fbpx

Johan från Luleå

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 35 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den räntehöjande trenden hos centralbanker runt om i världen har gått hårt åt kryptomarknaden och utvecklingsländer sedan i våras.

Efter Fed:s senaste räntebesked i slutet av september 2022, uppmanar emellertid FN att utsatta länder kan drabbas hårt av ytterligare höjningar. Får de gehör skulle det, enligt somliga, kunna innebära en länge efterlängtad vändning för kryptovalutor.

Det bör dock noteras att många utvecklingsländer, inte minst i Sydamerika, sedan ett bra tag ligger på en ränta över 10%. Så där talas det nog redan om sänkningar istället för höjningar. Det är framför allt västvärlden, med Europa och Storbritannien i fokus, som ligger rejält efter med räntehöjningarna. Så Valutahandel förstår inte helt hur FN kommer in på sin försiktighet i spåren av detta?

Ifall inte något görs åt den skenande inflation och krafttag tas, så kan centralbankernas förtroende urholkas. Kanske detta kan bana en väg för kryptovalutor? Ja, troligen, då ingen kommer att lita på centralbanker som är 1 år sena med att inleda räntehöjningar och sedan är på tok för långsamma med att nå en positiv realränta.

Powells senaste höjning

Den 21 september meddelade amerikanska centralbankens chef Jerome Powell ytterligare en höjning av landets styrränta, även denna gång en trippelhöjning med 0,75%. Beskedet fick nästan omedelbart en negativ effekt på kryptomarknaden, där flera tillgångar tappade markant i pris. De upprepade räntehöjningarna, dels från Fed, dels från centralbanker överlag, har satt hård press på krypto under årets gång – trots att de digitala tillgångarna ofta beskrivs som ett bra skydd mot inflation. När räntan är hög på en safe haven-tillgång som USD lockas många emellertid istället dit, framför att välja en volatil högrisktillgång.

Höja eller inte?

Efter det senaste räntebeskedet från Fed har dock en kritisk röst höjts mot de aggressiva räntejusteringarna. Men är det ekonomer som talar, eller mest de som önskar att räntan vore låg, för att de tagit större lån än de klarar av? Troligen en mix av båda, men utan krafttag mot inflationen, så finns det flera ekonomier som kan få samma problem som Storbritannien och pundet, som sjönk 20% efter att man föreslagit skattesänkningar bara för de rikaste, något som IMF var snabba att klaga. En kostnad på över 600 miljarder kronor senare, efter att BoE fick in och stödköpa – har dock fått landets regering att backa.

Stigande inflation – vår tids största problem?

Denna gången så är det istället FN som varnar från att fortsätta höja räntorna. Man hänvisar till risken att det pressar hela den globala ekonomin in i recession. En vädjan som, om bankerna lyssnar, skulle kunna innebära att bättre tider för krypto är att vänta. Men kommer ett uttalande från förenta nationernas utvecklingsorgan att tas seriöst? Kanske bland vissa lättpåverkade centralbanker, men knappast för seriösa aktörer som FED i USA. Med skenande inflation så kommer nämligen världens mest ansedda centralbank att helt tappa förtroendet från allmänheten. Det stora problemet just nu är snabbt stigande inflation, med gas och matpriser som stiger hejdlöst. Genom räntehöjningar så kan man förmodligen få bukt med delar av detta problem. Andra producenter kommer troligen att lägga ner helt – vilket på sikt kan skapa en matkris.

UNCTAD varnar för en global ekonomisk kris

FN-organet UNCTAD – UN Conference on Trade and Development – släppte igår sin Trade and Development Report 2022. I rapporten står att läsa att den räntehöjande trenden, för vilken Fed är frontfigur och sätter tonen för många andra västerländska centralbanker, kan riskera att utlösa en global ekonomisk kris. Förståelse finns för att räntehöjningarnas syfte att sänka inflationen, men UNCTAD menar att alltför aggressiv forcering – likt den vi sett senaste månaderna – kan bidra till en negativ utveckling åt andra hållet.

