Dollarn – i rörelse igen, men upp eller ner?
Den var och är för stunden hatad, den var nedtryckt i skoskaften, utstött och utfrusen. Det pratas om att dollarn ska tappa sin status som världsvaluta och flera länder har inlett samarbete för att försöka rucka på dollarns dominans. Men nu har Lincoln, Washington och Jefferson vaknat till liv och ser sin chans att stiga från eld och aska. Det är nu det gäller! Ska vi kunna uppdatera depån med lite större valörer prydda av Jackson, Grant och Franklin? Se tidigare artikel på ämnet – https://www.valutahandel.se/dollarn-vid-avgorande-vagskal-johan-ar-positiv/
Vi diskuterade i en artikel (länk ovan) på valutahandel.se de tekniska aspekterna för att comeback i dollarn efter att ha befunnit sig i en negativ trend mot flera valutor det senaste halvåret. Vi noterar hur dollarn tappat rejält och tydligt mot exempelvis EUR, GBP och inte minst SEK men där trenderna under en tid stagnerat och tappat momentum för att nu se ut att ha slagit om. Det finns inga som helst garantier men vi kan på god teknisk grund påstå att om en trend är på väg att slå om, så är det så här det ser ut.
I grafen nedan avseende EUR/USD så ser vi hur valutaparet uppvisat divergens mellan pris och en teknisk indikator på veckobasis. Det är en potentiell omslagssignal med potential. I längre tidsperspektiv som månad så har det inte slagit om ännu, men det är å andra sidan en oerhört trög indikator som riskerar att ge sina signaler alldeles för sent.
EUR/USD – veckograf
Den psykologiska aspekten av vad som utspelat sig med dollarn gentemot flera andra valutor är högintressant. Världens i särklass mest dominanta valuta, i världens i särklass rikaste land, i landet med de smartaste människorna (inte generellt, men spetskompetens), i landet med den i särklass mest dynamiska ekonomin och i landet med ännu mer i särklass världens största militär som i princip dessutom är självförsörjande på naturresurser ska tappa sin roll som den mest dominanta valutan!? Det kanske kommer att hända, men det är inte dags nu. Analogt så skulle ju Euron gå under både 2016 och förra året – vad hände sedan?
Dollarn har befunnit sig i en “Bull-market” sedan 2008 mot exempelvis både EUR och SEK, den kommer inte att ge vika hur lätt som helst och förmodligen är det fortsatt rimligt att betrakta nedgångar som köplägen intill motsatsen bevisats.
Oavsett har vi lyckats lukta oss till en fin set-up där vi nu har än mer tydliga och definierade nivåer att utgå ifrån. På kort sikt ser dollarn lite ansträngd ut på ovansidan och förmodligen kommer den dra sig tillbaka något för att på något sätt utmana tidigare bottnar, det är då de behöver hålla om caset för en starkare dollar ska stå oss bi.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sugen på USD trading? Prova med Skilling, den mest rättvisa valutamäklaren för svenskar. Med bankID, stort utbud, snygga grafer och hög säkerhet. Prova nu!
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
På lång sikt kan man definitivt argumentera för en rad aspekter som verkar mot dollarn. Som sagt, flera länder försöker ordna med handel i annan valuta än dollarn. USAs administration och stat har under lång, lång tid drivit stora underskott – något som i längden är ohållbart. På kort sikt har detta återigen aktualiserats med frågeställningar kring skuldtaket som behöver höjas och som när det kommer till kritan alltid höjts. Samtidigt, så länge som USA är vad det är ekonomiskt och militärt så ska det mycket till för att Dollarn inte ska vara “go-to” valuta i tider av kris och stök. Och jag är därmed inte säker på att en kris med deflatoriska undertoner skulle sänka dollarn, jag tror faktiskt att det i verkligheten är tvärtom. Förväntningar och rädsla kring det hela kan säkert sänka dollarn, men när det blir allvar är det dollarn man återigen vill ha – trots allt!
USDSEK – veckograf
DX – Dollar index
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...