Hur funkar valutahandel med CFD:er?
CFD:er är populära instrument för valutahandel och det de flesta onlinemäklare idag främst erbjuder. Men vad är CFD:er, och hur funkar valutahandel med CFD:er? Här hittar du en utförlig guide till allt du behöver veta om den här typen av instrument, vilka för- och nackdelar som finns och vad som är viktigt att tänka på när du handlar med CFD:er.
CFD:er, eller Contracts for Difference, är en typ av finansiellt derivatinstrument med vilket du kan trada tillgångar som valutor, aktier, råvaror och kryptovalutor utan att egentligen äga själva tillgången. Instrumenttypen erbjuder enkel och smidig handel med chans till god avkastning, men också ett risktagande att ta hänsyn till. I den här introducerande guiden har vi samlat allt du behöver veta för att komma igång med valutahandel med CFD:er – inklusive möjligheter och risker samt var du handlar valutor med CFD:er till bäst villkor.
Innehåll: En översikt
Vad är CFD:er?
CFD:er är en form av derivat, vilket i sin tur är ett kontrakt på en underliggande produkt av värde – till exempel ett valutapar eller en aktie. Kontraktet tecknas mellan två parter, vanligen en mäklare och en trader, och handeln går ut på att spekulera om prisutvecklingen i den underliggande tillgången. CFD-kontrakt kan ändra pris och värde snabbare än den underliggande tillgången i sig, och kontrakten behålls vanligen väldigt kort. Produkten är främst avsedd för kortsiktig trading – inte långsiktiga investeringar.
Hur funkar CFD:er?
Ett CFD-kontrakt tecknas mellan en trader – dig – och din mäklare. Med kontraktet får du möjlighet att enbart spekulera i prisutvecklingen för en tillgång, låt oss säga EUR/USD, utan att behöva äga tillgången själv. Kontraktet i sig är en överenskommelse mellan dig och din mäklare om att utbyta värdeskillnaden som sker från det att kontraktet öppnas tills dess att det avslutas. Går positionen som du hoppats tjänar du pengar. Går du med förlust blir du istället skyldig din mäklare pengar.
Syftet med CFD:er är att erbjuda traders ett snabbt, smidigt och enkelt sätt att kortsiktigt trada valutor eller andra tillgångar utan allt det som följer med att äga tillgången själv. CFD:er går snabbare att både köpa och sälja än exempelvis aktier som du äger, varför de lämpar sig bra för kortsiktig trading som daytrading och scalping. Syftet är inte att tjäna pengar på tillgångarna i sig, utan på hur de utvecklar sig i pris.
CFD:er kan användas för såväl korta som långa positioner. Tror du exempelvis att EUR kommer att stiga i värde mot USD väljer du “Köp” för EUR/USD hos din mäklare. Spår du istället att EUR kommer tappa mot USD kan du blanka valutaparet genom att sälja. Instrumenttypen kan alltså användas för trading i både upp- och nedgångar på marknaden.
Handla valutor med CFD:er till marknadens lägsta spread – prova Skilling redan idag!
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förstklassig trading med 1000+ premiumtillgångar att välja bland. Registrera dig hos Skilling snabbt och säkert med BankID.
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
CFD-handel och hävstång
Är du nyfiken på CFD-handel kommer du att stöta på begreppet hävstång – eller leverage på engelska. Hävstångshandel har både för- och nackdelar, med möjlighet att kamma hem större vinster på plussidan, men också stora risker på minussidan.
Att handla med hävstång innebär att du lånar pengar av din mäklare för att kunna ta en större position utan att behöva gå in med så mycket av ditt egna kapital. För valutahandel hos mäklare som är reglerade av någon europeisk tillsynsmyndighet är maximal hävstång 1:30, vilket innebär att din position blir 30 gånger större än det kapital du själv går in med. Satsar du 1000 kr i en trade med hävstång 1:30 blir positionsstorleken 30 000 kr. För mäklare som inte är licensierade inom EU är reglerna för hävstång betydligt mer frikostiga. Här finns ingen övre gräns på 1:30 utan här erbjuds nivåer så höga som 1:100, 1:200 eller till och med 1:500.
Så vad är syftet med hävstång? Primärt att öka din exponering med en större positionsstorlek utan att du behöver satsa så mycket av dina egna pengar. Detta för att möjliggöra en större avkastning. Ju större position du har, desto mer kan du tjäna om valutaparet utvecklas som du hoppats. Samtidigt är det också mycket viktigt att veta om riskerna.
Ökad exponering och större positioner ger möjlighet till större förtjänster – men också större förluster. Går positionen som du vill är allt frid och fröjd och du kan räkna hem en vinst på 30 gånger det du satsade, minus mäklarens avgifter. Förlorar du blir emellertid även förlusten större. Dels förlorar du det kapital du själv satsade, men också det du lånade av din mäklare – varför den största risken med den här typen av trading är skuldsättning. Av denna anledning bör valutahandel, eller all handel, med CFD:er och hävstång utföras med försiktighet och hög riskmedvetenhet.
