fbpx

Lars från Lund

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 11 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Serbisk dinar är officiell valuta i Serbien sedan 2003 då den ersatte den tidigare jugoslaviska dinaren. Här hittar du information om valutan, inklusive bakgrund och historik, kort om Serbiens ekonomi samt tips för trading och investeringar i RSD.

EUR/RSD  

Bakgrund och historik

Serbisk dinar, vars beteckning enligt ISO 4217 är RSD, har varit officiell valuta i Serbien sedan 2003. I vardagligt tal kallas den även för Glava. Vid tiden för införandet av RSD utgjorde Serbien tillsammans med grannlandet Montenegro fortfarande den sydslaviska statsbildningen som länge levde kvar efter att det forna Jugoslavien, i vilket Serbien sedan 1918 var grundstomme, tidigare föll. År 2006 upplöstes unionen mellan Serbien och Montenegro och landet deklarerades därmed som en självständig stat.

Landets nuvarande officiella valuta infördes 2003 som resultat efter den valutareform som syftade till att ersatta den fram till dess statliga valutan – jugoslavisk dinar. I samband med bytet ändrades ISO 4217-koden för Serbiens valuta från tidigare YUM till CSD. Längre fram kom även CSD att bytas ut mot den RSD som gäller idag.

Valutanamnet dinar har gamla anor i Serbien och var enligt historiker omnämnt redan på tidigt 1200-tal.

Emittent och valörer

Dinaren ges ut av serbiska nationalbanken National Bank of Serbia/Народна Банка Србије. Banken grundades i mitten av 1880-talet och ombildades sedan 2003. Huvudkontoret är beläget i landets huvudstad Belgrad. RSD är inte officiell valuta i något annat land än Serbien, men den används även utbrett i norra Kosovo och Gračanica. Kosovo deklarerade sig själva som en autonom stat 2008, men dess självständighet har ännu inte erkänts av Serbien.

Valörmässigt är valutan uppdelad i huvudenheten dinar samt underenheten para, där en serbisk dinar motsvarar 100 para. Mynt finns i valörer om 1, 2, 5, 10 och 20 dinar och sedlar finns som 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 och sist men inte minst 5000 RSD.

Vilka är grundstommarna i serbisk ekonomi?

Serbiens ekonomi vilar framförallt på fyra hörnstenar – gruvnäring, fordonsindustri, jordbruk och energisektorn. Även servicenäringen är stor. Landet är förhållandevis rikt på naturtillgångar och är bland annat självförsörjande på kol, och då framförallt brunkol. Trots detta är Serbien emellertid helt beroende av att importera energi från andra länder. Här finns också goda tillgångar av järnmalm, bauxit och koppar.

Ekonomiskt räknas Serbien som ett relativt välmående medelinkomstland. Arbetslösheten bland landets unga är dock utbredd. Den totala arbetslösheten låg i fjol på 13 procent, men bland de yngre generationerna är siffran betydligt högre.

Serbiens BNP låg 2020 på drygt 7700 USD per person, och den totala BNP-tillväxten i landet på 6,5% för 2021. Landets totala statsskuld uppgick i fjol till drygt 53% av BNP.

Liksom i många andra länder är inflationen efter pandemin och som konsekvens av kriget mellan Ryssland och Ukraina på väg upp även i Serbien. Från att ha legat på i snitt 3,5% under 2021, är den nu upp på över 9% – den högsta nivån landet sett sedan 2013.

Stark tillväxt under 2000-talet

Serbien klassas idag ett hyfsat välmående och ekonomiskt stabilt land, även om de sociala förhållandena på många håll är svåra och fattigdomen utbredd i europeiska mått mätt.

Att det är stabilt nu betyder dock inte att det alltid varit så. Precis som för många av de andra länderna på Balkanhalvön var Serbien hårt drabbat av krig och konflikter på 1990-talet. Sanktioner och handelsembargon i kölvattnet av detta ledde till svåra ekonomiska förhållanden under ganska många år. Idag har statsfinanserna stabiliserats, men sviter av de stora ekonomiska skador som uppstod under 90-talets krig gör sig än dock påminda.

Trading med serbisk dinar – var och hur?

Serbisk dinar räknas som den 89:e mest använda valutan i världen – vilket gör den till en jämförelsevis liten valuta. Den kan således vara svår att hitta för trading och investeringar hos valutamäklare på nätet, så även hos stora och välsorterade aktörer som Skilling, eToro och Capital. Givet hur liten den är finns andra bättre alternativ att välja bland, med högre omsättning och bättre likviditet än den serbiska dinaren. Ska du resa till Serbien och behöver RSD för det ändamålet rekommenderas att du växlar eller tar ut kontanter på plats, snarare än via ett växlingskontor i Sverige. Kursen är oftast bättre och avgifterna lägre (var dock noga med att kontrollera uttagsavgifter för det kort du använder!).

För valutahandel generellt finns ett flertal bra och seriösa mäklare att välja bland. Valutahandel rekommenderar alltid en EU-reglerad mäklare för bättre konsumentskydd, striktare regelverk och mer genomlysning. I vår topplista över bästa valutamäklare kan du se rangordning över ett stort antal internationella valutamäklare samt läsa våra oberoende recensioner av dem. Där finner du även länkar som tar dig direkt till registreringssidan hos de olika sajterna, så att du snabbt och enkelt kan öppna ett demo- och/eller livekonto och komma igång med din forex trading.

Tips! Prova till exempel populära eToro – störst på copy trading och med ett generöst utbud av valutapar – eller AvaTrade, som erbjuder mängder av tillgångar och unika verktyg och handelsinstrument.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2025 www.valutahandel.se All Rights Reserved.