Aktuella geopolitiska risker som kommer att påverka valutavärdet

Inför denna kommande vecka ser vi en fullproppad ekonomisk kalendervecka som är fyllt till kanten av geopolitiska situationer som kommer att påverka värdet av flera olika valutor och valutapar. I epicentrum står självklart USAs president.
Makroekonomiska faktorer för valutainvesteringar
Vi börjar artikeln med att syna enskilda valutor i klass Majors, alltså USD, EUR och GBP.
EUR: Veckan är fullproppad av stornationernas kommande rapporter. Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien är bara några av länderna som kommer rapportera om inflationen i sina länder. Detta är preliminära rapporter, men det kommer ändå få en stor effekt.
Utöver detta väntar vi även på en BNP rapport från Frankrike, och en rapport gällande konsumentförtroendet samt arbetslösheten i Tyskland. Under hela föregående vecka hittade Euron en allt mer stabil grund att stå på, så vi hoppas på positiva resultat.
USD: Nuförtiden är det alltid full gas när vi pratar om USA och den Amerikanska Dollarn. Det är så mycket att prata om så att det är svårt att välja ämne.
På tisdag väntar vi oss en rapport gällande konsumentförtroendet, och under onsdagen kommer en andra uppskattning om utvecklingen av landets BNP från reservbanken, The Federal Reserve. Utöver detta intensifieras den rättsliga processen av den före detta FBI chefen Robert Mueller.
Valutaparet EUR/USD steg förra veckan upp till $1.16, en stigning med 1.6%.
GBP: Förra veckan var det ett par rapporter som offentliggjordes. Denna vecka är det desto tystare. Vi väntar mest på rapporter gällande den rådande Brexitförhandlingen.
Valutaparet GBP/USD steg förra veckan upp till $1.28, en stigning med 0.76%.
Geopolitiska faktorer för valutainvesteringar
Vi påbörjar geopolitiska faktorer där vi avsluta makroekonomin, nämligen med England.
England och deras Brexit: Under föregående vecka återupptogs Brexitförhandlingarna, och just nu ser det ut som att alla analyser pekar mot att regeringen verkar luta mot ett “no-deal” avtal.
Under kommande vecka inväntar vi fler rapporter gällande de pågående Brexitförhandlingarna, något som kommer att påverka det Brittiska Pundet, och även alla Brittiska aktier.
USA och Kina: Under förra veckans möten mellan Kinesiska och Amerikanska delegater, lyder resultatet att inget har hänt. Under onsdagen och torsdagen diskuterade nationerna det rådande handelskriget, men ledde endast till att USA implementerade fler importskatter som gäller för drygt ett värde av $16 miljarder kinesiska exporter till USA. Det enda som återstår från förra veckans möten är hur Kina kommer att svara på dessa extraskatter.
Iran: Som bekant har USA även straffat Iran med sanktioner, och landet blir allt mer avskärmat från västvärlden. Stora, internationella, flygbolag som British Airways och Air France planerar att upphöra med alla flyg till Tehran mot slutet av september. Allt under tiden som som oljeexportörerna rapporterar en halverad last under de inledande veckorna i augusti.
Sydafrika: Ja, nu kan vi även lägga till denna ekonomiska stornation till listan. USAs president Trump har börjat skina ljus på rättigheterna för landägare i Sydafrika, och om han väljer att implementera sanktioner kan vi förvänta oss vidare förluster i värdet av ZAR, den Sydafrikanska Randen.
Publicerad:
Författare: Karl Lindholm
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...