fbpx

Greger från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 31 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Imorse meddelade Rysslands centralbank att man chockhöjer landets styrränta från 9,5% till 20%. Åtgärden kommer enbart ett par dagar efter det att USA och EU påbörjat stränga sanktioner mot landet med anledning av Rysslands starkt kritiserade invasion av Ukraina.

Putins beslut att, till synes oprovocerat och på falska grunder, invadera grannlandet Ukraina ses inte med blida ögon av omvärlden. Presidenten har tillskrivits en hel del mindre smickrande epitet i såväl svensk som utländsk media och med den senaste rapporten om att landet höjt sin beredskap för kärnvapen, sprider sig oron för att situationen snabbt ska eskalera till något än värre än det vi ser idag.

Som svar på Rysslands agerande har USA och EU i samförstånd infört några av de mest hårdföra ekonomiska sanktionerna riktade mot ett enskilt land. Landets banker har uteslutits ur den internationella organisationen Swift, vilken tillhandahåller ett globalt nätverk för finansiella transaktioner mellan banker och andra betalinstitutioner världen över, och flera länder – däribland Storbritannien – förbjuder numera sina medborgare att skicka eller ta emot pengatransaktioner som involverar en rysk bank.

För att parera de ekonomiska konsekvenserna höjer nu ryska centralbanken den sedan tidigare redan höga styrräntan på 9,5% till hela 20,0%. Parallellt med det fortsätter rubeln att ta stryk – idag är 1 USD värd strax över 101 RUB. I torsdags låg kursen strax under 85-strecket.

Varför en så kraftig höjning av räntan?

Höjningen av räntan syftar framförallt till att motverka ytterligare urholkning av rubeln och en skenande inflation. Ryska centralbanken – The Central Bank of Russian Federation – sa i sitt uttalande att banken står redo att fatta beslut om ytterligare åtgärder, skulle dessa visa sig bli nödvändiga för att förhindra en fullständig kollaps av den ryska ekonomin.

På bara några dagar har rubeln tappat omkring 40% av sitt värde gentemot den amerikanska dollarn. En räntehöjning är ofta en direkt åtgärd för att stävja ytterligare värderas.

Djup lågkonjunktur står troligen för dörren

Ryska företag och hushåll står inför en dyster tid rent ekonomiskt. Den höga räntan kommer direkt att påverka såväl privatpersoners som näringslivets ekonomi, sanktionerna innebär kraftigt begränsade – och dyrare – importer och såväl investeringar som konsumtion lär sjunka markant. Experter som Valutahandel talat med bedömer det som högst troligt att landet står inför en kraftig recession, likväl som en djup och långdragen lågkonjunktur.

Med i beräkningen måste också tas att staten inte längre kommer ha samma möjligheter att stimulera ekonomin och främja återhämtning, med anledning av att de uteslutits ur så mycket på den internationella arenan. Sällan har ett lands agerande mötts av så kraftiga reaktioner och så snabbt verkställda konsekvenser som det vi ser nu. Undantaget någon eventuellt allierad bland de gamla Sovjetstaterna, tycks Putin sannerligen ha gjort sig till fiende med mer eller mindre resten av världen. Och det till ett högt pris.

USD och råolja tickar uppåt

Som förväntat vid en kris som påverkar hela världsmarknaden har USD, som den safe haven-tillgång den är, stärkts de senaste dagarna. Såväl mot rubeln, som mot flera andra valutor. Däribland vår egen svenska krona. Instabilitet och osäkerhet får investerare att fly osäkra placeringar och istället föredra tryggare tillgångar. Amerikanska dollarn är ett exempel, guld är ett annat.

Priset på råolja har också det gått rejält uppåt sedan senare halvan av förra veckan. Inte sedan 2014 har Nordsjö-olja legat på över 100 dollar fatet. Utvecklingen är emellertid väntad, givet det faktum att Ryssland är världens näst största oljeproducerande nation. Exportstopp för rysk olja leder till en direkt minskad tillgång på råvaran i bland annat Europa, varför priset givetvis sticker. Såväl oljepriset som elpriset, vilka vi kan förvänta oss höjda markant i Europa, visar tydligt att sanktionerna mot landet till viss del drabbar åt bägge håll.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Störst på copytrading – grym på valutor och kryptohandel! Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Hur ska man tänka kring investeringar just nu?

Marknaden är osäker och fortsatt volatilitet är att troligen att vänta en tid framåt. Vad gäller trading och investeringar kan säkrare tillgångar som USD, EUR och guld vara ett klokt val, liksom oljan förstås på vilken värdet ökat flera procent på bara några dagar. Här kan både Brent och WTI vara alternativ.

Vidare finns också kryptomarknanden – vilken förvisso sjönk med besked i torsdags när invasionen först inleddes, men som därefter har återhämtat sig flera procent. Kryptovalutor är alltid riskfyllda instrument, men möjlighet finns att allt fler blir oroliga för utvecklingen på den världsekonomiska marknaden och istället vänder sig till decentraliserade tillgångar.

Handel med krypto-CFD:er görs bäst hos en väletablerad mäklare med gott renommé, låga avgifter och grymt utbud. Valutahandel rekommenderar bland andra Skilling och eToro för kvalitativ trading med riktigt bra villkor och hög säkerhet.

Här kan du testa Skilling – och här signar du upp dig hos eToro!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.