fbpx

Marcus från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 7 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den amerikanska dollarn har från ett längre perspektiv varit urstark mot flera andra valutapar så som till exempel det brittiska Pundet och den pan-europeiska Euron men har det senaste halvåret påvisat betydande svaghet. Svagheten har varit betydande, samtidigt så finns egentliga inga alltför tydliga signaler på att den längre trenden har vänt – vi försöker dissekera situationen nedan!

Under hösten 2022 vände aktiemarknaderna åt det positiva hållet efter de kraftiga fallen tidigare under året. Många marknader har återhämtat stora delar av fallet och tittar man på enskilda aktier så som till exempel Nvidia (NVDA) kan man hitta bolag med fullständigt exceptionella avkastningar!

I samband med att aktiemarknaden vände påbörjades en rekyl på uppgången i räntor som nu dock eventuellt är över. Men räntorna föll under några månaders tid vilket verkar ha varit delvis drivande i uppgången på aktiemarknaden.

Dollarn toppade mot kronan när aktiemarknaden vände, euron vände mot dollarn i samband med att aktiemarknaden vände och detsamma gäller för pundet. Sedan en tid tillbaka har aktiemarknaden haft det tuffare samtidigt som vadå – jo dollarn har börjat stärkas igen.

Tekniskt sett befinner sig aktiemarknaden vid ett vägskäl – toppade marknaderna generellt i samband med att årsskiftet 2021/2022 innan Ryssarnas invasion av Ukraina? Eller inledde vi en ny bullmarket i oktober förra året?

Vi ser ofta samband mellan en dålig börs och dollarstyrka, precis som ovan beskrivit finns det historiskt många exempel på när detta samband stämmer. I relation till dollarn har Euron, Pundet och SEKen påvisat styrka mot dollarn men har nu i varje fall på kortare sikt rullat över. Drar vi ut på graferna för längre perspektiv ser vi nu hur det finns påtaglig risk för att dollarn nu återigen återupptagit sin större stärkande trend mot ovan nämnda valutapar i ett skeende där det är långt ifrån omöjligt att dollarn under det kommande halvåret till året noterar nya rekordnivåer. Det skulle inte båda gott för aktiemarknaden!

Studerar vi ränteutvecklingen ser vi att de ånyo ser ut att vara på väg mot nya högsta noteringar – något som också de senaste åren korrelerat väl med dollarstyrka.

Man kan alltid fundera kring vad som är hönan och ägget, men vad vi vet är att de ekonomiska förutsättningarna ändrades i sina grundvalar på global basis under Pandemin. Räntorna och inflationen fick enormt bränsle och ligger i någon mening som en våt filt över ekonomin. Även om det nu är möjligt att inflationen är på väg att dra sig tillbaka så är det fortfarande så att vi har Centralbanker som efter att de inte fattat vad som är på väg att hända förmodligen kommer fortsätta att höja styrräntorna för länge. Det är precis som att de inte lägger om inslagen kurs förrän det är helt uppenbart vad de behöver göra. I ett sådant skede kan det mycket väl uppstå en situation där ekonomin sedan länge börjat tappa fart och snarare skulle behöva stimuleras än att hållas nere. Det är i sådana läge man riskerar en “credit-crunch”, något vi redan sett i amerikanska nischbanker för några månader sedan.

Ett inte helt orimligt scenario bland många andra är att vi nu får se fortsatta ränteuppgångar samtidigt som ekonomin visar tydliga tecken på att stanna av, något som leder till kortsiktig likviditetsbrist samtidigt som dollarn stärks och aktiemarknaden slår bakut. Det är vad som händer då som är intressant – jag gissar på att vi får nya likviditetsinjektioner och räddningspaket. Vad tror du? Det är möjligt med utmärkt trading genom AvaTrade – som har bland marknadens bästa erbjudande.

Den andra sidan av myntet gör då så klart gällande att dollarn inte alls i detta skede är på väg att stärkas utan att vad vi ser endast är en “fake-out”. I ett sådant scenario borde aktiemarknaden kunna fortsätta stiga alternativt hålla sig på höga nivåer framöver ytterligare ett tag. Detta innan ovan mörka scenario ändå tar vid.

En del gör gällande att aktiemarknaden står inför en osedvanligt stark utveckling framöver, även om man inte ska utesluta någonting så behöver det hända något radikalt om så ska ske. Personligen tror jag att optimisterna kommer att få sitt, men först efter att dollarn är klar med sitt.

Vad tror ni – är dollarn död eller har den just påbörjat en klassisk känslostorm till avslutande rörelse innan allt vänder igen?

USDSEK

 

EURUSD

 

GBPUSD


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.