Riksbanken testar utlandsbetalningar med e-krona

Arbetet med att utveckla en svensk e-krona fortsätter, kan Valutahandel rapportera. Nu testas den digitala versionen av den svenska centralbanksvalutan i ett projekt med gränsöverskridande betalningar, där Sveriges Riskbank samarbetar med BIS samt Norges och Israels respektive centralbanker. Samarbetet, som går under namnet Project Icebreaker, är en del av G20-ländernas program för att förbättra utlandsbetalningar och göra dem snabbare, säkrare och billigare.
År 2016 inledde Riksbanken sitt pilotprojekt med att ta fram en digital centralbanksvaluta – en svensk e-krona. Än så länge är någon officiell lansering inte aktuell, men arbetet fortskrider hela tiden och flera framsteg tycks ha gjorts under de snart sju år som projektet har pågått. Nu senast med ett test inriktat på hur digitala centralbanksvalutor kan hjälpa till att underlätta vid gränsöverskridande betalningar. Något som i dagsläget är ineffektivt både tidsmässigt och kostnadsmässigt, och där även säkerhetsbrister finns.
Project Icebreaker, där Sveriges Riksbank tillsammans med centralbankerna i Israel och Norge samt Bank for International Settlements (BIS) jobbar med digitala valutor för gränsöverskridande betalningar i testmiljö, inleddes tidigare i år och kommer att pågå fram till årsskiftet.
Innehåll: En översikt
Project Icebreaker en del av G20-program
Projektet där gränsöverskridande betalningar testas med digitala centralbanksvalutor är en del av ett större, ambitiöst program initierat av G20-länderna. Syftet med programmet är just att utreda och hitta förbättringsområden inom den teknik som används för betalningar över landsgränser. I dagsläget brister det vad gäller såväl snabbhet, som höga kostnader och dålig transparens. Säkerheten är inte vad den borde vara, avgifterna är för höga och transaktionerna tar för lång tid.
I programmet jobbar flera olika arbetsgrupper parallellt med olika fokusområden och inriktning. Project Icebreaker, där Sverige ingår tillsammans med Israel, Norge och BIS Nordic Innovation Hub, är en av de arbetsgrupperna.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova en svenskinriktad, prisbelönt toppmäklare med flera SEK-valutapar, låga avgifter och grymma villkor. Upptäck Skilling!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Riksbanken testar utlandsbetalningar med e-krona i en specialdesignad hub
För att se om och hur digitala centralbanksvalutor kan användas för att göra gränsöverskridande betalningar bättre, använder man sig av en säker testmiljö. Testmiljön består av en hub som utvecklats tillsammans av Sveriges Riksbank, Bank of Israel, Norges Bank och BIS Nordic Innovation Hub. Tanken med huben är att centralbankerna från de tre länder som deltar i arbetsgruppen, ska kunna ansluta sina respektive digitala valuta-system och därigenom få tillgång till funktioner som möjliggör bättre och smidigare transaktioner över landgränser.
Förhoppningen, och förväntningarna, är att den teknik som utvecklats i hubben ska förenkla gränsöverskridande betalningar avsevärt. Transaktioner ska kunna ske omedelbart, med bättre transparens och betydligt lägre kostnader.
Hur skiljer sig det nya systemet från det befintliga som används idag?
I dagsläget sker gränsöverskridande transaktioner och betalningar genom det så kallade korrespondentbanksystemet. Ett system som bygger på att betalningarna skickas från avsändaren genom flera olika banker innan pengarna slutligen landar hos mottagaren. Systemet har använts i sin nuvarande form under lång tid, men är ineffektivt och lever inte upp till de säkerhetskrav som ställs idag. Utlandsbetalningar är med det här föråldrade systemet också onödigt dyra.
I den testmiljö som utvecklats för Project Icebreaker elimineras korrespondentbanksystemet helt och hållet, och betalningar kan skickas direkt från avsändaren till mottagaren utan att först gå omvägar genom andra banker. Genom att centralbanker ansluter sina respektive plattformar för digital valuta till den gemensamma hub som utvecklats, kan transaktionerna istället ske omedelbart.
Fler fördelar med Project Icebreaker
Vid sidan av det huvudsakliga syftet med Project Icebreaker – att utveckla och testa smidigare vägar för utlandsbetalningar – för arbetet även med sig andra fördelar. Enligt Mithra Sundberg, som är chef för den svenska e-kronaenheten, bidrar projektet även med viktiga lärdomar om hur design, teknisk infrastruktur och policys bör utformas för att digitala gränsöverskridande betalningar ska kunna göras så effektiva och säkra som möjligt. Lärdomar som blir värdefulla att ha med sig om beslut fattas att Sverige på sikt ska ge ut en e-krona.
Projektet pågår fram till årsskiftet
Sveriges Riksbank, Norges Bank, Bank of Israel och BIS Nordic Innovation Hub kommer att arbeta med Project Icebreaker fram till årskiftet 2022/2023. Därefter ska en rapport om arbetets gång och de resultat man kommit fram till sammanställas och ges ut. Rapporten väntas publiceras någon gång under det första kvartalet 2023. Beroende på vad slutrapporten visas kan fortsättningsprojket därefter initieras.
E-kronan i korta drag
Det svenska e-kronaprojetet har som inledningsvis nämndes pågått sedan 2016. Projektet syftar till att undersöka möjligheter och behov av en digital svensk krona som komplement till den vanliga fysiska kronan, utveckla en digital valuta samt testa den i olika fiktiva miljöer. Huruvida en faktisk lansering eller inte kommer att ske är ännu inte bestämt, men mycket pekar på att ett behov finns.
Skulle en svensk e-krona släppas ska den emellertid inte förväxlas med konventionella kryptovalutor. E-kronan blir en digital valuta, men utgiven av Sveriges Riksbank och därmed en centraliserad valuta lika mycket som den vanliga fysiska kronan. Tanken med en e-krona är att underlätta betalningar och annan hantering av pengar i digital form. Vid en eventuell utgivning kommer kursen för en svensk e-krona var 1:1 mot den fysiska kronan.
Vill du läsa mer om Riksbankens projekt med en svensk e-krona? Se gärna .
Sugen på valutahandel med vanlig SEK? Hos Skilling hittar du valutapar med SEK till marknadens lägsta spread och med rekordsnabba exekveringar. Öppna ett demokonto hos Skilling här.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...