fbpx

Frida från Kungsholmen

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 6 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
Börsen idag för Avanza investerare
Klicka för större bilder

Sveriges mest populära onlinetjänst för handel med aktier, aktierelaterade värdepapper och fonder lämpar sig utmärkt för investerare. Avanza har sedan starten år 1999 revolutionerat värdepappershandeln för småsparare och privata investerare svenska investerare - med enkel, billig och relativt tillgänglig börshandel för alla. Sajten erbjuder ett mycket generöst sortiment av bland annat tusentals svenska och utländska aktier, fonder, ETFer, certifikat och optioner, och fortsätter med sin tydliga, användarvänliga plattform och mycket bra villkor att erövra allt fler marknadsandelar och locka allt fler användare från det traditionella bankväsendet till ett modernare alternativ. Men vad saknas på Avanza och vilka är alternativen med bredare utbud för valutahandel samt internationella aktier med CFDer? Valutahandel.se har synat Avanza i sömmarna och gjort en djupgående recension över vad du som kund kan förvänta dig, vilka möjligheter som finns och vad du faktiskt får som registrerad användare hos Avanza. Är du redan övertygad och vill öppna ett konto på en gång? Registrera dig supersnabbt på Avanza med BankID - eller läs hela recensionen nedan för fullständiga detaljer om utbud, avgifter, villkor och plattformar.

Avanza

Avanza logo

Totalt betyg

9.14/10

Betyg-detaljer

9
6
10
10
10
9
10

 • Min. insättning

  0 SEK

 • Plattformar

  1

 • Grundat

  1999

 • Licenser

  1

 • Land

  Sverige

 • Råvaror/Krypto

  Ja, Ja

 • Aktiehandel

  Ja

 • Svenskt språk

  Ja

 • Support

  Ja

 • Valuta insättning

  SEK

 
Den svenska investeringsplattformen Avanza grundades för drygt 20 år sedan av bland andra finansmannen Sven Hagström, med ambitionen att göra handel med aktier och andra aktierelaterade värdepapper helt digital och mer tillgänglig för gemene man. Företaget var resultatet av en fusion mellan dåvarande HQ.se, Avanza i dess ursprungliga konstellation, Aktiespararna Fondkommission samt Aktiespar. Idag har nätmäklaren drygt en miljon kunder registrerade, och svarar för över 5 procent av den totala svenska sparmarknaden.

Plattformen Avanza.se riktar sig både till privatpersoner och företag som önskar investera, handla och spara i kanske framförallt aktier och fonder. Sajten har också tjänsten Avanza Pro samt Avanza Market, avsedda för professionella traders som kräver än mer avancerade system än det som finns i grundplattformen. Trading med valutor är inte tillgängligt (dock som underliggande tillgång), men möjlighet att investera i stora kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum finns.

En snabb anblick på sidan gör det tydligt att det som började som en nätmäklare som aktier och fonder, har vuxit till att bli bra mycket mer än så. Avanza är idag lika mycket bank som nätmäklare, och ett modernt finansbolag till vilket kunder kan vända sig för såväl investeringar, som lån och andra bankärenden.

Första intrycket av sajten är synnerligen bra - hemsidan är både tydlig och lätt att navigera (allt står förstås på svenska), att registrera sig tar endast någon minut och det är enkelt att såväl få en överblick, som att komma igång och handla. Depåkonto, ISK och kapitalförsäkring finns att öppna för alla registrerade användare, och behöver man hjälp att välja finns riktigt bra information och guider till vad som utmärker de olika kontotyperna.
 
Det går att handla med hävstång inom vissa marknader och via certifikat. Möjligheterna är dock begränsade och processerna relativt krångliga eftersom Avanza inte i första hand är en plattform avsedd för att gå kort på och spekulera, utan snarare investera. Vill man handla med hävstång rekommenderas en valutamäklare som erbjuder CFD-handel och flexiblare möjligheter med belåning.
 
Avanzas mycket förmånliga prisnivåer är förmodligen en av de stora bidragande faktorerna till varför plattformen är så populär. Registreringen är först och främst gratis - det kostar ingenting att vare sig bli kund eller att öppna konton för investeringar. Därefter erbjuds olika prissättningsnivåer utifrån hur mycket kapital man har placerat hos Avanza samt hur stora positioner man förväntar sig ta framöver.

