fbpx

Per från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 18 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
79% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Marknaderna har haft en riktig fin resa under senhösten och tidig vinter, noterar Johan på Valutahandel.

Detta samtidigt som dollarn försvagats och räntehöjningarna börjat avta. Att det relativt plötsligt kommer ett lättnadsrally är ju inga större konstigheter – men hur står sig dess fundament för fortsatt positiv utveckling är frågan?

I en trend på finansiella marknader, upp eller ned så kommer det att komma motreaktioner. Vissa motreaktioner kommer att vara kraftigare än andra och vissa kommer till och med upplevas som att de är där för att stanna och att de etablerar en ny trend. Emellanåt uppstår dessa motreaktioner underbyggda av fundamentala nyheter eller drivkrafter vilket gör dem ganska starka och övertygande. Den nu eventuellt avslutade studsen i marknaden kan vara ett sådant exempel.

Kommer aktie-, ränte och valutamarknaden studsa?

Marknaden inledde sin studs i oktober i samband med att räntorna började komma ned, förhoppning började även byggas kring att Centralbankerna skulle vika ned sig avseende sina åtstramningar. Känslan i den tid som varit är att inflationen och räntorna varit en tydlig drivkraft kring utvecklingen på de finansiella marknaderna och om så är fallet var det inga marknadspositiva nyheter som kom från de europeiska ock amerikanska Centralbankerna i veckan som var. Initialt har aktiemarknaden reagerat oerhört negativt på vad som kommunicerades.

En spännande notering man kan göra i samband med den rörelse som var i veckan är att räntorna (amerikanska 10-åringen) inte vänt nedåt med kraft utan räntorna har legat relativt stabilt, detta indikerar endera att nedgången på aktiemarknaden inte är att lita på eller det negativa scenariot – obligationer är på väg att bli “flight to safety”. Det klassiska sambandet mellan obligationer och aktier är ju att när aktier går dåligt tenderar obligationer att gå bra, men så har inte varit fallet hittills i år. Läs mer om inflation och deflation, samt många andra begrepp och tips i valutaskolan.

Mörkare för aktiemarknaden framöver?

Man brukar säga att “a bull-market climbs a wall of worry”, och nog finns det fog att oroa sig. För stunden är i varje fall min tolkning att det inte ser alltför ljust ut för aktiemarknaden, i varje fall så länge som högsta noteringarna från 12 december håller sig. Det är nästan som att Lussevakan blev lite för tuff i år som det ser ut!

Obligationer eller guld?

Om det nu blir så – vart flyr man för om trenderna från tidigare i år består är ju t ex varken obligationer eller guld ett alternativ, men det beror ju lite på. Om inflationen nu sjunker på grund av lägre ekonomisk aktivitet skulle det ju faktiskt kunna vara en faktiskt vändning vi sett vilket då skulle kunna gynna just (så klart) obligationer men även kanske guld. Guld som har möjlighet att drivas av lägre räntor och geopolitisk oro. För ja situationen i Ukraina känns mer och mer som ett recept för någon form av katastrof/eskalering/ej välkommen utveckling och det anses kunna vara positivt för just guld.

Men om vi ser på den totala situationen så är det nog ändå så att det mest sannolika är att trenderna för året består, så som räntorna går, går börsen.

Ytterligare en sväng ner?

De marknader som jag följer ser samtliga rent tekniskt ut att sakna ytterligare en sväng ned, det gäller allra tydligast exempelvis den amerikanske 10-åringen, USD mot JPY och EUR mot USD och de europeiska börserna som till exempel DAX och OMXS30. Det rallyt vi just upplevt är rent schematiskt det rally jag hade velat se i somras men som vi gick bet på då, nu kom det som det verkar! Fördelen är att en sådan utveckling förmodligen skulle presentera väldigt fina möjligheter att ta position mot dollarn och gå lång börsen på väldigt fina nivåer. Att Covid-uppgången mer eller mindre ska raderas med hälften till två tredjedelar är en rimlig målnivå om nedgången blir ett faktum. Samtidigt – ska det komma en nedgång börjar det bli hög tid för det nu, annars börjar det nog tusan ta mig se ut som att vi kan sätta domedagsscenariona på hyllan  där de kan få damma för en annan tid!

OMXS30
OMX 30 graf

USDJPY
USD/JPY graf

US 10 Year
USA - 10 åriga räntan

 

Sugen på trading? Kolla in den skandinaviskt grundande sajten Skilling, som erbjuder flera typer av handel där du kan vara igång med ett riskfritt demokonto på 30 sekunder.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Över 1000 tillgångar tillgängliga för trading, på flera olika plattformar och med rekordlåga avgifter. Upptäck Skilling du med!.

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.