fbpx

Olof från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 16 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Köp till sillen och sälj till kräftorna eller “sell in may and go away” – vilket blir det i år?

Blir det ens något av det eller blir det jämnt skägg mellan de olika talesätten? Jag vet ju så klart inte – men ett vet jag och det är att det gäller att vara på tå vid sentimentextremer. Endera extremt positiv eller extremt negativ – så var är börsen nu?

Egentligen behöver det väl inte repeteras, men för ordningsskull;

  • Inflation
  • Logistiska störningar och flaskhalsar
  • Svindyr el
  • Krig i Europa
  • Centralbanker som stramar åt likviditeten
  • osv

Hur är framtidstron på börsen?

Ja – det är oerhört lätt att komma på saker som är negativa för börsen och i ett sådant klimat gror negativ framtidstro och folk dumpar sina innehav i riskfyllda tillgångar. Och ja, absolut så kan det vara rätt att göra så på sikt. Samtidigt så gäller det att förstå vad man är för typ av aktör och vara ödmjuk inför marknadens nycker och sin egen förmåga att ha rätt. På temat har jag bland annat sett en person på sociala medier förutspå en svart måndag, tisdag, onsdag och nu torsdag denna veckan. Än så länge har det inte hänt men enligt personens logik är det “bara idioter” som köper aktier nu. Kanske har personen rätt, men det beror ju på vad syftet med positionen är. Långsiktigt, täcka korta positioner och ta hem vinst eller något annat skäl?

Långsiktiga gör oftast få förändringar

Man ska komma ihåg att för riktigt långsiktiga aktörer så ska man inte göra alltför stora förändringar – man får helt enkelt acceptera att börskrascher och stök är en del av livet på de finansiella marknaderna och att det under en 20 – 30 års period kommer förekomma relativt frekvent. För de här individerna, t ex pensionssparare gäller “buy and hold” och riskjustering utifrån ålder, storleken på kapital osv.

Andra spelregler för kortsiktiga traders

För mer kortsiktiga aktörer gäller helt andra spelregler och även om man har en relativt grundmurad tro om framtiden gäller det att förstå att ett skeende sällan är spikrakt från punkt A till punkt B. Det finns gott om aktörer som gillar att “posta” den ena dramatiska utvecklingen efter den andra – som om man glömt bort att det finns perioder när en marknad rör sig i sidled under ganska lång tid. Tittar vi exempelvis på den tyska börsen så håller faktiskt bottennivåerna från i mars. Faktum är att de inte är i närheten av att brytas just nu – detta trots alla negativa nyheter! Med den senaste veckans nedgång är sentimentet dessutom extremt negativt. För osäkra traders, så kan det vara smidigt att kopiera några av marknadens bästa traders. Prova själv kostnadsfri copy-trading genom eToro idag!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Högkvalitativ valutahandel med snabba avslut, bra utbud, snäva spreads & automatisk copy trading. Prova eToro!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Paralleller mot dagens aktiemarknad

Vill man hitta paralleller till vad som nu sker så kan det vara så – inget är säkert – att det som utspelar sig nu är väldigt lika det som hände i verkstadssektorn på den svenska börsen inför toppen i april 2015. Detta skulle då innebära att vi på den tyska börsen – i det korta perspektivet – har en oerhört potent bullish set-up!

Men jag skulle nog säga – att för den att spela ut så får det inte falla mycket mer än vad det gjort hittills i nedgången från toppen den 3 juni.

Fortfarande pessimistisk mot börsutvecklingen
Nu tror jag personligen att vi kommer sitta kvar i en längre period av svag utveckling på världens börser på det stora hela taget, det kanske till och med blir riktigt illa vad det lider. Samtidigt – björnmarknader har perioder av kraftiga uppställ och kan det ackompanjeras att positiva nyheter ett tag så går det att få till en sjuhelsikes “short-squeeze”. Det räcker med att marknaden får för sig att centralbankerna inte kommer strama åt så hårt eller att räntorna faller momentant i det läge vi befinner oss i nu så kan rallyt vara ett faktum.

Vad vi absolut inte vill se just nu är att marknaden oförtrutet tuggar på söderut redan nu eller nästa vecka – för då, ja då får “tok-baissarna” på finanstwitter eld på kvarnen och tuppkammen blir större och egot hos dessa individer enormt. Men de har förmodligen – med sin fasta övertygelse – fel. För är det en sak jag lärt mig den hårda vägen så är det att inte vara dödssäker. Det är jag inte nu heller – men vill belysa ett ganska sannolikt scenario som en motpol till allt negativt – för det känns som om det behövs. Spelar det uppmålade scenariot ut (ett bland flera möjliga utfall) skulle DAX kunna utmana 15 000 nivån vad det lider…

Så vad blir ditt bet? Ska vi sälja, köpa marknaden eller kanske bara ha en skön sommar och strunta i det en månad? Är du baisse så kan du öppna ett blankningskonto på Skilling, som har låg spread för CFD handel med aktier och index. Ifall du istället tror på ökad eller minskad volatilitet, så kan du handla VIX index. För alla som tror på uppgång kan man registrera sig på Skilling och prova på högklassig trading från en svenskfokuserad aktör.

DAX CFD

graf över DAX index

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.