fbpx

Olof från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 12 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
77% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Igår kväll så höjdes importtullarna till USA väsentligt, med 10% baslinjestullar för ett fåtal länder men hela 20% på export från EU, 33% på schweiziska produkter och 30% eller mer på kinesiska varor.

Frågan många ställer sig nu är hur kommer detta att påverka min ekonomi och vad kan jag förvänta mig framöver? De kraftigt höjda tullarna är inte bara handelsretorik, även om EU, Schweiz och Kina inom kort kommer att slå tillbaka mot USA på ett målinriktat sätt. De höjda tullarna, eller ett fullt handelskrig påverkar direkt hur världens största valutor kommer att röra sig. Nedan går Valutahandel.se igenom hur vissa proffs tänker – och hur du som valutahandlare kan positionera dig och vad som kan vara värt att hålla koll på framöver. Den stora frågan framöver är också vilka länder som går på USA's trick att inte slå tillbaka? Många länder har ju väldigt höga tullar mot amerikanska varor, så det är möjligt att inte alla länder gör så stora svar på tullarna som man först skulle kunna tro. Den stora frågan för USA och dess ekonomi är nu kraftigt högre inflation och sämre tillväxtutsikter efter att många länder (och individer) blir allt mer negativa mot USA och undviker att ens åka dit på semester.

Hur påverkar de höjda tullarna svenskar?

Som Riksbanken påpekade i januari 2025 så kommer det att bli högre importerad inflation i USA framöver. Slutsatsen från Riksbanken är att hushållen får mindre disponibla inkomster och spenderar mindre, vilket även kommer att få en negativ effekt på hur mycket företag tjänar. Sannolikt så kommer konsumenter få ta en del av kostnaden för de höjda importtullarna, medan företag får något lägre marginaler, högre osäkerhet och vissa får även problem med frakten på grund av de nya reglerna. Just icke-tariffära hinder som inspektionsförseningar, extra dokumentation och granskning av efterlevnad kommer att påverka och störa många företag framöver. Schweiziska läkemedel, livsmedelsprodukter från EU eller fintech-tjänster från Storbritannien kan drabbas av en ”slowdown squeeze” vid gränsen, även utan synliga tullhöjningar. Dessa ”osynliga hinder” är livsfarliga när det kommer till tidslinjer och kapitalflöden. På kort sikt så kan exportnäringen pressas. Svenska företag som exporterar till USA, särskilt inom teknik, maskinindustri, fordon och livsmedel, kan snabbt drabbas av högre kostnader och minskad konkurrenskraft. Svenska varor riskerar att bli dyrare än motsvarande från andra länder utan tullar. Men det kommer bli ett helt annan påverkan i USA, som drabbas mest av de nya tullarna. CBS News sammanställde en lista på produkter som förväntas påverkas mest. Troligen så är det framför allt för bilar, kvalitetsvin från Europa, kläder, möbler, kaffe, fina klockor och övriga lyxvaror samt choklad som kan bli avsevärt dyrare. Istället för sänkt ränta, så får man nog räkna med ökad arbetslöshet, högre inflation och högre räntor. Ifall detta blir fallet, så lär Trump troligen ångra sig ganska snabbt eftersom han älskar låga räntor och rimlig inflation, samt en stark dollar givetvis

Detta förändrar valutapositionering

De bästa valutaaktörerna vet att tullar kan utlösa flöden av “safe havens” mot de länder som omfattas av tullarna, inte bort från dem. Varför är det så? Investerare köper ibland in sig i den tullbelagda valutan (såsom CHF, NOK eller EUR) och förväntar sig att centralbankerna ska försvara den, eller i väntan på motåtgärder. Nybörjare förväntar sig en rak rörelse (t.ex. ”tull på Schweiz = CHF faller”), men proffs handlar ofta i motsatt riktning. Detta är något som vi noterat de första 12 timmarna efter att tullarna infördes.

Euron är tillbaka över 1.10 igen, upp 1.56% sedan igår och många traders har 1.117 som nästa större motstånd. Det är den svagaste nivån mot EUR sedan i början av oktober 2024, men även flera andra valutor uppvisar en liknande positionering såsom GBP/USD som står i 1.316 i skrivande stund, upp 1.26& sedan igår. Även den japanska yenen stärks mot USD och är tillbaka på den starkaste nivån sedan oktober 2024 även den. Den kanadensiska dollarn har även den brutit nedåt (USD/CAD) med 0.87% och stärks alltså mot den amerikanska dollarn, även om det inte är lika kraftigt som de tidigare nämnda valutorna än. Den enda valutan som verkligen tappar och förväntas tappa ytterligare är den kinesiska yuanen, som vi går in på först i vår analys.

Kinesiska yuan (CNY): En försvagning väntas

Kina kommer behöva kompensera för de kraftigt ökade tullarna. Det enklaste sättet? Låta yuanen försvagas. Proffs räknar med att en fullständig tull på 60% skulle kräva 10–12% valutadevalvering. Med 54% i total tullbelastning är det rimligt att tro på 6–10% försvagning av den kinesiska valutan inom de kommande månaderna. Men Kinas centralbank kommer troligen att hålla en kontrollerad nedgång snarare än låta valutan rasa.

