fbpx

Kristian från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 31 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Sugen på inspiration för valutahandel? Den kanadensiska dollarn steg under gårdagen med 0,5% mot USD och ser ut att ha goda förutsättningar att fortsätta stärkas – så även mot euron. Den råvarutunga valutan gynnas av den senaste tidens uppgångar i priset på bland annat olja, och kan om prognoserna slår rätt komma att bli en ny favorit bland valutahandlare den närmaste tiden.

CAD är en av världens största valutor och ligger enligt den senaste rapporten från BIS just nu på plats nummer 6 över de 30 mest omsatta valutorna på hela marknaden. Valutan finns att handla hos alla seriösa mäklare och kan tradas i par med såväl USD som EUR, JPY, AUD och andra både större och mindre valutor.

För majorparet USD/CAD har trenden under en tid varit långa positioner i USD. Närmare 80% av alla som handlar USD/CAD väljer för närvarande att investera i den amerikanska dollarn och marknaden bedöms enligt vissa analytiker inom kort bli bullish för USD framgent, bland annat baserat på data från RSI-indikatorn som nyligen sjönk under 30 för första gången under 2021. En utveckling som kan tyda på att USD är översåld och således kan förväntas vända uppåt snart. USD har inte bara tappat kraftigt mot CAD det senaste året, utan sjunkit relativt stadigt de senaste fyra-fem åren med undantag för en kort period under våren 2020. Argument och indikationer på att en vändning kan vara på gång finns – men det finns också mycket som talar för att utvecklingen kan komma att bli fortsatt positiv för CAD snarare än för USD.

CAD påverkas i hög grad av oljepriset – men även det ekonomiska klimatet i USA

Kanadas ekonomi – och därmed den kanadensiska valutan – är starkt knuten till råvaror – och då framförallt olja och naturgas. CAD har tillsammans med den norska kronan världens högsta positiva korrelation till råvarupriser. Värdet uppgår till hela 0,6, vilket innebär att differensen mellan den kanadensiska dollarn och priset på i synnerhet olja är mycket liten. Mer om det här finns att läsa i vår tidigare artikel Valutahandel med CAD: Råvaruvalutan som påverkas av USA.

När värdet på olja föll till botten under förra våren drabbades den kanadensiska dollarn hårt. Precis som för den norska kronan och andra starkt råvarukorrelerade valutor sjönk värdet på CAD kraftigt under en kritisk period – men i takt med att marknaden stabiliserades gjorde så även valutan. När priset på olja går ned går även CAD ned – och när oljepriset går upp går även CAD upp.

Kanada är tillsammans med Ryssland och Gulfländerna en av världens största exportörer av såväl energitillgångar, med grannlandet USA som största importkund. Nästan tre fjärdedelar av Kanadas totala export köps in av USA – vilket således bidrar till ett speciellt förhållande mellan den kanadensiska och den amerikanska dollarn. Går USAs ekonomi trögt och köpkraften minskar, påverkas även den kanadensiska ekonomin och valutan. På samma sätt gynnas Kanada och CAD av ökad ekonomisk stimulans på andra sidan gränsen eftersom en starkare amerikansk ekonomi innebär ökad efterfrågan på varor – däribland råvaror från Kanada.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valuta hos en seriös, svensk valutamäklare. Erhåll full transparens. Kom igång med BankID för snabb verifiering hos Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Safe haven-valuta och ökad status som reservvaluta

Den kanadensiska dollarns positiva utveckling under de senaste två decennierna kan delvis förklaras med framgångsrik utrikeshandel av framförallt råvaror, men också med det faktum att landet lyckats skapa ett stabilt samhällsekonomiskt klimat med låg inflation, positiv tillväxt, låg arbetslöshet och en mer rimlig situation vad gäller bolånemarknaden än den som ses i exempelvis USA. Techmarknaden är inte speciellt stor så det vinsttåget har man dessvärre inte kunnat haka på – men däremot finns som nämnts de rika naturtillgångarna istället.

