fbpx

Jonas från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 12 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Med en kort tweet på blott två ord lyckades Handelsbankens chefsekonom i Norge nästan dubblera sina Twitterföljare på en dag – och ytterligare elda på det redan stigande intresset för kryptovalutor. Valutahandel tittar närmare på Kari Due-Andresens investering i Bitcoin och Ethereum och hur hennes tweet bevisar det allt mer utbredda kryptosuget bland allmänheten.

Strax före klockan 21 i lördags kväll den 1 maj postade Kari Due-Andresen – chefsekonom på Handelsbanken i Norge – en nyhet om att hon investerat i Bitcoin. En felstavelse smög sig in i tweeten som löd “hodling bitcoin”, men den kärnfulla innebörden gick likväl fram – och det med besked. Morgonen efter hade Due-Andresen tack vare tweeten gått från knappt 2000 följare till 3800 och därmed nästan fördubblat sin följarskara på sitt Twitterkonto. I intervjuer med flera norska medier, som snabbt uppmärksammade den ökade aktiviteten på Due-Andresens konto, berättar Kari att hon själv blev överraskad över effekten hennes uttalande fick och gensvaret i form av såväl kommentarer som nya följare. Enligt Kari Due-Andresen är det ett tydligt tecken på det allt mer utbredda intresset för kryptovalutor överlag – och kanske särskilt mycket för jättar som Bitcoin och Ethereum, vilka av många också spåtts bli de hetaste kryptovalutorna 2021.

Varför får en tweet som denna så stort genomslag?

Kari Due-Andresen är långt ifrån den första att twittra om kryptovalutor och investeringar i Bitcoin, och garanterat inte heller den sista. Så varför denna hysteri och uppståndelse kring just denna tweet? Varför sporrar ett uttalande likt detta från en chefsekonom på en klassisk nordisk storbank mer intresse än många andra av de otaliga tweets som dagligen skrivs om och taggas med #bitcoin eller #krypto?

Troligtvis just för att det kommer från en person som sitter på en ledande position inom en av de största traditionella bankerna i Norden. Att innovativa och framåtsträvande entreprenörer som Elon Musk och andra kryptofantaster twittrar entusiastiskt om virtuella valutor är inget ovanligt – men när representanter för det traditionella finanssystemet gör det rör det om en del i grytan. Att en chefsekonom på Handelsbanken väljer att investera i Bitcoin blir inte bara ett tydligt bevis på att intresset för krypto breder ut sig allt mer, utan också på att det gamla möter det nya. Att polariseringen mellan det traditionella, strikt centraliserade finanssystemet och det nya, moderna decentraliserade systemet blir allt mindre.

Finansanalytiker från Norges Bank och DNB Markets

Kari Due-Andresen är föga känd för de flesta i Sverige, men på hemmaplan i Norge är hon för många en välbekant finansprofil. Sin nuvarande position som chefsekonom på norska Handelsbanken tillträdde hon för drygt nio år sedan. Dessförinnan var hon bland annat verksam på den pengapolitiska avdelningen på Norges Bank, samt som marknadsanalytiker på DNB Markets. Due-Andresen har studerat vid såväl universitet i Oslo som vid Norges Handelshögskola.

Due-Andresen tillhör med sin bakgrund och sin nuvarande yrkesroll det gamla klassiska banksystemet, men med sin investering i Bitcoin visar hon tydligt att det även finns en öppenhet för det nya och innovativa. Valutahandel lyckades få tag i Kari Due-Andresen för en kort intervju om hennes investering i krypto och hur hon ser på framtidsutsikterna för de virtuella valutorna.

3 snabba frågor till Kari Due-Andresen

Emelie från Valutahandel.se passade på att kontakta Kari Due-Andresen med några intervjufrågor och fick snabbt svar på tre frågor:

Hur mycket satsade du på krypto?
– Jag satsade endast ett mindre belopp som jag också är beredd på att kunna förlora om Bitcoin och/eller Ethereum skulle falla.

Varför gick du in i kryptovalutor just nu – så här pass sent?
– Jag blev intresserad av kryptovalutor för först ett år sedan. Det började med att jag blev intresserad av digitala centralbanksvalutor och från där utvecklades det ganska raskt vidare till även kryptovalutor. Det var först när jag hade fått en bättre översikt och insikt i hur krypto fungerar som lusten till att investera kom, även som möjlighet att även lära mig ännu mer om det.