Fördelar och nackdelar med CFD:er
Fördelar:
– Spekulera i prisutvecklingen på valutor utan att behöva äga den underliggande tillgången.
– Ett snabbt och smidigt sätt att handla.
– Ökade vinstmöjligheter med hävstång.
– Lämpligt för kortsiktig trading.
– Kan användas för olika typer av tillgångar; exempelvis valutor, aktier, råvaror och krypovalutor.
Nackdelar:
– Kräver att du har insikt i hur instrumentet fungerar och vilka risker som finns.
– Du kan förlora mycket pengar och sätta dig i skuld till din mäklare.
– Kräver ett CFD-konto hos en onlinenmäklare – finns ej hos exempelvis Avanza och Nordnet.
Kostnader för valutahandel med CFD:er
Vid trading med CFD:er kommer du att bli erbjuden två olika priser; ett pris för att köpa och ett för att sälja. Köppriset är alltid högre än värdet på den underliggande tillgången, och säljpriset är alltid lite lägre. Skillnaden i priset mellan den underliggande tillgångens värde och det du erhåller eller får betala kallas för spread, och är den avgift som mäklaren tar ut för att förmedla affären. Somliga mäklare tar även provision på trades, utöver spreads. För så prisvärd handel som möjligt vill du välja en mäklare med låg spread och provisionsfri trading – till exempel AvaTrade.
Prova valutahandel med schyssta villkor – bli kund hos AvaTrade du med!
För att sammanfatta funkar prissättningen vid valutahandel med CFD:er så här:
Långa positioner:
– Köppriset är det du betalar när du öppnar positionen.
_ Säljpriset är det du säljer till när du väljer att avsluta positionen.
Korta positioner (blankning):
– Säljpriset är det du får när du öppnar positionen.
– Köppriset är det du får betala när du vill stänga positionen och köpa tillbaka tillgångarna.
Hur långa är CFD-kontrakt?
Till skillnad från terminer har CFD:er vanligtvis inget slutdatum. Däremot är det bra att veta att många mäklare tar swapavgifter om du håller positioner öppna över natten. För att undvika höga kostnader är det viktigt att du kollar upp villkoren för såväl spreads som swapavgifter när du väljer mäklare.
Minska förlusterna och säkra vinsterna med riskhanteringsverktyg
Utvecklingen i CFD-handel kan gå snabbt och fort kan du vara på väg mot en stor vinst eller en stor förlust. Viktigt är att du har en plan, en strategi, att luta dig mot för att hålla fokus i din tradig – men du bör också använda dig av riskhanteringsverktyg som stop loss och take profit. Dels för att eliminera risken för ogenomtänkta impulsbeslut, dels för att slippa bevaka marknaden aktivt hela tiden.
Stop loss innebär att din mäklare automatiskt kommer att avsluta en position åt dig ifall den backar till en viss lägsta nivå, förutbestämd av dig. Syftet med stop loss är att undvika okontrollerade förluster som snabb kan växa sig stora. På samma sätt är take profit ett förbeställt kommando till din mäklare att avsluta en position när du nått en viss vinstnivå. Detta för att säkra vinsten och minska riken att för att girighet tar över och att du håller i positionen lite för länge.
Så hittar du en bra mäklare för valutahandel med CFD:er
Intresset för valutahandel har vuxit sig stort på senare år och idag är tillgångsslaget inte bara något som handlas av banker och professionella traders, utan även vanliga privathandlare. En växande efterfrågan har lett till ett ökat utbud av mäklare som erbjuder valutahandel med CFD:er – många med licens inom EU, och många utan.
En bra mäklare är viktig för dina chanser att blir framgångsrik i din handel. Skumma villkor och dolda avgifter kommer att gröpa ur dina eventuella vinster, varför det är viktigt att välja med omsorg. När du letar mäklare är det generellt bra att kika efter en som är licenserad inom EU (för bättre säkerhet) och som har låga avgifter. Ett bra utbud av valutor och andra tillgångar är också att föredra eftersom det ger dig fler valmöjligheter.
Idag erbjuder de flesta seriösa mäklare gratis demokonton med vilka du kan testa på att handla med fiktiva medel under en provperiod om oftast 30 dagar. Därefter kan du öppna ett livekonto om du vill. I vår topplista över bästa valutamäklare hittar du mängder av recensioner om de mer kvalitativa mäklarna på nätet just nu, inklusive länkar till samtliga.
Vill du läsa fler artiklar om CFD:er och valutahandel? Spana gärna in CFD-handel, och vår valutaskola.
Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Proffsig valutahandel med unikt riskhanteringsverktyg och låga avgifter. Registrera dig hos AvaTrade nu!.
Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...
För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...