Valutahandels spaning: Cryptomania i Guinness Rekordbok 2023

Nästa års upplaga av ultraklassiska Guinness Rekordbok innehåller för första gången någonsin en helt egen sektion för kryptovalutor. Under kategorin Cryptomania finns ett antal händelser och events kopplade till Bitcoin och andra blockkedjor presenterade – vilket får ses som en stark indikation på att adaptionen av krypto och blockkedjor de facto har tagit fart de senaste åren och blivit allt mer mainstream.
Första upplagan av den numera nästintill kultförklarade Guinness Rekordbok utkom redan 1955. I nästan 70 år har vi kunnat förundras av både imponerande och en del märkliga rekord av olika slag – men hittills har inga av dem handlat om kryptovalutor och blockkedjeteknik. Fram tills nu.
I 2023 års version av rekordbibeln har det äntligen blivit dags för kryptovalutor att ta plats. Under kategorin Cryptomania presenteras en rad olika rekord kopplade till virtuella coins och blockkedjenätverk.
Innehåll: En översikt
- 1 Varför en Cryptomania-kategori i Guinness Rekordbok 2023?
- 2 Bitcoin uppmärksammas för förväntat rekord
- 3 CryptoPunks NFT finns med som världens dyraste
- 4 El Salvador kvalar in för sin tidiga kryptoadaption
- 5 Kan inkluderingen av kryptovalutor i Guiness Rekordbok ha positiv effekt på marknaden?
- 6 Större intresse för krypto ger ökat utbud av mäklare – viktigt att välja med omsorg
Varför en Cryptomania-kategori i Guinness Rekordbok 2023?
Precis som allt annat förändras i takt med att tiderna går framåt, måste också Guinness Rekordbok göra det. Under de dryga 65 åren som boken har getts ut har innehållet skiftat med vissa kategorier som blivit inaktuella och plockats bort, och andra som adderats. Ett kriterium för att något ska uppmärksammas som ett rekord, och tas med i boken, är att det finns ett stort intresse för det bland allmänheten. När Bitcoin först introducerades som den första kryptovalutan någonsin var tekniken helt okänd och intresset höll sig länge inom snäva techkretsar.
Tio år senare och med tusentals andra coins och blockkedjenätverk nu ute har kryptomarknaden nått ut på bred front. Intresset är stort och tekniken kan i allra högsta grad sägas ha blivit mainstream, med en pågående snabb adaption i både samhälle och bland företag och stater. På frågan om varför en Cryptomania-kategori finns med i Guinness Rekordbok 2023, kan svaret rimligtvis därmed bli – varför inte? Krypto är hett, krypto är stort och krypto spås, trots en tillfällig dipp just nu, fortfarande bli en självklar del av framtidens finansiella system.
Bitcoin uppmärksammas för förväntat rekord
Bland kryptorekorden i kategorin Cryptomania finns en rad olika kryptovalutor och specifika events presenterade. Bitcoin är förstås med, som innehavare av rekordet världens mest värdefulla kryptovaluta. Ett föga förvånande och väldigt väntat rekord naturligtvis. Trots en massiv nedgång under 2022 är Bitcoin fortfarande den dyraste kryptovalutan på marknaden, och det med råge.
Nummer två på listan – främste konkurrenten ETH – ligger många tusen dollar efter. I nuläget kostar en Bitcoin strax över 19 500 USD, medan en ETH är värd knappt 1330 USD. Huruvida BTC återigen kommer att stiga till fjolårets rekordnivå runt 70 000 USD återstår att se, men många är övertygade om att potentialen finns. I rekordboken utnämns Bitcoin också som den mest värdefulla kryptovalutan i världen sett till totalt marknadsvärde. I mars 2022, då boken skapades och rekorden fastställdes, hade Bitcoin ett sammanlagt marknadsvärde om 816,69 miljarder USD.
Valutan uppmärksammas i GR 2023 också som världens första decentraliserade valuta någonsin.
CryptoPunks NFT finns med som världens dyraste
Bland övriga kryptorekord i boken hittas också bland andra världens dyraste försäljning av ett NFT-projekt, för vilken utmärkelsen har tilldelats CryptoPunk. Hela CryptoPunks NFT-projekt såldes tidigare i år till techentreprenören Deepak Thapliya, för inte mindre än 23,7 miljoner dollar.
En svindlande summa absolut – men var det verkligen den dyraste i sammanhanget? Faktum är att Beeple's försäljning att sitt NFT-projekt såldes för nästan tre gånger så mycket pengar, och det också i år. På grund av hur de valde att beskriva sin produkt kom de dock inte med i uttagningen för just detta rekord. Istället för att benämna det som en NFT, kallade de det en limiterad samling av konstverk, skapade av förrenderade mallar.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kryptohandel säkert, prisvärt och med grymma villkor. Prova Skilling redan idag!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
El Salvador kvalar in för sin tidiga kryptoadaption
Jämte olika coins och blockkedjor finns också det latinamerikanska landet El Salvador med i Guiness Rekordboks Cryptomania. Landet uppmärksammas som det första i världen att ha accepterat Bitcoin som ett lagligt betalmedel. Adaptionen skedde redan i juni förra året, men rekordet kommer med i GR först nu eftersom någon kategori för kryptorelaterade rekord inte funnits i tidigare upplagor av boken.
Kan inkluderingen av kryptovalutor i Guiness Rekordbok ha positiv effekt på marknaden?
Nästa års upplaga av Guinness Rekordbok (2023 års version) har precis kommit från tryckerierna och landat ute i butiker. Än är det förstås för tidigt att säga om det faktum att kryptovalutor nu finns med i boken kan komma att ha en positiv effekt på marknaden – men naturligtvis finns en möjlighet. Efter nästan 70 upplagor är boken fortfarande populär bland läsare i många åldrar, så visst finns det en potential att ännu fler får upp ögonen för krypto om de läser om de olika kryptorelaterade rekorden i boken.
Större intresse för krypto ger ökat utbud av mäklare – viktigt att välja med omsorg
I takt med att adaptionen av kryptovalutor växer och intresset bland såväl privata investerare som centralbanker och företag blivit större, växer så också marknaden för handel med krypto. Antalet mäklare och plattformar för trading, växling, förvaring, lån och staking har ökat explosionsartat de senaste åren – och fortsätter att bli allt fler. Många är riktigt bra, men det finns också några nitlotter att passa sig för.
Eftersom kryptomarknaden fortfarande är oreglerad är säkerheten på många kryptosajter också därefter. För den som vill handla med krypto är Valutahandels stående rekommendation att satsa på en väletablerad, känd och allra helst EU-reglerad mäklare. Europeiska sajter som eToro, Skilling och Safello är alla mycket bra – med hög transparens, bra genomlysning och dessutom generösa utbud av både krypto och andra premiumtillgångar. Prova gärna med ett demokonto hos Skilling här.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...