Japanska yen (JPY): Ses som en safe heaven valuta

Det blir rätt rejäla importtullar från Japan på hela 24%. Som tidigare nämnts så kan detta vara positivt för JPY, dels för att det ses som en safe heaven valuta, dels för att den varit relativ svag det sista året och för att inköpare troligen kommer att hedga med JPY i portföljen. Yenen stärktes markant markant efter tullarna och handlas runt 146.52 i skrivande stund, en nedgång på drygt 1.80% sedan det beslutades om de nya tullarna. Det här är ett klassiskt exempel på hur yenen fungerar som en trygg hamn i tider av global osäkerhet.

   •   RSI (Relative Strength Index): RSI ligger för närvarande nära 40, vilket indikerar att paret närmar sig översålda nivåer. Det kanske kommer en vändning inom kort för USD/JPY?
   •   MACD (Moving Average Convergence Divergence): MACD-linjen ligger under signallinjen, vilket tyder på ett fortsatt baisseartat momentum.
   •   Stokastisk oscillator: Den stokastiska oscillatorn visar värden under 20, vilket bekräftar att paret är i översålda territorier och kan vara redo för en uppåtgående korrigering.

Fundamental påverkan: De nya amerikanska tullarna på Japan kan få fortsatt effekt på valutamarknaden. Om handelskonflikten eskalerar ytterligare, finns det goda chanser att yenen stärks ännu mer – vilket kan pressa USD/JPY ytterligare nedåt. Historiskt har yenen ofta vunnit mark i tider av geopolitisk oro och svag global riskaptit.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prisbelönt valutamäklare med fokus på kvalitet, innovation och högsta möjliga kundvärde. Prova Skilling, du med!

Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.


EU behöver nya handelspartners: Euron stärks tillfälligt

Tysken Bernd Lange, ordförande i Europeiska Parlamentets handelsutskott säger följande om USA:s nyinförda tullar från igår: ”Omotiverade, olagliga och oproportionerliga”.

EU:s exportmotor kan påverkas negativt när USA's efterfrågan bromsar. Hoppet för flera europeiska länder står nu till diversifiering och att nå ut allt mer till nya och befintliga marknader där det finns möjligheter att öka exporten. Kan man öka samarbetet med Kina och/eller andra asiatiska handelspartners? Förmodligen så kan EU-länder öka sin export ytterligare till Storbritannien, som ligger nära och historiskt varit en stor importör av EU-varor. Det är även troligt att Schweiz kommer att vilja jobba ännu närmare EU och ännu mindre med USA efter de kraftigt höjda tullarna mot landet. Även Turkiet har en växande ekonomi och ett tullunionavtal med EU, vilket bör underlätta handeln.

Europeiska centralbanken (ECB) har uttryckt att dessa tullar kan hota den globala ekonomiska stabiliteten och potentiellt minska euroområdets tillväxt med 0,3 till 0,5 procentenheter. Samtidigt har EU meddelat att de förbereder motåtgärder mot USA:s tullar, vilket kan eskalera handelskonflikten ytterligare.

Kortsiktiga motståndsnivåer för EUR/USD dagens kraftiga uppgång ligger på 1.1040 och 1.11 i första hand. Stödnivåerna att hålla koll på ligger runt 1.0950 och 1.09. Det är värt att notera att RSI ligger nära 80-nivån på 4-timmars diagrammet och kan indikera att marknaden börjar närma sig överköpta nivåer. Nu väntar alla dock på motåtgärder från EU och troligen så kommer EU troligen att rikta in sig på stora teknikbolag som Google och Meta, men även läkemedelsbolag kan få höja importtullar till EU. Exakt hur man väljer att hantera detta kan få stor påverkan på hur länge handelskriget mellan EU och USA fortskrider. Sedan tidigare så har stål, aluminium, textilier och flera jordbruksprodukter fått ökade tullar från USA.

Schweiziska franc (CHF): En klassisk trygghet i stormen

När världen blir osäker så flyr kapital ofta till Schweiz. Det är ett mönster vi sett i decennier. Att Schweiz nu får 33% i tull på vissa varor kan verka negativt, men CHF tenderar att stärkas snarare än försvagas i oroliga tider. USD/CHF är tillbaka på nivåer från oktober 2024, liksom många andra valutapar just nu och handlas i skrivande stund omkring 0,8618 och dollarn är ner 2.3% sedan igår mot den schweiziska francen.

RSI ligger för närvarande på 35, vilket indikerar att paret närmar sig översålda nivåer men ännu inte har nått dem. (Det är först vid 20 som man räknar paret som översålt). När det kommer till stödnivåer så tänker vi oss främst 0.86 som är nära dagens prisområde, följt av 0.85 och 0.84 från tidigare stödnivåer. Motståndsnivåerna som man kan titta på enligt 38,2% Fibonacci-retracement är 0.8869, samt på 50% nivån så är det 0.8990 som gäller.

Råvaruvalutor (AUD och NZD): Känsliga för global risk

Australien och Nya Zeeland är beroende av råvaruexport – och av att världshandeln fungerar. Med nya tullar och minskad tillväxtutsikt i Kina och EU så ökar risken för dessa valutor. Det finns möjlighet att dessa kommer att falla på kort och medellång sikt. Eller vad tror du – att USD är den som både bör och förtjänar att falla mest? I vilket fall som helst, så finns alla spännande valutor att handla på valutamäklaren Skilling. Prova själv med ett gratis demokonto idag!

För dig som vill veta mer så kan det vara värt att hålla koll på nyheterna de kommande dagarna och veckorna lite extra. Reuters nyheter om tullar kan vara bra att bokmärka,


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2025 www.valutahandel.se All Rights Reserved.