fbpx

Johan från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 43 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ett nytt år bjuder på många spännande ekonomiska möjligheter – men också en del risker att se upp med. Vilka är de största ekonomiska farhågorna att väja för under 2022 och varför?

Ett år närmar sig sitt slut och ett nytt väntar runt hörnet. Som alltid är förväntningarna höga och entusiasmen stor inför vad som komma skall. Valutahandel rapporterade nyligen om vilka som spås bli de största ekonomiska möjligheterna under 2022, där bland annat investeringar i bra valutor, bra råvaror och bra krypto toppade listan.

Liksom varje mynt har även det för 2022 emellertid två sidor. Vid sidan av lysande investeringsmöjligheter i spännande tillgångar, finns också en del osäkra faktorer att ta hänsyn till när vi vinkar hejdå till 2021 och kliver in i 2022. Nedan kikar vi på några av de största ekonomiska riskerna under året som kommer.

Stigande inflation

Fram till och med hösten 2021 har Sveriges inflation legat på en mycket låg nivå under flera års tid – inklusive våren 2020 då den föll till nära noll. En nivå som liksom för hög inflation inte heller är önskvärd.

I sviterna av de finansiella och samhälleliga påfrestningar som pandemin med covid-19 orsakat, har siffran emellertid sakta men säkert klättrat uppåt under 2021 för att nå en peak i augusti, september och oktober i år. Med en nivå på hela 3,1% ligger Sveriges inflation en bra bit över det mål på 2,0% som satts av Sveriges Riksbank. Inte alarmerande högt, men fortfarande 50% över målnivån.

Allt för hög inflation är dåligt för alla – såväl för samhället i stort som enskilda näringsidkare och privatpersoner. Pengarna blir mindre värda, priserna går upp, skillnader i inkomstfördelning ökar och det samhällsekonomiska klimatet bli mer osäkert överlag.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla aktier, krypto & valuta CFD hos en seriös, svensk valutamäklare. Erhåll full transparens. Kom igång med BankID för snabb verifiering hos Skilling nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Räntehöjningar

En fortsatt hög inflation, på eller omkring den nivå vi har nu, leder sannolikt till att en höjning av reporäntan går från eventuell till definitiv. Medan en förhöjd inflation har sina nackdelar, har räntehöjningar sina. De stävjar inflationen och bidrar på sikt till en mer balanserad ekonomi som inte enbart bygger på allt för belånade hushåll, men för den med bolån eller konsumtionslån blir en högre ränta förstås kännbar.

Sitter du med lån på din bostad, din bil eller på konsumtionsprodukter gör du klokt i att se över villkoren och i möjligaste mån försöka optimera ditt låneläge.

Omikron

Nyårsfirandet 2021/2022 ser dessvärre inte ut att kunna bli ett firande för en näst intill avklarad pandemi – för vilket det ändå fanns hopp om så sent som till för bara några veckor sedan. Istället får vi förlika oss med att Omikronvarianten fortsätter att ställa till med oreda och att covid-19 i allra högsta grad gör oss sällskap in i det nya året.

Omikron är, liksom Deltavarianten var när den först upptäcktes, ett orosmoment att ta på allvar och en variabel som definitivt innebär en ekonomisk risk under det kommande året. Fortsätter mutationen att leda till nya nedstängningar, åtstramningar och övriga restriktioner kan dessa sannolikt väntas få ekonomiska konsekvenser. Såväl på samhällsnivå som individnivå. Med den instabilitet som redan råder är detta givetvis något att vara uppmärksam på.

Som investerare gör man klokt i att följa utvecklingen såväl på hemmaplan som globalt. Var slår smittan hårdast och vilka konsekvenser leder det till? Har du investeringar i länder som drabbas hårt och där ekonomin börjar släpar efter, behöver du fatta beslut om att flytta dem eller ha is i magen och hoppas på snabb återhämtning.

Svagare valuta – negativ värdeutveckling för kronan

Från nya all time lows i början av pandemin – till en förvånansvärt stark comeback under senare delen av 2020 och in på 2021. Svenska kronan har sedan covid-19 briserade med full kraft gått från att vara en av världens sämsta valutor, till en av de starkaste. Viss instabilitet finns fortfarande – till skillnad från grannlandet Norge har vi inga stegrande oljepriser som drar upp värdet på kronan – och under året som gått har viss försämring skett mot såväl dollarn (som även den bjudit på en makalös återhämtning efter katastrofutvecklingen i fjol) som euron.

