fbpx

Pär från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 22 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

South African Reserve Bank, SARB, höjer reporäntan till 3,75 procent efter oro för högre inflation. SARB höjde sin huvudsakliga reporänta med 25 punkter till 3,75 % från sin rekordlåga nivå för att vara i Sydafrika och trots detta så faller ZAR. Men det är inte många traders vill köpa en valuta för carry trading ifall landet har negativ tillväxt, vilket är ett av problemen för ZAR.

Detta innebär att affärsbankernas primära utlåningsränta kommer att öka till 7,25 % – alltså en bra bit över Sveriges eller EU's räntenivåer. Den sydafrikanska reservbanken höjde sin referensreporänta med 25 punkter till 3,75 % vid mötet i november 2021, mot marknadens förväntningar på oförändrad reporänta på 3,5 %. Ofta så brukar ju valutahandel fungera som så att valutan stiger i värde när räntan går upp, men

Gradvis höjning av reporäntan

Detta är den första räntehöjningen på tre år på grund av ökade inflationsrisker och trots en bräcklig återhämtning. Kommittén anser att en gradvis höjning av reporäntan kommer att vara tillräcklig för att hålla inflationsförväntningarna väl förankrade och dämpa den framtida räntebanan.

I oktober låg den inflationen på 4 månaders högsta nivå, runt 5%, vilket är en bra bit över SARB's snittnivå på 4.5%. Detta är 6:e månaden i rad med samma problem. Så det var inga större klagomål på räntehöjningen i Sydafrika. Man skulle istället kunna säga, som vissa bedömare, att det var ett av årets mest efterlängtade reporäntebeslut.

Ökade inflationsutsikter bidrar till höjningen

Kganyago tillkännagav räntehöjningen och sade att MPC-omröstningen delades 3:2, med tre medlemmar för en höjning på 25 punkter, medan två röstade för att hålla reporäntan oförändrad. Han sa att Sarb förutspår högre totalinflation för fjärde kvartalet 2021, på 5,3 % vilket är upp från bankernas 5 % prognos vid mötet i september.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla emerging markets valutor på Capital, som har flest på marknaden. Låg spread, snabba avslut och flexibel hävstång (dvs ingen, låg eller max). Prova själv Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


“Riskerna för de kortsiktiga inflationsutsikterna bedöms uppåt. Globala producentpriser och livsmedelsprisinflation fortsatte att överraska högre de senaste månaderna och kan göra det igen. Oljepriserna har ökat kraftigt, med nuvarande priser långt över våra prognostiserade nivåer för i år”, säger Kganyago.

“Elpriserna är högre under hela prognosen och med andra administrerade priser fortsätter att utgöra risker på kort och medellång sikt. Med tanke på de måttliga inflationsprognoserna på medellång och lång sikt… innebär en svagare valuta, högre inhemska importtullar och eskalerande lönekrav ytterligare uppåtrisker för inflationsprognosen”, tillade guvernören.

Kganyago påpekade att med den förväntade banan för totalinflation och uppåtrisker, tror MPC att en gradvis höjning av reporäntan kommer att vara tillräcklig för att hålla inflationsförväntningarna väl förankrade och dämpa den framtida räntebanan. Han varnade för att de ekonomiska och finansiella förhållandena förväntas förbli “mer volatila under överskådlig framtid”.

“I denna osäkra miljö kommer politiska beslut att fortsätta att vara databeroende och känsliga för balansen mellan risker för utsikterna.” Kganyago noterade att även om den inhemska ekonomin växte starkt under första halvåret 2021, förväntas andra halvan av året visa blandade resultat.

Kganyago noterade att även om den inhemska ekonomin växte starkt under första halvåret 2021, förväntas andra halvan av året visa blandade resultat. “Sammantaget förutspår vi att ekonomin kommer att växa med 5,2% i år [jämfört med prognosen på 5,3% i september], nedreviderad på grund av den större negativa effekten på produktionen än vad som tidigare beräknats från oroligheterna i juli och andra faktorer.”

Minskad tillväxt i Sydafrika, värre än väntat

“Vår reviderade uppskattning för tredje kvartalets ekonomiska tillväxt är -2,5%, jämfört med tidigare -1,2%. För fjärde kvartalet förväntar vi oss ett BNP-utfall på 2,6 %, jämfört med tidigare 1,6 %, sa han. “Oroligheterna i juli, covid-19-pandemin och pågående begränsningar av energiförsörjningen kommer sannolikt att ha bestående effekter på investerarnas förtroende och skapande av jobb, vilket hindrar återhämtningen i arbetsintensiva sektorer som drabbats hårdast av nedstängningarna”, tillade Kganyago. Valutahandel.se uppfattar detta som att ZAR har mer fallhöjd, då svag tillväxt alltid är ett dåligt tecken för ett lands valuta. Läs mer om faktorer som påverkar valutakurser här.

