fbpx

Algot från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 32 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
75.9% av alla retail investerkonton förlorar när de handlar CFDs med Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

USD stärks mot euron och många prognoser pekar på att utvecklingen kommer fortsätta åt samma håll ett tag till. Vad är det som gör USD starkare nu, vad påverkas av en fördel för USD gentemot EUR och hur ser utsikterna ut för euron framgent?

Turbulens på världsmarknaden och inflationsstävjande åtgärder från amerikanska centralbanken har inneburit en överlag gynnsam vår för dollarn. Valutan har stärkts betydligt när många söker en trygg hamn för investeringar i osäkra tider, och dessutom till en allt högre ränta som verkar positivt på en potentiell avkastning.

Samtidigt har ECB varit desto långsammare med att vidta åtgärder mot inflationen som på många håll i EU är högre än på flera decennier. Som resultat har euron försvagats betydligt mot USD – och närmaste tiden ser den ut att kunna tappa än mer.

Vad står EUR/USD i nu?

Kursen för EUR/USD ligger för närvarande på 1,00. Bara på någon dag har värdet sjunkit från 1,05 och under de senaste tolv månaderna har kursen tappat från 1,18. Värst har läget varit sedan årsskiftet, från våren och framåt.

Både USA och euro-länderna har sett inflationen stiga kraftigt på kort tid till följd av bland annat efterdyningar från coronapandemin och den ryska invasionen av Ukraina. Medan USA har varit snabba på att höja styrräntan och avveckla statliga stödköp av statsobligationer, har ECB dock valt en mer avvaktande strategi. Några direkta finansiella åtgärder mot utvecklingen har inte vidtagits i EMU, vilket också lett till att kraftig kritik riktats mot Europeiska Centralbanken. Dollarn har stigit snabbt i värde, medan euron tappat allt mer på relativt kort tid.

När är det bra med en svag valuta?

Att en valuta försvagas har generellt en negativ klang – men alltigenom dåligt behöver det inte vara. I vissa lägen, inte minst när det kommer till export, kan det tvärtom vara gynnsamt med en svagare valuta.

När euron tappar kurs mot USD blir exporthandeln från EU till USA och länder med valutor peggade mot den amerikanska dollarna normalt mer lönsam. Detta eftersom varorna som ska exporteras från EU blir billigare att köpa in för de som handlar i USD. Europeiska exportföretag i länder som tillhör EMU gynnas således av en svagare euro.

Vidare kan också turistindustrin i euroområdet få en rejäl skjuts om valutan försvagas. Populära resmål som Italien, Frankrike, Spanien och Grekland med flera blir billigare att besöka för amerikanska turister, vilket leder till ökade intäkter från turism och mer klirr i stadskassorna hos många euroländer.

När är det dåligt med en svag valuta?

Baksidan av en svag valuta, i det här fallet euro, är framförallt sämre förhållanden för import. När euron tappar mot USD blir det dyrare att köpa in varor från utanför unionen. Risken för skenande inflation på dessa varor är hög, vilket i sin tur kan driva på inflationen generellt.

En svagare euro (gentemot USD) innebär också att det blir dyrare för EU-medborgare i EMU-länder att semestra i framförallt USA. Investeringar kan också påverkas, däribland för råvaror som handlas i USD och som således blir dyrare.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Valutahandel med schyssta villkor och blixtsnabba exekveringar. Prova eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Vad kan hända med euron framöver?

Den gemensamma europeiska valutan är nu nere på en rekordlåg nivå gentemot USD, varför ECB:s högste chef Christine Lagarde verkligen borde försöka göra något åt den deppiga utvecklingen – och det snabbt. Det kan inte anses seriöst att låta inflationen i området bli så hög som den är nu utan att alls avisera några planerade åtgärder för räntan.

Nästa ECB-möte för euron och styrräntan inom EMU är den 21 juli. Givet utvecklingen borde mötet leda till ett beslut om att höja räntan med minst 0,5 procentenheter – eller kanske till och med 0,75. Så som läget ser ut nu finns risk att en höjning på “bara” 0,5% anses av många som att man tar i för lite. Sannolikt krävs det att man visar att man nu agerar med kraft och höjer mer – med 0,75% – för att fler ska börja köpa euro igen och kursen mot USD ska hämta sig en del.

Varför har ECB inte agerat trots utvecklingen?

En fråga ställd av många, men dessvärre med väldigt få tydliga svar. Varför Europeiska centralbanken har suttit på händerna medan andra länder agerat både skyndsamt och kraftfullt för att stävja en stigande inflation är för många en gåta. Visst innebär åtstramningar en press på både samhälle och invånare, men än sämre är ju en inflation som tillåts stiga okontrollerat och potentiellt ta flera år att stabilisera igen om inget görs.

ECB har för bristen på agerande också mottagit mycket kritik från flera håll – däribland från initiativtagarna till den gemensamma europeiska valutan och grundarna av banken.

Trading med EUR/USD – hur ska man tänka nu?

Fortsätter euron som förväntat att tappa mot USD kan korta positioner – det vill säga blankning av EUR – vara på sin plats. Blanka valutor kan du göra hos många väletablerade och seriösa valutamäklare som Skilling, Capital, AvaTrade, IC Markets och eToro – för att bara nämna några av de större. Som vanligt rekommenderar vi dig att välja en EU-reglerad mäklare för bäst säkerhet. Blankning av valutor hos EU-mäklare kan göras med hävstång på upp till 1:30, vilket emellertid förutsätter stor riskmedvetenhet.

Fortsätt hålla dig uppdaterad om utvecklingen för EUR och USD här på Valutahandel.se, med aktuella nyheter och prognoser om de bägge valutorna och hur de förväntas lira med varandra under den närmsta tiden.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Bra utbud, låg spread och en grym plattform. Testa valutahandel på AvaTrade!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.