Du har studerat krypto i 1 år. Vad är din slutsats?
Det här är ju ett område på stark framväxt och jag är väldigt intresserad av hur utvecklingen kommer att se ut. Jag tror att allmänhetens intresse för krypto bara kommer att fortsätta växa sig större och större, men i takt med att krypto blir större behöver det också bli mer reglerat. Jag hoppas att (norska, reds. anm.) centralbankens svar på en ökad användning av krypto blir att ge ut en digital centralbanksvaluta och med den försöka samarbeta med kryptomarknaden istället för att försöka förbjuda det eller reglera bort det helt.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Upptäck en ledanda kryptomäklare och exchangeplattform med bra spreads och konkurrenskraftig kommission. Testa Stormgain du med!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Hon rekommenderar att centralbanken släpper digital valuta

Förutom att Kari Due-Andresen nyligen själv investerat i krypto är hon alltså även positivt inställd till att den norska centralbanken bör emittera en digital valuta – likt Sveriges Riksbank och den kommande e-kronan. Due-Andresen har i andra intervjuer bland annat påtalat det stadigt ökande trycket på digitala betallösningar och hur en digital statlig valuta kan vara ett bra sätt att möta det växande behovet. Hon säger också att hon förvisso är en traditionell ekonom, men att hon finner de virtuella alternativen för att skicka och ta emot pengar oerhört intressanta och något som bör utforskas ytterligare.

På frågan om hon ser att Handelsbanken själva kommer att lansera en digital valuta blir svaret att troligen inte inom kort. Samtidigt växer sig möjligheten allt större i takt med att EU fortskrider med sitt arbete för att skapa bättre och tryggare reglering för kryptovalutor – vilket är något hon hoppas ska vara tilltalande för såväl den egna arbetsgivaren Handelsbanken som Norska Centralbanken.

Norge höjer räntan först i västvärlden?

Till följd av en stabil norsk ekonomi har den norska bostadsmarknaden länge varit på frammarsch och gått allt starkare. Inte helt olikt den situation vi har i Sverige, med höga priser som fortsätter stiga. För att förhindra en alltför överhettad bostadsmarknad planerar den norska centralbanken att höja styrräntan redan i början av nästa år – alternativt så tidigt som i september 2021 (för vilket sannolikheten bedöms vara omkring 30%). Fattar de beslut om höjning då blir de förmodligen det första landet i västvärlden att höja räntan i spåren av den ekonomiska kris som följt av covid-19.

Vad gäller kryptons utsikter på den norska marknaden är det här en intressant aspekt att hålla koll på. Höjda räntor betyder sjunkande bostadspriser, vilket i sin tur skulle kunna betyda att norrmännen söker sig till andra tillgångar att investera i – exempelvis kryptovalutor, om dessa fortsätter att gå starkt. En höjd norsk ränta kan också innebära att den norska kronan stärks mot såväl SEK som EUR, varför även en satsning i NOK skulle kunna bli lönsam.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Var kan man handla krypto?

Blir du inspirerad av Kari Due-Andresens köp av Bitcoin och Ethereum och önskar göra en investering själv finns flera bra och seriösa kryptomäklare att handla hos snabbt och smidigt utan krav på plånbok – alternativt cryptowallets för dig som vill äga krypto fysiskt. Följande är fem av de absolut bästa sajterna på marknaden just nu:

Stormgain: En av världens största exchangeplattformar för lagring, investeringar och trading med krypto. Hos Stormgain hittar du bland annat marknaden mest generösa utbud av kryptotillgångar.
Registrera dig hos Stormgain.

Skilling: Skandinaviskt grundade Skilling är kända för utmärkt transparens, låga avgifter och ett riktigt bra utbud av såväl krypto som andra tillgångar.
Registrera dig hos Skilling.

FTX: Populär kryptoplattform grundad 2019 av kryptomiljardären och techentreprenören Sam Bankman-Fried. FTX är bland annat specialiserade på kryptoderivat med generös hävstång.
Registrera dig hos FTX.

Swissborg: Högt rankad europeisk kryptoplattform för växling, trading och staking till bra ränta. Hos Swissborg får du låga avgifter och gott om spännande instrument och tjänster.
Registrera dig hos Swissborg.

Poloniex: Poloniex lockar med en användarvänlig plattform, ett mycket bra utbud av kryptovalutor att växla och handla med samt några av branschens absolut lägsta avgifter.
Registrera dig hos Poloniex.

Fotnot
Det ska förtydligas att Kari Due-Andresens investering i BTC och ETH samt hennes uttalanden om krypto har gjorts i egenskap av privatperson. Detta har således ingen som helst koppling till Handelsbanken (vilka dock givetvis gett henne grönt ljus att såväl investera som att göra uttalanden).
Är du intresserad av att handla med krypto är det viktigt att du känner till riskerna. Kryptomarknaden är extremt volatil varför det finns risk att du i värsta fall förlorar allt du satsat. På samma sätt finns också möjlighet att g med rejält vinst – men det är viktigt att agera riskmedvetet.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.