fbpx

Kristian från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 37 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Så är vi där igen – likt hösten 2020 rusar flera aktier rakt upp i himmelen tillsynes utan rim och reson. Eller det är kanske inte riktigt sant – drömmen om att tälja Guld på AI är den stora drivkraften och argumentet för aktiekursernas vertikala urspårning är att det är just det bolaget som kommer att komma ut som en vinnare. Vi har sett det tidigare och inte tusan är det många av de bolag som stiger mot stratosfären som sen visade sig vara den stora vinnaren på utvecklingen. Och även för de som sedan blir det är det ingen rak stig man vandrar. 

Senast ut i raden av vertikala kursraketer som hamnat på tapeten är Super Micro Computer Inc (SMCI) som i år stigit från cirka 280 dollar till knappt 1100 dollar bara i år innan den igår slog i någon from av tak och nyktrade till med en nätt nedgång på 20 procent. Min fascination över vem som köper de här bolagen hela vägen upp till toppen är total – hur primal får man vara? Kort om bolaget vid en snabb googling; “Founded on November 1, 1993, Supermicro is one of the largest producers of high-performance and high-efficiency servers. It also provides server management software, and storage systems for various markets, including enterprise data centers, cloud computing, artificial intelligence, 5G and edge computing.” Bolaget gör en vinst på några dollar per aktie och för det kassaflödet ska man betala 1100!?

Nvidia – vertikal uppgång, men hur länge?
Andra bolag som gått vertikalt är ju till exempel Nvidia (NVDA), Meta och säkert en rad med andra bolag av varierande kvalitet. Samtidigt är där många andra historiskt intressanta bolag med fingrar i AI burken som inte gått alls lika bra den senaste tiden. Nvidias största kund är andra stora amerikanska aktörer så som till exempel Microsoft, Amazon Meta och Google. Flera av dessa sägs vara på gång med att själv utveckla AI-prylar som kommer att tävla med Nvidias produkter. Om en bransch är lukrativ attraherar den fler aktörer och konkurrensen eroderar successivt den fantastiska initiala vinstmarginalen.

Som vanligt hade man ju gärna varit med på uppgångarna i de här bubbel-faserna på börsen men så skicklig är man ju tyvärr inte och hade man varit det återstår ju tyvärr frågan om man hade sålt i tid eller inte? För när man väl sitter där och tjänar grova pengar varje dag är det ju väldigt lätt att bli fartblind – det är väl vad som drabbat de som köpt SMCI ända in i kaklet.

Köpfest på Nasdaq
Det återstår att se hur länge till köpfesten på Nasdaqbörsen i USA kan fortgå och mycket av det har ju att göra med hur utvecklingen av Macro-data kommer in. Räntorna har börjat stabilisera sig och stiga och om nu trenden vänt uppåt igen så har man väldigt svårt att se fortsatt köpbonanza i nischsektorer med vinster långt in i framtiden. Precis som 2020 lär det i så fall ta en ändelse med förskräckelse. Vill man ha en road-map är det bara att kolla på vad som hänt med aktiekurserna i bolag som Plejd, MIPS och Sunrun Inc till exempel.

Föredrar att köpa aktier som gått dåligt – i väntan på uppgång
Nä – jag är som ni vet en typ som föredrar att köpa sånt som gått dåligt ett tag för att sedan vara med på hela uppgången – en uppgång där man inte löper någon större risk att i slutänden få hela sin värdeökning raderad på dagar, veckor eller månader.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prisbelönt online trading sajt med Skandinaviska grundare, som har brett utbud av aktie CFD och låg spread. Prova Skilling, du också!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Bolag med inriktning på konsumenter har fått stryk
Jag tycker det finns flera intressant case därute nu och man kan brett titta på bolag med inriktning mot konsumenter som tagit mycket stryk. Bolag med exponering mot Kina (t ex Volkswagen, ett case jag gillar). Stiger oljepriset bör det finnas utrymme för bolag inom Hållbar Energi sfären som ju verkligen gått på pumpen. Vi har ju även den extremt nischade sektorn Gruvbolag inom guldsektorn som har byggt sin bas länge och väl – just här kan det faktiskt vara relativt nära förestående med grymma lyft under många år framöver. Den som lever får se – men Nvidia och Super Micro Computer Inc köper jag inte aktier i!

SMCI

NVDA

Nasdaq100


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.