Prisnivåerna för handel på Stockholmsbörsen och First North ser ut enligt följande:

Start: Kapital max 50 000 kr. Lägst courtage 0 kr, rörligt courtage 0%.
Mini: Positioner under 16 500 kr. Lägst courtage 1 kr, rörligt courtage 0,25%.
Small: Positioner mellan 15 600 - 46 000 kr. Lägst courtage 39 kr, rörligt courtage 0,15%
Medium: Positioner mellan 46 000 kr - 143 500 kr. Lägst courtage 69 kr, rörligt courtage 0,069%
Fast pris: Positioner över 143 500 kr. Lägst courtage 99 kr, rörligt courtage 0%.

Utöver detta tillämpar Avanza också något de kallar förmånsnivå, vilket baseras på hur mycket kapital du har samlat hos Avanza och hur mycket courtage du har erlagt. För kunder som kommer upp i förmånsnivåerna Brons, Silver, Guld och Platina ges också tillgång till Private Banking och Avanza Pro Trading.

För trading med certifikat på Avanza Markets tillkommer en mindre ränta när du handlar med hävstång, enligt följande nivåer:

Hävstång högre än 5: 3,0%
Hävstång = 5: 1,5%
Hävstång lägre än 5: 1,0%
Certifikat med valuta som underliggande tillgång: alltid 2 % oavsett hävstång

Stort plus för att alla börshandlade produkter handlas helt courtagefritt på Avanza Markets vid positioner över 1000 kronor. För aktielån tillkommer en fast avgift om 199 kr vid blankning över natten, samt en ränta om 1,5% på lånat belopp (OMXS30-aktier) alternativt 3% (övriga blankningsbara aktier).

Sammantaget får sägas att finansiell handel hos Avanza är billigare än på många andra ställen, och att investerare på alla nivåer verkligen kan förvänta sig schyssta villkor speciellt anpassade för deras handel. Plattformen debiterar inga extra kostnader för insättningar eller uttag, det man betalar är de avgifter som omger själva köp- och säljtransaktionerna. Tydligheten och transparensen kring prissättningen för respektive instrumentkategori är mycket bra - allt finns redovisat i listor som är enkla att förstå även för den oerfarne handlaren.

Testa själv - öppna konto hos Avanza och upptäck billigare investeringar för aktiehandel utan hävstång, du också!
 
Insättningar på Avanza kan enkelt göras med Swish, Trustly eller en vanlig banköverföring. Väljer du Swish eller Trustly sker transaktionen omedelbart (bägge tjänsterna är även gratis), medan det med banköverföring kan ta en eller ett par bankdagar innan pengarna syns på kontot.

Swish kan användas för insättningar på upp till 150 000 kronor, och Trustly fungerar för dig som har SEB, Swedbank, Nordea, Danske Bank samt Handelsbanken. Vidare kan du också välja att göra en engångsinsättning eller ha en stående månadsöverföring från din vanliga bank via autogiro.

 
+ Mycket användarvänlig hemsida på svenska
+ Förmodligen Sveriges bästa sajt för handel med aktier och fonder
+ Stort utbud av börshandlade produkter på Avanza Markets
+ Anpassade och förmånliga prisnivåer för investerare
+ 100% fria uttag och insättningar
+ Mycket bra mobilapp
+ Handelsplattform som kombinerar lätt och smidig orderläggning med en stor mängd information - orderdjup, mäklarstatistik, för aktien relevanta nyheter, senaste avslut och så vidare.
+ Proffsig och tillgänglig kundservice på svenska, med olika avdelningar för allmänna frågor, mäkleri och USA-handel.
+ Mer än en nätmäklare, banktjänster inom sparande och lån tillgängliga
+ Möjligt att sätta in pengar med Swish

 
- Begränsade möjligheter för hävstångshandel
- Begränsade möjligheter för blankning
- Dygnet runt-support eller helgsupport hade varit önskvärt
- Passar inte de som vill spekulera vidare bra.
- Saknar valutahandel, vilket endast finns som växlingsalternativ.

 
Avanza använder en handelsplattform utvecklad helt i egen regi som passar alla som vill investera riktigt bra. Det finns alltså inte någon tredjepartslösning i form av MT4, MT5 eller cTrader - vilket heller inte riktigt är nödvändigt då Avanza inte är någon CFD-mäklare med inriktning på trading - även om Avanza Pro fungerar utmärkt för till exempel daytraders.