En svagare krona under 2022 kan bringa gynnsamma effekter för vissa – men trista konsekvenser för andra. Ressugna semesterfirare får räkna med att utlandsresor blir dyrare och svenska konsumenter överlag får dras med dyrare priser. Framförallt på importerade varor. En svag krona kan i sin tur också ge ytterligare fyr åt inflationen, vilket sedermera kan föranleda en räntehöjning.

Många konsekvenser till trots är en svagare krona inte bara nattsvart. Svenska exportföretag med kostnader i SEK men intäkter i utländsk valuta är några av de för vilka en försvagad SEK får positiva följder. Ökade exportintäkter kan i sin tur leda till en generellt ökad tillväxt – vilket i längden blir gynnsamt för det svenska samhället överlag.

Starkare valuta – positiv värdeutveckling för kronan

Precis som en försvagad krona är en riskfaktor är så även en starkare krona. Företag med dollarexponering – av vilka det kryllar på Stockholmsbörsen – gynnas inte av att kronan stärks och dollarn blir svagare. Tvärtom. För investerare med aktier i sådana bolag är en stark krona således en risk att hålla koll på.

Detsamma gäller för svenska exportbolag – oavsett dollarexponering eller ej. En starkare svensk krona innebär dyrare svenska produkter för utländska importörer. Har man kapital placerat i exportföretag vars verksamhet – och lönsamhet – till stor de bygger på utländska köpare, kan en starkare krona leda till en trist utveckling.

Kina ute på tunn is

Svag kinesisk tillväxt skapar ringar på vattnet som blir kännbara långt utanför Kinas egna gränser. Världens annars största tillväxtekonomi fick se ett plötsligt halt i den utveckling både de själva och resten av världen så länge varit vana vid. Från att under lång tid haft en ekonomisk tillväxt på drygt 6%, är den nu nere och bottenskrapar på ynkliga 0,8%.

Upprepade lockdowns och sinande efterfrågan på kinesiska produkter kan alla antas vara bidragande orsaker till den plötsligt avstannade tillväxten. Denna gigantiska ekonomi som tidigare blomstrat och ångat på utan tendenser till avmattning, går plötligt på sparlåga. Fortsätter det på samma vis under 2022 blir det, givet Kinas storlek och dess inverkan på såväl global handel som global ekonomi i stort, en riskfaktor att ta på allvar.

Ett stort orosmoment är den den redan drabbade fastighetsmarknaden, vilken svarar för omkring 25% av Kinas totala ekonomi. Skulle landet införa nya lockdowns under 2022 i en strävan efter nollvision mot omikron, kan fastighetsmarknaden väntas stanna av ytterligare och den förväntade tillväxten på 5,7% bli betydligt lägre.

Geopolitiska oroligheter

Inför det nya året finns ett flertal geopolitiska faktorer som redan nu ligger och pyr som potentiella orosmoment. Inte minst konflikten mellan fastlands-Kina och Taiwan – vilken om den utvecklas till ett värsta scenario med en invasion och upptrappade motsättningar – även kan komma att inkludera USA. Något som skulle vara djupt olyckligt ur flera aspekter. Inte minst den ekonomiska.

En infekterad konflikt två supermakter emellan skulle inte gagna vare sig de inblandade parterna, eller någon annan i världen. Eventuella sanktioner skulle få förödande konsekvenser på tillverkningen av alla de produkter som produceras i Taiwan och som stora delar av världen är beroende av. Den globala efterfrågan på allt från techprodukter till kläder och bilar skulle komma att överstiga tillgången, vilket i sin tur skulle driva upp priserna rejält.

Vid sidan av Kina och Taiwan är även det politiska klimatet i bland annat Brasilien och Turkiet, vilka bägge har presidenter med starka åsikter och stundtals kontroversiella sätt att regera, något att ha koll på likväl som de högerpolitiska vindar som blåser allt starkare genom flera länder i Europa.

Summa summarum finns ett flertal ekonomiska risker att vara uppmärksam på inför det kommande året. Åt vilket håll saker utvecklar sig är omöjligt att säga säkert, men genom att vara medveten om de orosmoment som finns kan du bättre förbereda dig.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Proffsig sajt som är enastående för att handla kryptovalutor. Prova eToro nu!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.