fbpx

Martin från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 4 minuter sedan.

» Prova IG du med.
72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

USA har fryst Rysslands tillgångar i USD som straff för invasionen av Ukraina. Kortsiktigt och på medellång sikt så är det ryssarna som drabbas – men experter menar också att det på sikt kan komma att påverka den amerikanska dollarns dominans som reservvaluta, rapporterar Valutahandel.se.

En vecka in i kriget mellan Ryssland och Ukraina har amerikanska dollarn stärkts mot såväl euron som brittiska pundet, svenska kronan och ett flertal andra valutor. Inte minst rubeln har tappat förstås, trots att den ryska centralbanken höjde räntan till 20%. En del talar däremot för att uppgången kan bli kortvarig, och att det som initialt har haft en positiv inverkan på dollarns värde, framgent faktiskt kan få rakt motsatt effekt. Somliga experter flaggar för att kriget i Ukraina mycket väl skulle kunna bli början på en degradering för USD:s status som världens största reservvaluta. Många länder såsom Kina, Ryssland, Brasilien, Japan och Australien är trötta på dollarn används och har istället bestämt att nationella valutor endast ska användas vid internationell handel.

Samtliga tillgångar i USD frysta

Den ryska staten har, liksom många andra länder, substantiella tillgångar placerade i amerikanska dollar. Framförallt rör det sig om så kallade in house assets, vilket enklare uttryckt är detsamma som pengar på banken eller kapital placerat i värdepapper. In house-tillgångar är med andra ord motsatsen till pengar under madrassen eller fysiska guldtackor i ett valv. Du har ett visst saldo på ett konto, och ett löfte från banken om att denne utbetalar motsvarande summa i kontanter på din begäran, närhelst du begär det.

Så länge allt rullar på det som det ska är in house assets i ett annat lands valuta – och därmed under ett annat lands politiska kontroll – inget problem. Fysiska tillgångar i guld eller kontanter är bökiga att både förvara och hantera. När diplomatiska relationer ställs på sin spets blir läget däremot ett helt annat. USA har drämt igen och låst locket på en av Rysslands stora skattkistor i ett läge där landet står inför en mycket dyster ekonomisk tid framöver. Det faktum att ett annat land besitter kontroll över de tillgångar som ska ge trygghet när det krisar, är precis det som vissa menar skulle kunna leda till att fler och fler länder börjar diversifiera sina reservtillgångar bortom USD.

Plötsligt tycks det allt mindre rimligt att länder ska placera sina valutareserver i knät på en regering som kan komma att strypa åtkomsten till dem när de väl behövs. Finansexpertern och makroekonomen Zoltan Pozsar – verkställande direktör på Credit Suisse – sa nyligen under en poddintervju med Bloomberg att de ekonomiska straff Ryssland nu åläggs för kriget i Ukraina, mycket väl kan komma att förändra hela den globala monetära ordningen – där US dollar tappar dominansen som global reservvaluta till förmån för alternativ som inte står under annan politisk kontroll än den egna.

Trots 7 krig så kan inte USD frysas för USA

USA har engagerat sig i ett flertal krig på 2000-talet, däribland Libyen (2015-19), Syrien (2014-22), Yemen (2002-2022), Irak (2003 till 2011 och 2014-2021), Afghanistan (2001-2021), Uganda (2011-2017) och Somalia (2007-2022). Dessförinnan så var framför allt kriget i Kosovo (1998-1999) och Bosnien (1992-95) vida omtalat. Men medan USA kan ge sanktioner till höger och vänster för alla länder som inte krigar på deras sida, så är det ingen som kan sanktionera USA och dess dollar. Det är nämligen landets egen valuta och som världens största reservvaluta så sitter man hittills väldigt stabilt på stolen. Men det finns betydande risk att många länder tröttnar på detta och att de slutar använda dollarn vid internationell handel. Ännu så är euron rätt långt efter som reservvaluta, men över tid så kommer troligen både den europeiska valutan och kinesiska yuan och japanska yen bli allt mer betydelsefulla. Men att frysa US dollar, det kommer dessa eller några andra länder troligen inte lyckas med – oavsett vad USA gör.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Söker du alternativ till dollar dominansen? Prova en Belarus grundad valutamäklare, som har bland marknadens största och bästa utbud, superhög flexibilitet och fantastisk användarvänlighet. Licenser över hela världen. Läs mer om Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Vilka konsekvenser kan detta få framledes?