UNCTAD menar att fortsätta räntehöjningar innebär en allvarlig risk för avstannad tillväxt på många håll, och med det en möjlig global finanskris.

Slår hårdast mot redan utsatta länder

I sin årliga rapport belyser också UNCTAD att en global finanskris inte skulle slå hårdast mot de länder som har medel att överleva den, utan mot de som inte har det. Redan utsatta länder med små eller inga marginaler riskerar en total ekonomisk kollaps om västerländska centralbanker, med Fed i täten, fortsätter att chockhöja räntorna i syfte att tvinga ned inflationen.

Kan bättre tider vänta för krypto när FN manar till försiktighet med räntehöjningar?

Liksom aktiemarknaden och andra högriskmarknader är kryptobörsen extremt känslig för uttalanden från Fed, varför markanta prisfall också setts i samband med de räntebesked Fed har lämnat under året.

Med den negativa effekt räntehöjningarna har haft på såväl Bitcoin som andra större (och mindre) kryptovalutor, väckte UNCTAD-rapport en förhoppning om att en vändning för krypto kanske kan vara att vänta. FN manar till försiktighet med räntehöjningar – och får de gehör skulle det kunna innebära att bättre tider är att vänta för krypto. Prognosen är förstås ren spekulation, och än har varken Fed eller någon annan centralbank givit respons på FN:s rapport. För den som äger krypto, funderar på att investera eller som mer kortsiktigt vill spekulera i prisutvecklingen på BTC eller annan virtuell valuta kan det likväl bringa lite hopp efter en dyster vår och sommar.

Kom igång med kryptohandel nu – registrera dig hos Skilling här.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Säker kryptohandel med CFD:er på svenska. Hög transparens och grymma villkor. Prova Skilling !

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Olika åsikter om hur en recession skulle påverka kryptomarknaden

En inbromsning i räntehöjningarna skulle kunna släppa lite på den ekonomiska pressen och så smått börja ge både företag och privatpersoner mer utrymme för investeringar igen. Börsen skulle sannolikt repa sig en del, vilket också brukar återspegla sig på kryptomarknaden.

Hur en potentiell recession skulle påverka kryptomarknaden finns det dock vitt skilda åsikter om. Många menar att en recession skulle få aktiemarknaden att krascha – och därmed även kryptomarknaden, vilken ofta följer i börsens fotspår.

Andra tror däremot på en helt annan utveckling, där kryptomarknaden och hela det decentraliserade finansiella systemet istället kommer att gynnas av en recession. Förespråkare för den här utgången menar att en recession sannolikt kommer att påverka marknaden positivt eftersom det kommer leda till ett lägre förtroende för centralbanker och det traditionella finansiella systemet generellt. Fler kommer att söka alternativ bland tillgångar som står utom politisk kontroll och som inte är beroende av hur centralbanker agerar.

Satsa på en betrodd kryptomäklare – och handla riskmedvetet

Huruvida FN:s ståndpunkt i räntorna kommer att ge någon effekt på hur Fed och andra centralbanker kommer att agera framgent återstår ännu att se. Hittills har budskapet från Jerome Powell varit att fortsatta höjningar är att vänta i USA, tills dess att inflationen sjunker betydligt och stabiliseras.

Ytterligare åtstramningar skulle kunna leda till ännu en dipp för krypto – eller också tvärtom om det leder till att folk börjar söka sig till alternativa tillgångar. För den som vill spekulera i prisutvecklingen framgent finns flera olika typer av kryptoinstrument att välja bland – till exempel CFD:er och certifikat. För bredare riskspridning kan en Bitcoin-ETF vara ett bra val.

Oavsett instrument påminner Valutahandel om att välja mäklare med omsorg, och att satsa på en som är transparent, har schyssta villkor och som allra helst är reglerad inom EU. Skilling är ett utmärkt val, liksom Capital och eToro – bland andra. Se gärna hela topplistan över bästa kryptomäklare för mer inspiration – eller starta med ett demokonto hos Skilling, eToro eller Capital redan nu.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.