fbpx

Fredrik från Djurgården

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 17 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I Venezuela går de igenom en av de värsta fallen av hyperinflation som världen har skådat sedan det andra världskriget. Priserna i landet har nått en historisk högsta punkt, men redan i November 2016 blev situationen historisk.

Hanke-Kraus World Hyperinflation Table för statistik om världens inflation och hyperinflation, och mot slutet av 2016 nåddes en inflation på 219% per månad och en dubbling var 18e dag visar tabellen. För den som är nyfiken på definitionen för “hyperinflation” så måste inflationen vara högre än 50% per månad och pågå under minst 30 dagar. Financial Times menar dock att världen är mer rädd för för deflation än hyperinflation numera, vilket troligen är mer sannolikt under de närmaste åren.

Situationen i Venezuela har förvärrats sedan dess och det råder brist på mat och medicin som kostar “balar” av kontanter. Just nu är landet det enda i världen som lider av hyperinflation, men det finns åtminstone 58 andra fall genom historien. Här följer de fyra värsta.

Värsta fallen av hyperinflation

Ungern 1946: Daglig inflation = 207%
I juli 1946 nådde inflationen i Ungern ofantliga 41.900.000.000.000.000% per månad. Det är 41.9 kvadriljoner!!! Det hade gått fort och priserna dubblades var 15e timme. Den största valören på sedlarna var 100 kvintiljoner Pengo.
ungerska pengar
Det andra världskriget hade förstört 40% av Ungerns rikedomar och 80% av huvudstaden Budapest. Landet försökte återhämta sin ekonomi, och den 1a augusti 1946 implementerade regeringen en skattereform. När introduktionen av Forint gjordes, som då hade guldstandard, var 1 Forint värd 400 oktiljoner Pengo (det är tusen triljoner triljoner!..).


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Skydda dig mot inflation. Handla guld hos Skilling. Prova nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Zimbabwe 2008: Daglig inflation = 98%
Mot slutet av 90-talet såg Zimbabwe ett kraftigt sjunkande jordbrukssektor. Situationen förvärrades av landets medverkan i Kongokriget 1998. 2002 USA och EU satte sanktioner på landet och Robert Mugabes regering.

Allt eftersom millenniets första årtionde rullade på steg också priserna kraftigt. Vid november 2008 hade inflationen nått 79.000.000.000% per månad. Under 2009 hade Zimbabwes riksbank övergett sin valuta och adopterad Amerikanska Dollarn och det Sydafrikanska Randet som riksvalutor.

Jugoslavien 1994: Daglig inflation = 65%
Bosnien, Kroatien, Serbien, Hercegovina, Makedonien, Montenegro, och Slovenien bröt upp Jugoslavien 1992. Det ledde till att den interna marknaden helt försvann och regeringen började printa pengar för att fylla sina fickor. Okontrollerad handel, korruption, och sanktioner från EU under 1992 och 1993 förvärrade situationen.

Tidigt under 1994 nådde inflationen 313.000.000% per månad, och en svart marknad etablerades som handlade i Tyska Deutsche Marks och USD. För att få bukt på EUs sanktioner gick Slobodan Milosevic med på att adoptera en ny valuta med guldstandard – Dinar.

Tyskland 1923: Daglig inflation = 21%
Detta är kanske det mest kända exemplet. De flesta av oss fick läsa om detta i skolan, och bilderna vi såg reflekterar verkligheten av hyperinflation. Rätt imponerade att ett säkert EU-land haft så hög inflation för knappt ett sekel sedan.

Efter det första världskriget var Tyskland djupt skuldsatta och landet försökte trycka nya pengar för att komma ur situationen. Men i oktober 1923 hade inflationen nått 29.500% per månad. Barn skickades att köpa bröd med en hel skottkärra full av pengar. Senare samma år introducerade regeringen en ny valuta som var baserad på landets jordbruk.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla valuta med en stabil sajt som Capital, med ett extremt bra utbud. Prova nu!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.