fbpx

Peter från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 21 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
77% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

För första gången någonsin seglade norsk ekonomi mätt i BNP om den svenska under tredje kvartalet i år – en utveckling som till stor del kan förklaras av de höga energipriserna. Kan vi vänta oss att ett högre norskt BNP är det nya normala – och hur ser det ut med valutahandel för NOK/SEK?

I veckan meddelade den norska motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån att grannlandets ekonomi nådde en gynnsam utveckling under tredje kvartalet av 2022, och växte till motsvarande 1600 miljarder svenska kronor. För svensk del blev siffran för Q3 lägre än så. Rapporten från SCB visade en svensk BNP på 1437 miljarder kronor – vilket innebär att norsk ekonomi för första gången gått om den svenska.

En historisk bedrift och ett glädjande besked för norrmännen i en annars dyster ekonomisk era, men kan utvecklingen väntas hålla i sig? Kommer Sverige få vänja sig vid att från och med nu inte bara behöva ligga bakom Norge i skidspåret och pisten, utan även ekonomiskt? Och hur är statusen för valutahandel med NOK/SEK? Har veckans besked haft någon effekt på den svenska kronan gentemot den norska?

Energipriser bakom att norsk ekonomi går förbi svensk

BNP-utvecklingen för tredje kvartalet 2022 är historisk, men kommer enligt många experter inte som någon stor överraskning. Norge är både mindre till ytan och har en betydligt mindre befolkning än Sverige – varför dess BNP naturligt också alltid varit lägre – men de har också en exportvara som Sverige inte har. Olja. Medan svensk ekonomi blöder av höga priser på både el och bränsle, går norska statskassan istället plus med det läge som råder på energimarknaderna just nu.

Energi är Norges största exportvara, varför en prisexplosion på energimarknaderna naturligt har blivit mycket gynnsam för den norska ekonomin. Både elpriset och oljepriset har nått rekordnivåer under det gångna året och ligger fortsatt mycket högt. Utvecklingen spås emellertid inte bli ihållande. Istället väntas en återgång ske när kriget i Ukraina förr eller senare tar slut – både vad gäller energipriser och norsk BNP.

Handla valutor, olja, aktier och andra tillgångar med CFD:er hos en av världens största mäklare – prova eToro!


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Valutahandel med copytrading eller helt på egen hand. Välj själv hos eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Naturligt att svensk ekonomi är större

Med en geografisk landyta som är omkring 50 000 kvadratkilometer mindre än Sverige, ungefär hälften så stor befolkningsmängd och en befolkningsmängd på runt 15 invånare per kvadratkilometer jämfört mded Sveriges 22, är det både naturligt och förväntat att den svenska ekonomin normalt sett är större än den norska. Således ses också de unika siffrorna från Q3 2022 som ett undantag som väntas bli tillfälligt. Norsk ekonomi har å ena sidan fått rejäl medvind till följd av den energikris som råder – men när priserna återgår till mer normala nivåer väntas också svensk BNP återigen gå om den norska.

Höga el- och bensinpriser till trots ska också understrykas att även norrmännen fått det kärvare ekonomiskt under året som gått. Även grannlandet har fått tampas med ett stigande inflation och högre levnadskostnader, om än inte riktigt på samma nivåer som i Sverige. Senaste rapporten om utvecklingen i Norge visade att inflationstakten ligger på 6,5% – att jämföra med över 9% i Sverige. Även på jobbfronten är skillnaden stor, och läget betydligt bättre på andra sidan gränsen. Arbetslösheten i Sverige uppgår i dagsläget till 8,8% enligt SCB, medan den i Norge ligger strax under 2%.

Svenska kronan ytterligare en bidragande faktor

Svenska kronans svaga utveckling pekas även det ut som en bidragande orsak till att norsk ekonomi gått förbi den svenska. Medan den norska kronan har olje- och energipriset på sin sida, har den svenska nått pressats hårt mot både EUR och USD. Dessutom från att redan innan ha varit rejält svag i flera år.

En jämförelse i hur svenska respektive norska kronan stått pall mot euron och dollarn under de senaste 12 månaderna visar att SEK tappat strax över 14% mot USD och nästan 7,5% mot EUR. Norska kronan har under motsvarande period gått något bättre – med en värdeminskning på 10,2% mot USD och 3,9% mot EUR.

Valutahandel med NOK/SEK – utsikter närmaste tiden

För den som rest till Norge sista året eller som ägnat sig åt valutahandel med NOK/SEK har medvinden legat åt Norges håll, även om det varit en del volatilitet i kursen. För ett år sedan kostade en norsk krona 1,02 SEK. Idag har kursen stigit till 1,06. En väntad utveckling givet de höga energipriserna och norska kronans korrelation till framförallt oljepriset.

Under hösten har en viss nedgång synts i priset på Brent-olja, men med en prislapp på strax över 80 dollar fatet är råvaran fortfarande jämförelsevis dyr. Så länge energikrisen håller i sig spår många analytiker att den norska kronan kommer vara fortsatt lite starkare än den svenska.

En snabb titt hos nätmäklare som Skilling, eToro och Capital visar att en övervägande kort trend bland traders. Drygt 75% av alla öppna positioner i NOK/SEK är just nu korta.

Vill du också handla NOK/SEK – eller andra valutapar med SEK – hittar du marknadens lägsta spreads och snabbaste avslut hos skandinaviska Skilling. En favorit bland både svenska och norska traders. Registrera dig för ett demokonto hos Skilling och kom igång med valutahandel på bara någon minut.

För fler löpande uppdateringar om utvecklingen för SEK och NOK – fortsätt följa Valutahandel.se.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäcka valutahandel med NOK/SEK och mängder av andra par hos en svensk toppmäklare. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2025 www.valutahandel.se All Rights Reserved.