Turbulent vårvecka med bankkaos, ny dubbelhöjning av EU:s styrräntor & inflationschock

Tredje veckan i mars har bjudit på drama i form av bankkaos i såväl USA som Schweiz, och nu senast en, förvisso väntad, dubbel räntehöjning av Europeiska Centralbanken. Samtidigt skapar matpriserna oro i Sverige, och många ekonomer flaggar för att Riksbanken kan behöva fortsätta med fler och större räntehöjningar än vad som först var planerat. Nedan sammanfattar Valutahandel de senaste nyheterna från veckan som gått.
Innehåll: En översikt
Bankkollaps i USA och Europa – detta har hänt
Den amerikanska bankfrossan tog sin början i mitten av förra veckan då den kryptoinriktade banken Silvergate Capital på onsdagen 8 mars meddelade att hela verksamheten kommer att avvecklas. Bakgrunden till beslutet var ett aktieras på hela 95% under de senaste 12 månaderna.
Därefter följde en dominoeffekt när andra krisande banker också dukade under, många tungt viktade mot kryptovalutor och tech. Torsdag 9 mars rasar Silicon Valley Banks aktie med 60% på New York-börsen och blir därmed landets nästa största bank någonsin att få slut på pengar. Tillgångarna dränerades av en bankrusning, där många av de bolag och verksamheter som banken investerat kapital i snabbt började tömma sina konton. SVB:s verksamhet var framförallt riktad mot teknik- och tillväxtföretag. Under fredagen meddelade det amerikanska finansdepartementet att man tagit kontroll över SVB och stängt ned all verksamhet med omedelbar verkan.
Turbulensen slutade emellertid inte där. Under fredagen nådde oron utanför den amerikanska marknaden när både europeiska och svenska storbanker börjar sjunka kraftigt på börsen. Samtidigt drogs ytterligare en amerikansk bank – Signature Bank – ned i fallet, vars aktie rasade med drygt 22% under fredagen allena. Två dagar senare stängdes även denna bank ned av de amerikanska myndigheterna, vilka samtidigt försäkrade att drabbade kunder hos såväl SVB som Signature Bank skulle få sina pengar tillbaka.
Krisen i banksektorn har sedan fortsatt under den här veckan. Ytterligare en amerikansk bank har rasat på börsen (First Republic, vars aktie föll över 50% i måndags) och svenska pensionsjätten Alecta har hamnat i en rejäl knipa på grund av miljardinvesteringar i såväl SVB och First Republic.
Vidare har krisen även nått den anrika schweiziska storbanken Credit Suisse, vilket lett till ytterligare oro på den europeiska markanden. Aktien har under de senaste dagarna både rasat och rusat på börsen och nu spekuleras det i om banken är på väg att bli uppköpt.
Givet det redan stökiga läget i världsekonomin kom den här bankkrisen förstås synnerligen olägligt. Från svenskt håll menar ekonomer emellertid att det inte finns anledning att drabbas av panik som läget är just nu – men att utvecklingen naturligtvis är bekymmersam och behöver bevakas.
ECB höjer styrräntan med 0,50% – inflationen mer oroande än bankfrossan
Jämte härdsmältan i banksektorn har ECB:s penningpolitiska möte varit en viktig punkt på agendan den här veckan. Förväntningarna har legat på en ökning om 0,50% av EMU:s tre styrräntor, men med den senaste veckans bankfrossa blev prognosen mer osäker inför mötet.
Under torsdagen meddelades dock att man fortsätter som planerat, och genomför en höjning med 0,50%. ECB-chefen Christine Lagarde motiverade åtgärden med att den höga inflationen i unionen är mer oroväckande än krisen i banksektorn, och att det vore mer riskabelt att inte höja än att höja.
På valutamarknaden sjönk kursen för EUR/USD inledningsvis under onsdagen för att sedan börja återhämta sig under gårdagen. För EUR/SEK har utvecklingen varit till kronans fördel senaste dagarna, med ett pristapp från 11,39 i måndags till 11,15 i skrivande stund.
Svensk inflation steg i februari – rejäl felprognos från Riksbanken
För Sveriges del har de nya inflationssiffrorna för februari satt marknaden i gungning. Enligt KPI landade den på hela 12% under årets andra månad, och 9,4% enligt standardmåttet KPIF. Statistiken blev en rejäl kalldusch för Riksbanken, vars prognos för KPIF låg på 8,0%.
Den fortsatt stigande inflationen eldar på ytterligare oro för svensk ekonomi och många ekonomer spår nu att lättnader i ränteåtgärder kommer att dröja längre än vad som först sagts. Vid nästa räntemöte i april väntas Riksbanken höja räntan med minst 0,5%, från dagens 3% till 3,5% – något man också tror kommer behöva upprepas i juni och kanske ytterligare en gång efter det. Tidigare har man prognostiserat en enkelhöjning om 0,25% i juni.

Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Upptäck tryggare valutahandel med AvaTrades unika riskhanteringsverktyg AvaProtect. Registrera dig kostnadsfritt redan idag!
Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Rekordökning för matpriserna – upp 2,8% senaste månaden
Bakom inflationsökningen ligger framförallt stigande kostnader på rörliga bostadslån, men i KPIF är de kostnaderna exkluderade. Här bedöms den största boven istället vara matpriserna, vilka steg med 2,8% bara under februari – och som i genomsnitt ökat drygt 22% det senaste året. För vissa varor är utvecklingen extrem, inte minst i grönsaksdisken; mätt i paprika och purjolök har kronan toppat runt 80% (!) av sitt värde.
Hur har valutahandeln påverkats av turbulensen?
Valutahandel rapporterade tidigare i veckan om att svenska kronan stigit något mot såväl dollarn som euron, även om världsvalutorna fortfarande är dyra.
För USD/SEK har kursen sjunkit från 10,66 i måndags till 10,45 just nu, och 1 EUR kostar nu 11,15 jämfört med 11,39 i måndags. Huruvida det är ett tillfälligt trendbrott eller om utvecklingen kommer att fortsätta återstår att se. Möjligen kan den svenska inflationen, vilken just nu är betydligt högre än den i EU och USA, spä på förväntningar om fortsatta räntehöjningar samtidigt som USA och EU kan börja lätta på bromsen tidigare.
På valutamarknaden råder ungefär jämn fördelning av köp- och säljpositioner i EUR/SEK, med ungefär 42% långa positioner och 58% korta just nu hos mäklare Valutahandel kikat hos. För USD/SEK är fördelningen 78% långa positioner och 22% korta.
Vill du också prova valutahandel hos en EU-reglerad mäklare med 1000+ instrument, flera olika plattformar och konkurrenskraftiga spreads? Registrera dig för ett demokonto hos Skilling här.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tryggare valutahandel på världens bästa tradingplattform för CFD-trading. På webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...