Höga exportpriser förväntas avta, kanske snabbare än tidigare väntat

”Mycket svagt jobbskapande kommer att dämpa hushållens konsumtion. Investeringarna kommer att förbli begränsade av den höga risken för ytterligare belastningsminskning och pågående osäkerhet”, sa han, men han tillade att en snabbare vaccinutrullning innebär en viss uppåtrisk för tillväxtutsikterna.

Kvartalsvis har tillväxten för tredje kvartalet 2021 reviderats till -2,5% från -1,2% tidigare. Tillväxten under fjärde kvartalet prognostiseras dock till 2,6 % jämfört med 1,6 % tidigare.

“Trots dessa kvartalsrevideringar återspeglar den årliga tillväxttakten i BNP för 2021 en sund återhämtning från de ekonomiska effekterna av pandemin. Under de kommande två åren förväntas den ekonomiska tillväxten överensstämma med en låg potentiell tillväxttakt”, sa han.

Globalt har det varit press på lokal inflation, driven av osäkerhet på de globala marknaderna och högre råvarupriser.

Oljepriserna är 68 % högre, hittills i år, jämfört med 2020. Global osäkerhet om inflationen har också påverkat växelkursen mellan rand och dollar negativt, som har försvagats sedan septembermötet

Sydafrika står också inför lokala problem, såsom oroligheterna i juli, pandemin och pågående begränsningar av energiförsörjningen, som sannolikt kommer att ha bestående effekter på investerarnas förtroende och skapande av jobb, vilket hindrar återhämtningen i arbetsintensiva sektorer som drabbats hårdast av nedstängningarna, sa Kganyago.

Dags att blicka framåt, menar guvenören

Detta senaste MPC-möte var det sista som hölls 2021, med räntor som förväntas fortsätta att stiga 2022. Som vanligt förblir reporänteprognosen från QPM en bred policyguide, som växlar från möte till möte som svar på nya data och risker.

Med tanke på den förväntade banan för totalinflation och uppåtrisker anser kommittén att en gradvis höjning av reporäntan kommer att vara tillräcklig för att hålla inflationsförväntningarna väl förankrade och dämpa den framtida räntebanan. De ekonomiska och finansiella förhållandena förväntas förbli mer volatila under överskådlig framtid. Guvernören sa att även om miljön förblir osäker, kommer politiska beslut av SARB att fortsätta att vara databeroende.

“Nuvarande återköpsräntenivåer återspeglar en tillmötesgående politisk hållning under prognosperioden, som håller de finansiella förhållandena stödjande av kreditefterfrågan när ekonomin fortsätter att återhämta sig”, sade guvernören.

Rand sjunker till nytt årslägsta efter centralbankens duvaktiga höjning

Räntehöjningen från Sydafrikas centralbank gav lite stöd för randen, som föll till sin lägsta nivå i år. En risk-off-stämning på marknaderna bidrog också till randens dysterhet, med fler andra emerging marketsvalutor som rubeln och den chilenska peson som sjönk mot dollarn.

Valutan försvagades så mycket som 1,7% till R15,7657 per dollar, den lägsta sedan den 5 november förra året på slutbasis, och var senast på 15,7095 under sen eftermiddagshandel.

Dollar/rand utvecklingen och var du kan handla

Marknaderna rustar sig för en åtstramning från Federal Reserve snabbare än väntat efter bättre än väntat ekonomisk statistik. Ryssland, Brasilien och Ungern har alla höjt räntorna och fick den här månaden sällskap av Polen. Bloombergs beräkningar baserade på prissättning av optioner tilldelar en 62% sannolikhet för att randen försvagas till R16 per dollar i slutet av året. Valutan nådde senast den nivån för ett år sedan. Tror du som de flesta analytikerna på Bloomberg? Du kan i så fall köpa USD mot ZAR på Skilling. Det tar mindre än 30 sekunder att komma igång och skapa ett gratis demokonto.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sveriges mest användarvänliga valutamäklare. Enkelt, roligt och säkert. Registrera dig med BankID nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.