CAD betraktas tack vare landets stabila ekonomi internationellt som en safe haven-valuta. Intressant är att Kanada klassas som världens tionde största ekonomi – men valutan som världens sjätte största. I takt med att den kanadensiska dollarn – eller loonie som den också kallas – ökar i såväl värde som popularitet blir den också en allt vanligare reservvaluta. Givetvis inte i samma utsträckning som USD eller EUR ännu, men på god väg.

I takt med att såväl USA som övriga länder sakteliga fortsätter att återhämta sig från pandemins samhällsekonomiska konsekvenser och efterfrågan på råvaror som olja och virke fortsätter att stiga, kan värdet på den kanadensiska dollarn också förväntas göra det. Idag är CAD förutom den sjätte mest omsatta valutan även den sjätte största reservvalutan i världen.

5 tunga faktorer som gynnar CAD

Priser på råvaror och statusen på den amerikanska ekonomin har ovan diskuterats ha betydande inverkan på den kanadensiska valutans utveckling, men fler variabler än så finns förstås att ta med i beräkningen. Sammanfattningsvis kan sägas att följande faktorer är de som kan få mest gynnsam effekt på valutan:

+Räntenivån: Den kanadensiska styrräntan ligger något högre än i många jämförbara, framstående ekonomier. Bank of Canada är också kända för att höja både mer och oftare än andra länder generellt i syfte att bland annat hålla inflationen på en fortsatt lagom låg nivå. Kortsiktigt innebär en höjd ränta att kanadensiska tillgångar blir mer attraktiva än att placera pengar i tillgångar i andra valutor – framförallt bland utländska investerare. Efterfrågan på CAD stärks, mer kapital flödar in och valutakursen stärks som resultat.
+Inflation under kontroll: En rimlig inflationsnivå är alltid mer gynnsamt för en valuta än en inflation utom kontroll. Ju lägre inflation desto mer köpkraft för den kanadensiska dollarn i relation till andra valutor. Bank of Canada länge framgångsrikt lyckats hålla inflationen på en stabil nivå. I dagsläget ligger den på 3,4% – vilket är högre än på länge – men genomsnittsnivån är på 2,79%.
+Stigande råvarupriser: CAD är som nämnts mycket nära korrelerad med priserna på olika typer av råvaror – framförallt olja, naturgas och trä men även silver och guld. Ökad efterfrågan på energitillgångar, virke och ädelmetaller gör att priserna stiger, vilket i sin tur gör att värdet på CAD stiger. Utöver det faktum att oljemarknaden återhämtat sig väl råder just nu även stor brist på material inom byggbranschen – däribland virke. Att efterfrågan också tilltar blir positivt för Kanada som har rika exporttillgångar på trä.
+Ökade investeringar från USA och EU: Ett växande investeringsintresse från USA och länderna inom EU driver upp efterfrågan och således kursen för den CAD.
+Schysst produktivitet: Bra produktivitet leder till ökad tillgång på kanadensiska varor med mer konkurrenskraftiga priser som resultat. Bättre priser leder i sin tur till ökad efterfrågan och mer handel av kanadensiska varor, vilket får en gynnsam effekt på CAD.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande valuta- och kryptomäklare med världens ledande tjänst för copytrading. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Handla CAD hos seriösa mäklare: 3 tips

CAD finns att handla hos samtliga valutamäklare på marknaden. Lockas du av en investering rekommenderar Valutahandel följande topp 3 mäklare:

Skilling: Skandinavisk mäklare, bra utbud av CAD-par, snabba avslut och trygg inloggning med BankID.
Testa Skilling här.
eToro: Bäst på copy trading och med ett enormt utbud av tillgångar.
Testa eToro här.
Capital: Mer träffsäker handel med innovativ AI-teknik, lägre avgifter och plattform helt på svenska.
Testa Capital här.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.