Att använda pengar som vapen och nyttja den kontroll man har över andra länders finansiella tillgångar ger USA ett effektivt påtryckningsmedel när man vill få bångstyriga nationer att rätta in sig i ledet. Så länge det väl fungerar. Förutom att dollarn kan komma att ratas som reservvaluta av länder som önskar rå om sitt eget hus – utan några intentioner på att starta konflikter – finns också risken att det ger andra en heads up om lämpliga förberedelser att vidta om man planerar att invadera ett annat land eller begå liknande brott.

Här är förstås Kina särskilt intressant – vilka så sent som i slutet av förra året ökade trycket på Taiwan och skalade upp den sedan länge pågående konflikten dem emellan. Med de bestraffningar som Ryssland nu erfar i form av låsta tillgångar i USD som facit, kommer Kina sannolikt se till att nolla alla placeringar de har i dollar, för att på så sätt avväpna USA och göra åtgärder likt de man vidtagit mot Ryssland helt och hållet verkningslösa.

Ur ett vidare perspektiv skulle en förändring i den globala monetära ordning som råder idag, i vilken USD fortfarande är största reservvalutan och där många länder diversifierar sina tillgångar genom att placera dem i andra valutor än den egna, leda till att internationella ekonomiska relationer och samarbeten drastiskt minskar.

Ryssland ansluter till kinesiska Union Pay

I krig finns inga vinnare, sägs det – men klart är att utfallet och konsekvenserna av en konflikt likt den mellan Ryssland och Ukraina blir mer fördelaktiga för vissa än för andra. Med Ryssland uteslutet ur Swift, har man istället vänt sig till Union Pay – ett system helt under kinesisk kontroll. Rent ekonomiskt kan således konstateras att Kina hittills är den som tjänar mest på situationen i Ukraina och de sanktioner Ryssland ålagts på grund av sitt agerande. För en inbiten anti dollar-nation som Kina kan utvecklingen framgent, med ryska intäkter i Union Pay och en eventuell försvagning av USD som reservvaluta, spela dem helt i händerna.

Dollarns dominans ämne för diskussion även tidigare

Den akuta situation som råder nu har kastat ljus på en fråga som diskuterats vid flertalet tillfällen även tidigare. Redan efter finanskraschen 2008 fanns oro för dollarns stabilitet och huruvida det verkligen var lämpligt för andra länder att förvara stora tillgångar i valutan. Landet har haft en svajig ekonomi under flera år och valutan har de facto varit kraftigt övervärderad under relativt lång tid.

Samtidigt är det inte helt enkelt för länder som önskar flytta stora reserver från USD till andra tillgångar. Alternativen är inte jättemånga. Det mest naturliga valet för de flesta – guld – finns enbart i begränsad mängd. Asiatiska valutor är långt ifrån lika likvida som USD och EUR, varför dessa trots en lovande tillväxt på marknaderna i den delen av världen, inte riktigt heller skulle fungera.

Hur utvecklingen kommer att te sig framgent och vilket världsekonomiskt klimat vi kommer att få se i efterdyningarna av kriget kan i dagsläget endast spekuleras om. Flera argument finns för att dollarns dominans kan vara hotad. Samtidigt talar bristen på lämpliga alternativ emellertid till dess favör.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor och krypto med låg spread, snabba exekveringar och bra villkor. Välj en skandinavisk kvalitetsmäklare. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.