fbpx

Sten från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 29 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
77% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Elpriset är något “alla” villaägare bryr sig om i dessa dagar – för nu har räkningarna för december börjat trilla in, konstaterar Johan på Valutahandel.se.

Att bo i en tvåplansvilla på 140kvm och betala 10 000 kronor för december månad var absolut inga konstigheter. Är man van vid att betala en el-räkning på 2 – 3000 kronor för samma månad normalt tycker man naturligtvis det är provocerande att åka på det tre- eller fyrdubbla. Faktum är att situationen helt enkelt inte är hållbar varken för villaägarens plånbok eller delar av näringslivet i övrigt som ju kommer att drabbas av villaägarnas krympande plånbok om situationen består. Förslagna politiker förstår att detta är tung materia, att man nu har chansen att vinna väljare och att många så klart vill ha någon att skylla sin ekonomiska olycka på — det är ju för att vi lagt ned kärnkraften säger man!

Hur styrs elpriset?

Priset på en marknad styrs av utbud och efterfrågan av en vara – ökar efterfrågan på en vara ökar priset allt annat lika, minskar det så faller priset. Ökar utbudet faller priset och vice versa samt kombinationer av både utbudsvariation samt efterfrågeförändringar som kan få olika konsekvenser för priset.

Några faktorer som styr priset på el är bland annat: vattenmängd i magasin, andel kärnkraft, hur mycket det blåser, råvarupriser och priser för utsläppsrätter, fast eller rörligt elpris, tidspris beroende på tid på dagen
Inte minst i Skåne så har elpriset påverkats av höga nivåer av kol, olja och naturgas på kontinenten.

Vad kan konstateras med Sveriges elpris just nu?

I fallet med elpriset kan vi konstatera följande – vi har inte stängt några kärnkraftreaktorer under 2021, och snittpriset för el i område 4 (där jag bor) var under januari 2021 50,22 öre per kwh, under februari månad samma år som jag vill minnas var kall kostade elen 54,38 öre kwh och i december 2020 för att jämföra samma period var el-priset 38,03 öre per kwh (https://www.elbruk.se/timpriser-se4-malmo). I december i år betalade man kring 1,87 kr per kwh plus påslag och en väldig massa skatt.

Marknaden för elektricitet

El-marknaden är komplex och det är inte helt enkelt att begripa hur den fungerar – bland annat har vi en indelning i fyra olika el-prisområden, tvingande export vilket i praktiken leder till tvingande import vilket gör att vårt el-pris påverkas av el-priset i andra länder samt utbuds- och efterfrågesituationen på kontinenten. Det är klart man kan säga att om vi hade en kärnkraftverk i varenda stad så hade vi kunnat erbjuda billig el till hela Europa men det är varken önskvärt eller realistiskt. Om vi i Sverige inte stängt de reaktorer och den produktion vi gjort så hade vi sannolikt haft el att täcka våra behov, men marknaden är inte konstruerad på ett sådant sätt att det är säkert att det spelat någon avgörande roll så länge vi inte har en så omfattande produktion att vi kan påverka priserna på kontinenten.

Det förefaller helt enkelt vara en oerhört förenklad och populistisk retorik att helt enkelt bara skylla situationen på enkom en sak.

Vad som så klart är ett faktum: minskar du el-produktion och/eller ersätter den med energikällor med med svajig produktion så har du sänkt ditt produktionstak i varje fall under vissa perioder. Det är lite som att reducera storleken på en fabrik och det blir lättare att slå i taket. Om det är exakt detta som nu hänt ur ett EU-perspektiv låter jag vara osagt – däremot finns det en avsevärd skillnad på vintern 2020/2021 och vintern 2021/2022. Ekonomin: vi har en ökad aktivitet i ekonomin! En ökad aktivitet leder till ökad konsumtion av energi, allt annat lika.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sugen på trading med elbolag? Prova trading med CFD genom Skilling, som har aktier för en rad olika energibolag. Prova med ett demokonto nu!

Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.


Hur påverkar ökade råvarupriset vårt elpris?

Att priser på olika råvaror stiger har vi sett under hela återhämtningsfasen under Pandemin – varför skulle el och energipriser vara undantagna? I min värld är detta en situation sprunget ur något helt annat än isolerat till att vi lagt ned kärnkraftverk som var åtgärder som vidtogs för några år sedan. Perspektivet är mycket bredare än så och en diskussion som enkom fokuserar på denna marknad är bara banal. Det är klart att den situation vi har i världen idag är styrd av politiska beslut eller konsekvenser därav, det är klart att Dieselpriset nu kostar över 20 kronor per liter som en delkonsekvens av politiska beslut eftersom stora delar av drivmedelspriser utgörs av skatter, men det är också en funktion av utbud och efterfrågan. Det är klart att gasförsörjningen på kontinenten är beroende av politiska beslut, beslut som påverkar el-priset i Sverige men det är också en funktion av behovet av gasen. Det är klart vi får brist på halvledare och annat om vi stänger ekonomier och stör leverans- och produktionskedjor. Politikerna sätter spelreglerna – det är något annat som triggar situationen. Och i detta fall tror i varje fall jag att det är politiska beslut och policybeslut av mäktiga institutioner (centralbanker) – på ett helt annat område – i samband med Pandemihanteringen 2020 som nu får oss att dunka i produktionstak på flera plan världen över. Det är Centralbankerna och politikerna som tryckt plattan i mattan! Det är Pandemihanteringen globalt och i Europa samt el-marknadens funktion som bär akut skuld till dilemmat – inte nedläggningen av delar av svensk kärnkraft!

Är du intresserad av hur energiförsörjningen och energiförbrukningen i Sverige var tom oktober 2021 finns den här. Elbolaget EON ger några tips hur man kan minska sin elförbrukning, men ibland kan den bästa lösningen helt enkelt vara att byta elbolag också. Du får en översikt av olika elområden från Energimarknadsbyrån.

Var kan man handla med råvaror och elektricitet?

Trading med elektricitet CFD kan med fördel göras från AvaTrade (recension), eller från eToro (omdöme) – som också har en copy trader funktion och plattform – så du kan följa marknadens bästa traders. Prova själv eToro idag!


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande valuta-, råvaru och kryptomäklare med världens ledande tjänst för copytrading. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2025 www.valutahandel.se All Rights Reserved.