Deklaration vid valutahandel och trading – en snabbguide

Sista dagen att deklarera för inkomståret 2021 var för några dagar sedan. Nedan hittar du en matnyttig guide till hur deklaration vid finansiell handel fungerar, vad som är viktigt att tänka på samt tips om mäklare som erbjuder automatisk deklarationshjälp.
De bråda deklarationstiderna är nu över för detta år och en väntan på att få en slant tillbaka eller betala restskatt tar nu vid. För de som handlar med finansiella instrument är deklarationsprocessen ofta lite mer omständlig än att bara godkänna de förtryckta siffrorna och skicka in till Skatteverket. Åtminstone om man tradar på utländska plattformar, eller använder ett svenskt aktie- och depåkonto som inte schablonbeskattas som ett ISK eller en kapitalförsäkring. Bilagor behöver fyllas i och det kan vara svårt att veta vad som gäller och hur man gör rätt.
För att underlätta det hela har Valutahandel satt samman en guide om deklaration vid valutahandel och annan finansiell trading. Måhända något sent omsider då sista dagen att deklarera var i måndags – men, man kan faktiskt göra ändringar i sin deklaration även efter att den är inskickad och deadline har passerat. Ingenting är med andra ord hugget i sten – ändringar kan göras under hela 2022 så länge tjänsten är öppen.
Innehåll: En översikt
Deklaration vid handel hos svenska mäklare med svenska konton
Använder du en svensk mäklare eller bank, som folkfavoriterna Avanza och Nordnet till exempel, är hela deklarationsprocessen relativt enkel. Inte minst om du använder ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring, på vilka allt innehav schablonbeskattas och du själv inte behöver göra någonting. ISK och kanske framförallt kapitalförsäkring är emellertid mer vanligt för långsiktiga investeringar, även om ISK faktiskt fungerar utmärkt även för kortsiktig handel som daytrading swingtrading.
Tradar du däremot med ett vanligt depåkonto måste du deklarera alla vinster och förluster för samtliga försäljningar du gjorde under föregående år. Till detta använder du deklarationsbilagan K4, vilken finns i elektronisk form såväl som i pappersform. Beroende på hur flitig du varit i din trading kan detta förstås ta olika lång tid. Samtliga förluster och vinster ska redovisas som underlag till din slutliga skatt. Använder du ett depåkonto betalar du 30% skatt på alla vinster, men du kan också kvitta förluster mot vinster och på så sätt få ned den slutliga skatten.

Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Grym trading med grymma villkor. Prova EU-reglerade toppmäklaren Capital!
Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.
Deklaration vid handel hos utländska mäklare
Tradar du valutor, kryptovalutor, amerikanska ETF:er eller andra instrument som bättre hittas hos utländska mäklare använder du troligen en vanlig depå med ett likvidkonto kopplad till den. Väldigt få utländska mäklare erbjuder ISK, vilken är en svensk kontotyp, till sina kunder. I dagsläget känner vi enbart till IG.com.
Deklaration av vinster och förluster hos utländska mäklare fungerar egentligen på samma sätt som vid deklaration med ett svenskt depåkonto hos en svensk mäklare eller bank. Samtliga försäljningar ska redovisas och räknas om till SEK – givet att du gjort några under året förstås – för att sammanfatta vinster och förluster. Vinstskatten på 30% gäller även här, liksom möjligheten att dra av för eventuella förluster.
Viktigt att tänka på är att alla försäljningar med alla typer av utländska värdepapper ska deklareras. Såväl valutor och kryptovalutor, som aktier, råvaror, index, börshandlade fonder – vare sig du handlat med derivatinstrument eller inte. Avgifter som tas ut av mäklaren i samband med transaktioner, alltså spreads, kommission och courtage, ska inkluderas i kapitalvinstberäkningen för varje transaktion. Detsamma gäller för rollover-avgifter/swapavgifter.
I deklarationen ska valutatransaktioner redovisas i K4-bilagan, under avsnitt C.
Deklaration vid handel med kryptovalutor
Kryptotranskationer deklareras precis som valutor och andra värdepapper i bilaga K4, men under avsnitt D.
För kryptovalutor gäller att du måste deklarera om du har:
– sålt kryptovalutor
– lånat ut krypto
– använt innehav i krypto som insats i spel
– använt kryptovaluta som betalmedel för en vara eller en tjänst
– växlat krypto mot fiat – till exempel bytt bitcoin mot EUR
– tradat en kryptovaluta mot en annan
Liksom för andra utländska tillgångar som handlas i valutor andra än SEK, ska alla eventuella vinster och förluster räknas om till svenska kronor i din deklaration. För krypto gäller också att du räknar ut dina vinster och förluster genom att ta försäljningspriset minus något som kallas Omkostnadsbeloppet beräknat enligt genomsnittsmetoden. Vad detta är och hur du räknar fram det finns tydlig information om på Skatteverkets hemsida, där du också kan hitta mer information om deklaration av olika typer av värdepapper överlag.
Vinstskatten för krypto är som för andra tillgångar 30%, och förluster får kvittas med upp till 70%.
Kontrolluppgifter till Skatteverket
En mycket viktig sak att ha i bakhuvudet vid trading på nätet är att enbart svenska mäklare som regel skickar kontrolluppgifter till Skatteverket. Handlar du via en utländsk plattform faller alltså ansvaret om att inkomma med kontrolluppgifter på dig själv.
Automatiskt deklarationsunderlag hos Skilling
Deklaration av utländska värdepappersaffärer kan vara krångligt. Vill du ha möjlighet att handla med instrument som inte finns tillgängliga hos vanliga svenska mäklare, men också slippa en komplicerad deklaration är Skilling ett utmärkt alternativ.
Skilling är en svenskgrundad mäklare som erbjuder CFD-handel med ett generöst utbud av valutor, kryptovalutor, aktier, råvaror och index till sjyssta villkor och med en genomgående grym tradingplattform. De är också den enda mäklaren med ett internationellt utbud av tillgångar som också har färdiga deklarationsunderlag för svenska kunder. Skilling skickar dels kontrolluppgifter till Skatteverket, men tillhandahåller även enkla rapporter över årets samlade försäljningar med vinster och förluster färdiguträknade. Viktigt är dock att alltid göra en egen kontrollräkning eftersom du som innehavare till kontot är alltid ansvarig för att rätt uppgifter redovisas till Skatteverket. Egen kontrollräkning inkluderat gör Skillings rapporter likväl deklarationsprocessen betydligt enklare.
Inte kund ännu? Här kan du registrera dig för ett gratis demokonto hos Skilling.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla krypto, valutor, aktier och råvaror med CFD:er till grym spread. Prova Skilling!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Ta hjälp av Skatteupplysningen
Deklaration av värdepappersförsäljningar kan upplevas både svårt och förvirrande om man aldrig gjort det förut, eller om man handlar med många olika typer av tillgångar på både svenska och utländska plattformar. Bra att påminna sig själv om är dock att Skatteverket finns till för att hjälpa – inte att stjälpa. Har du frågor om skatt vid valutahandel till exempel, eller om du behöver handfast hjälp med din deklaration – vänd dig till Skatteupplysningen. Antingen via telefon eller mail. Kom också ihåg att det går att göra ändringar i deklarationen även efter att sista datumet har passerat och allt är inskickat och klart, precis som vi nämnde i början.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...