fbpx

Markus från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 30 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Igår måndag blev det känt att Teslas grundare köper det sociala mediet Twitter för en rekorddyr prislapp på hisnande 44 miljarder USD. Med uppköpet säger Musk att han vill göra bolaget bättre än någonsin – men det innebär också att Twitter avnoteras från börsen och istället blir helt privatägt av Elon Musk.

Det har spekulerats en tid om huruvida superentreprenören Elon Musk går i tankarna om att förvärva plattformen Twitter eller inte, framförallt sedan han för några veckor sedan plötsligt ändrade sig om att ta plats i bolagets styrelse. Igår föll tillslut bitarna på plats efter ett par veckors intensivt förhandlande, och ett uppköp värt omkring 44 miljarder USD gick så i lås. Väntat enligt många, men ganska överraskade enligt andra.

För Twitter som bolag innebär Elon Musks nya ägarskap att företaget, som funnits listat på USA-börsen sedan september 2013, avnoteras från börsen och därmed går från att vara ett publikt bolag till ett privat.

Köpstopp på New York-börsen

En bekräftelse på att affären slutförts kom sent igår kväll svensk tid, men någon timme innan stoppades all handel av Twitters aktie i väntan på ett definitivt besked. Vid det laget hade priset på aktien hunnit stiga ganska rejält – totalt slutade Twitter Inc på plus 5% bara under gårdagen.

Musk betalade 54,30 USD per aktie, enligt det pressmeddelande som släpptes strax efter att affären träffats. Den totala köpeskillingen för bolaget slutade därmed på strax över 44 miljarder dollar, vilket motsvarar omkring 428 miljarder svenska kronor. Minst sagt en imponerande summa, och enligt vissa faktiskt en överraskande hög summa med tanke på att Twitters lönsamhet inte är anmärkande hög. Samtidigt anses det finnas en enorm tillväxtpotential om man kan skaka lite nytt liv i bolaget och komma ikapp konkurrenterna Facebook och TikTok, bakom vilka Twitter har hamnat lite i skuggan de senaste åren.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla Tesla, Meta och andra aktier samt valutor och krypto med CFD:er. Prova Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vad innebär uppköpet för de med aktier i Twitter?

Twitter har liksom Apple, Microsoft, NVIDIA och andra stora amerikanska techbolag varit en populär aktie i mångas portföljer, på snudd en folkaktie på den amerikanska marknaden. När bolaget nu avnoteras från den publika börsen innebär det vissa förändringar för de med aktieinnehav i Twitter. Bolagets aktie kan inte längre köpas och säljas på den öppna marknaden och för svenska ägare försvinner också möjligheten att ha sina innehav på ett ISK-konto. Har man ett Twitterinnehav på ett ISK-konto hos exempelvis Avanza eller Nordnet flyttas de aktierna automatiskt över till ett vanligt depåkonto.

Framtida affärer med aktien kommer från och med nu att ske manuellt, istället för via en mäklare.

Vill öppna källkoden, öka användarsäkerheten och värna om yttrandefriheten

Med sitt uppköp uppger Elon Musk att han önskar göra flera förändringar som på sikt ska bidra till att bolaget blir bättre än någonsin. Högst prio ligger dock inte på att tjäna pengar, utan på att utveckla plattformen som ett kommunikationsmedel.

Bland annat nämner han att han ska jobba för att helt eliminera spamkonton, att plattformens källkod ska öppnas samt att han vill lägga till flera nya funktioner som ska förbättra användarmöjligheterna ytterligare. Han flaggar också för att alla användare i framtiden ska vara verifierade och att Twitter ska vara en trygg miljö att yttra sina åsikter i. I ett uttalande av Musk löd en av motiveringarna bakom köpet så här:

“Yttrandefriheten är grunden för en fungerande demokrati, och Twitter är en digital mötesplats där saker som är viktiga för mänsklighetens framtid debatteras.”

I en egen tweet strax innan affären blev klar sa han också att han hoppades att hans värsta kritiker skulle förbli på plattformen, eftersom det är precis vad yttrandefriheten handlar om. Det har spekulerats i om Musks övertagande kommer att innebär mer liberala regler kring vad man får och inte får twittra om, men de flesta väntar sig ändå att vissa ramar kommer finnas kvar.

Kommer tidigare avstängda användare att släppas in igen?

En ny privat storägare innebär en ny herre på Twitters täppa – vilket förutom förändringar kring själva funktionaliteten också kan innebära att en del regler och beslut kommer att omvärderas. Däribland sådana som rör avstängningar av användare som på ett eller annat sätt brutit mot sajtens code of conduct – till exempel USA:s expresident Donald Trump, som fick sitt konto nedstängt efter han i tweets uppmuntrade stormningen av USA:s kongress i början av 2021.

Huruvida twittrare som tidigare portats på sajten kommer att släppas in i värmen igen eller inte finns ännu inga besked om. Affären gick trots allt i lås så sent som igår och vi kan tänka oss att användarpolicys bara är ett av flera ämnen som ska avverkas på agendan när Twitters nya väg framåt ska utstakas.

Donald Trump har iallafall själv uttalat sig om att han inte har några planer på att återvända till Twitter även om han skulle tillåtas. Han önskar Musk lycka till och tror att han kan göra mycket gott för sajten, men avser själv fortsätta använda mediet Truth, som han övergick till efter att hans Twitterkonto stängdes ned.

Kommer Twitter som tjänst att förändras?

Sannolikt är en del förändringar att vänta, framförallt moderniseringar av tjänster och funktioner för att ta igen en del av de marknadsandelar man tappat mot andra sociala medier som Facebook och TikTok. Twitter är väsentligt mindre än de bägge konkurrenterna men är likväl den kanal många politiker och nyhetsmedier väljer att kommunicera mest genom. Förändringar och uppdateringar som syftar till att göra Twitter mer tilltalande för en bredare publik ligger sannolikt i Musks planering för framtiden. Hur de förändringarna kommer att yttra sig rent praktiskt återstår dock ännu att se.

Betyg: 1/10
Minsta insättning: $50
Beskrivning: Världens främsta plattform för kryptovalutor med derivatinstrument. Nu även med aktier som köps genom crypto. Testa FTX!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar vi trading på denna kryptoplattform.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.