen faktiskt bromsat in de senaste månaderna, tror många att Fed bedömer att det finns utrymme för ytterligare en kraftig höjning till. Sannolikt blir det 50 punkter, eller mer.

Blir det som väntat kan USD åter höja sin status som safe haven-valuta och på nytt stärkas mot såväl GBP, som EUR och andra valutor.

Valutahandel med GBP/USD

Kursen för GBP/USD ligger i dagsläget strax under 1,24. Priset har stigit något sedan imorse, såväl som från igår och under de senaste fem dagarna. Senaste toppen noterades på 1,2440. Ger Fed besked om en stor räntehöjning, och fortsatta tajta åtstramningar en tid framåt, är en viss nedgång för pundet sannolikt att vänta. Meddelar man däremot en mjukare ton framöver kan pundet istället komma att fortsätta stiga ännu lite till.

Trenden hos mäklare tycks väga över något åt USD:s fördel. Omkring 59% av alla som har öppna positioner i GBP/USD har korta positioner, och tror därmed på en nedgång för pundet. Totalt sett i år är kursen för GBP/USD ned med strax över 6%.

Tror du på möjligheter i pundet och dollarn och vill gå kort eller lång i valutahandel med GBP/USD? Registrera dig med BankID hos Skilling redan nu – en svensk kvalitetsmäklare med licens inom EU, marknadens lägsta spreads och ett generöst utbud av tillgångar i alla kategorier. Såväl valuta som aktier, krypto, råvaror, ETF:er och mer.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel i världsklass hos svensk mäklare. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.