Handelsplattformen motsvarar alla de förväntningar man kan tänka sig ha, med tydliga grafer, mycket samlad information i kombination med enkel orderläggning, bra översikt och i övrigt bra funktioner. Tydligt är att Avanza är utvecklat för att passa både nybörjare och mer erfarna investerare. På "Min ekonomi" får man en mycket bra överblick över bland annar sina innehav, olika värdepappers utveckling på kort och lång sikt, analyser samt loggning över tidigare och pågående transaktioner.

För den som vill kunna följa sina positioner och investera mobilt erbjuder Avanza naturligtvis också en riktigt bra app, tillgänglig för både iOS och Android. Appen är lätt att använda utan att vara snål med funktioner. Precis som i webbversionen är det möjligt att köpa och sälja värdepapper och fonder, utnyttja tjänster som portföljgeneratorn, stop loss-ordrar, ansöka om lån (till exempel Superlån med 0% ränta samt Bolån+), starta månadssparande, läsa uppdaterade nyheter, utbilda sig med Avanza Akademi och mycket mer. Vill man grotta ned sig ytterligare finns även den populära Avanza-podden att lyssna på, i vilken man får regelbundna analyser, tips och råd. Prova själv investeringar med Avanza idag.


 
Hjälpsam, proffsig och tillgänglig kundservice. Dessutom helt på svenska. Avanza erbjuder allmän telefon- och chattsupport måndagar-torsdagar 8.30-20.00, samt fredagar 8.30-17.30. För specifika mäklartjänster är öppettiderna 8.00-17.30 måndag-fredag, och för USA-handel gäller måndag-fredag 15.30-22.00. Ingen support finns tillgänglig på helger, men mailar man in sin fråga har man svar nästkommande vardag. Avanza finns också på sociala medier, genom vilka man också snabbt kan få kontakt - alternativt om man söker i den innehållsrika FAQ-sektionen.

Vad gäller utbildningsmaterial finns det som kallas för Avanza Akademi. I Avanza Akademi finns mängder av bra guider och artiklar till investeringar och sparande i olika typer av instrument, tillgängliga i både dator och mobilapp. I Avanza Play hittar du pedagogiska och informativa filmer och webinarier som regelbundet uppdateras, och på sidan finns även professionella bloggar att ta del, lära sig och inspireras av.
 
Avanza är licenserade enligt nedanstående jurisdiktion(er). Dock verkar det som licens inom EU saknas, vilket kan tyda på att bolaget inte behöver följa lika strikta kundfrämjande processer och/eller på vissa sätt ökar risken för dig som kund.

Annan Licens: Ja, Sverige - Avanza Bank AB, Avanza Bank Holding AB, Försäkringsbolaget Avanza Pension, Avanza Fonder AB
 
 

Hur sätter jag in pengar på mitt Avanza-konto?

Pengar kan sättas in med banköverföring, Swish eller Trustly. Både engångsinsättningar och stående månadsöverföringar via autogiro är möjligt.

Finns möjlighet att delta i börsintroduktioner/IPOs?

Ja, Avanza erbjuder möjlighet att delta i vissa nyintroduktioner. Information om vilka samt hur du går tillväga finns på hemsidan.

Kan jag ha både AF, investeringssparkonto och kapitalförsäkring hos Avanza?

Ja, du kan ha olika kontotyper för olika typer av affärer och sparanden.

Hur fungerar det med skatt på innehav hos Avanza?

Hur du beskattas för ditt innehav beror på vilken typ av konto du har (AF, ISK eller KF). Avanza är ett svenskregistrerat företag, varför rapportering om innehav till Skatteverket sköts av dem. Handlar du via ett AF tar du själv upp vinster och förluster i din deklaration. För ISK och KF gäller schablonbeskattning.

Är det säkert att handla via Avanza?

Ja, Avanza står under tillsyn av Finansinspektionen. och är en säker mäklare att handla via.
Bolaget bakom Avanza har tidigare hetat eller kallas ibland fortfarande för Avanza Bank, Avanza Holding, Avanza Market, Avanza Pension, Avanza Fonder
  Inga fler nyheter om Avanza tillgängliga.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.