Värderingar på finansiella marknader – total fascination! #SBB
Är det inte fantastiskt hur en finansiell tillgång kan värderas och handlas till skyarna ena stunden för att 18 månader senare handlas till typ 10 procent av tidigare värdering? Det går igen och igen på marknaderna – dramatiskt som i nämnt exempel och i andra fall mindre dramatiskt men påtagligt.
Några exempel!
I november 2021 handlades Netflix till cirka 700 dollar aktien, i maj 2022 till ca 157 dollar och i skrivande stund till cirka 330 dollar. I första skedet faller alltså aktien på relativt kort tid med cirka 77 procent (!) för att därefter stiga drygt 100 %. Man kan hitta ”fundamentala” förklaringar men någonstans häpnar man över hur de tvära kasten är möjliga.
Nvidia följde ungefär samma mönster som Netflix med sin topp kring 345 dollar i november 2021 för att därefter bottna ur i oktober 2022 på ca 110 dollar och handlas nu igen kring 290 dollar!
Därtill ett exempel från Sverige där HM tappade en bit mer än 50 procent mellan mars 2021 och oktober 2022.
Hur värderar man aktier?
Det finns otaliga beräkningar för hur en aktie ska värderas, samtidigt är många av modellerna oerhört känsliga. Ta bara exemplet med en av de mest basala idéerna som finns kring ett bolags värde som är att bolaget ska värderas till värdet av alla framtida utdelningar. Även i en basal modell finns det utrymme för stora svängningar beroende på antagande om vad utdelningen kommer vara framgent, hur den kommer tillväxa och inte minst med vilken ränta som de framtida utdelningarna ska diskonteras. Oavsett modell så är förväntningar om framtida vinster, kassaflöden och räntor betydande parametrar. Vad som blir knäckfrågan är ju huruvida det finns någon form av prediktionsförmåga i bolagsvärderingar med så volatila inputs?
I fallet med amerikanska tillväxtaktier kan man tänka att förväntningar om en högre ränta finns med som förklaring, samtidigt får man ju kanske fundera kring att ha en mer stabil diskonteringsränta, eller att värderingsmodellerna tar hänsyn till att konjunkturen faktiskt kan svänga. Ska en aktie kunna tappa 25 procent på en bolagsrapport om det är ett stort genomlyst bolag som Meta?
Oavsett så kan jag och andra gnälla hur mycket vi vill om ovan – faktum att de här sakerna sker jämt och ständigt och den verkligheten går inte att argumentera eller gnälla bort.
Köpläge eller säljläge för SBB?
Frågeställningen kring om man ska köpa SBB – Samhällsbyggnadsbolagets aktie är det många som gruvar på i dessa tider efter den gigantiska nedgången. Och som vi vet kan aktier falla mycket kraftigt för att sedan över tid ta sig tillbaka till toppen. Samtidigt, om en aktie faller med cirka 90 procent så är det kanske något som inte står rätt till överhuvudtaget?
Felställd fråga: Hur är sektorn och vilka intressekonflikter finns?
Jag tror frågan är felställd – frågan ska inte handla om huruvida man ska investera i ett bolag som tappat 90 procent där VD och storägare utöver den belåning som finns i bolaget är överbelånad privat. Risken för intressekonflikter och dunkla aktioner borde vara mycket hög.
Frågan handlar i detta fall om sektorn i stort. Kommer vi att behöva Fastigheter i framtiden? Kommer de flesta bolagen i sektorn att överleva? Handlas sektorn med rabatt utifrån att marknaden har överreagerat? Kan du svara ja på dessa frågor – köp en fastighetsfond eller en korg med fastighetsaktier. För en hel bransch lär inte gå i putten och de har slaktats hårt och brutalt allihopa mer eller mindre!
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grymt låg spread, flera olika plattformar och säker registrering med BankID. Prova trading genom Skilling, du med.
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
En allvarlig sak med aktuellt bolags värdering är ju att förtroendet för bolaget förefaller vara förbrukat – känslan är att det behövs nya grepp helt och hållet för att förtroendet ska återkomma. Ny styrelse, ny direktör och ny ägarstruktur. För vem i hela fridens namn beslutar om en nyemission för att ha råd att betala utdelning!
Många är så klart kittlade av potentialen i SBB om marknaden nu har fel i sin värdering av bolaget – samtidigt vill du ha större risk – ta den då i en tillgång (som i en fond eller korg av aktier) som inte riskerar att gå fullständigt åt skogen!
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...