fbpx

Pär från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 10 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Greenbackens andel av grannländernas handel sjunker för första gången under 50 procent. Ryssland och Kina samarbetar för att minska deras beroende av dollarn – en utveckling som vissa experter säger kan leda till en “finansiell allians” mellan dem. Experter inom valutahandel menar att det mest är en tidsfråga innan EUR kommer bli en viktigare världsvaluta än USD i stora delar av världen, inte minst Asien.

Under det första kvartalet 2020 föll dollarns andel av handeln mellan Ryssland och Kina under 50 procent för första gången enligt nyligen publicerade uppgifter från Rysslands centralbank och Federal Customs Service.

Greenbacken användes endast för 46 procent av affärerna mellan de två länderna. Samtidigt noterade euron en ny högsta nivå på 30 procent, medan de två ländernas nationella valutor stod för 24 procent vilket också en ny höjdpunkt.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sugen på exotiska valutor? Prova handla rubel mot USD på Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Ryssland och Kina har drastiskt minskat sin användning av dollarn i bilateral handel under de senaste åren. Så sent som 2015 gjordes cirka 90 procent av de bilaterala transaktionerna i dollar. Efter utbrottet av handelskriget mellan USA och Kina och ett samordnat tryck från både Moskva och Peking för att flytta bort från dollarn hade siffran emellertid sjunkit till 51 procent år 2019. Valutahandel's uppskattning är andelen USA i kinesisk och rysk trading definitivt kommer sjunka under 40% under 2020, vilket möjligtvis kan stärka både kinesiska yuan och ryska rubel.

Ett genombrottsögonblick

Alexey Maslov, chef för Institute of Far Eastern Studies vid den ryska vetenskapsakademin, berättade Nikkei Asian Review att “dedollarisering” mellan Ryssland och Kina närmar sig ett “genombrotts-ögonblick” som kunde höja deras förhållande till en de facto-allians.

“Samarbetet mellan Ryssland och Kina på den finansiella sfären säger att de äntligen hittar parametrarna för en ny allians med varandra” sade han. “Många förväntade sig att detta skulle vara en militär allians eller en handelsallians, men nu rör alliansen sig mer i finansiell riktning, och det är vad som kan garantera oberoende för båda länderna.”

Dedollarisering har varit en prioritering för Ryssland och Kina sedan 2014, då de började utöka det ekonomiska samarbetet efter Moskvas utflykt från väst över dess annektering av Krim. Att byta ut dollarn i handelsavräkningar blev en nödvändighet för att undanröja amerikanska sanktioner mot Ryssland.

“Varje transaktion som sker i världen som involverar amerikanska dollar clearas vid någon tidpunkt genom en amerikansk bank,” förklarade Dmitry Dolgin, ING Banks chefekonom för Ryssland. “Det betyder att den amerikanska regeringen kan säga till banken att frysa vissa transaktioner.” Givetvis vill många länder utanför USA minska sitt beroende av en nation som skapar handelskrig med sina Europeiska vänner, inte är vill betala eller vara med i WTO och vill ge strafftull mot franskt vin och ost.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Sugen att handla en valuta som är undervärderad? Prova med IG!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Processen fick ytterligare fart efter att Donald Trump-administrationen införde tullar på hundratals miljarder dollar kinesiska varor. Medan Moskva tidigare tagit initiativet till de-dollarisering, såg Peking det också som kritiskt. Både Kina och Ryssland jobbar nu aktivt mot att styra upp de-dollarization.

Xi Jinping med röd kina flagga
“Först nyligen började den kinesiska staten och de stora ekonomiska enheterna känna att de kan hamna i en liknande situation som våra ryska kollegor: att vara målet för sanktionerna och eventuellt till och med stänga av SWIFT-systemet,” sade Zhang Xin, en forskarstuderande vid Center for Russian Studies vid Shanghais East China Normal University.

2014 tecknade Ryssland och Kina en treårig valutaswapavtal till ett värde av 150 miljarder yuan (24,5 miljarder dollar). Avtalet gjorde det möjligt för varje land att få tillgång till den andras valuta utan att behöva köpa den på valutamarknaden. Affären förlängdes med tre år 2017.

En annan milstolpe kom under den kinesiska presidenten Xi Jinpings besök i Ryssland i juni 2019. Moskva och Peking träffade en uppgörelse för att ersätta dollarn med nationella valutor för internationella bosättningar mellan dem. Arrangemanget uppmanade också de två sidorna att utveckla alternativa betalningsmekanismer till det amerikanska dominerade SWIFT-nätet för att bedriva handel med rubel och yuan.

Ryssland har snabbt ackumulerat yuanreserver

Utöver handeln med nationella valutor har Ryssland snabbt ackumulerat yuanreserver på dollarns bekostnad. I början av 2019 avslöjade Rysslands centralbank att den hade minskat sina dollarinnehav med 101 miljarder dollar – över hälften av dess befintliga dollartillgångar. En av de största mottagarna av detta drag var yuanen, som såg sin andel av Rysslands valutareserver hoppa från 5% till 15% efter att centralbanken investerade 44 miljarder dollar i den kinesiska valutan.

Som ett resultat av övergången förvärvade Ryssland en fjärdedel av världens yuanreserver.

Tidigare i år beviljade Kreml Rysslands suveräna förmögenhetsfond att börja investera i yuan och kinesiska statsobligationer.

Rysslands drivkraft för att samla yuan handlar inte bara om att diversifiera sina valutareserver, förklarade Maslov. Moskva vill också uppmuntra Peking att bli mer självhäftande när det gäller att utmana Washingtons globala ekonomiska ledarskap.
“Ryssland har en betydligt mer avgörande ställning gentemot USA [än Kina gör],” sade Maslov. “Ryssland är van vid att slåss, det håller inte förhandlingar. Ett sätt för Ryssland att göra Kinas ställning mer avgörande, mer villig att slåss är att visa att det stöder Peking på finansiell nivå.”

Att avskräcka dollarn kommer emellertid inte vara lätt

Jeffery Frankel, ekonom vid Harvard University, berättade för Nikkei att dollarn har tre stora fördelar: förmågan att bibehålla sitt värde i form av begränsad inflation och depreciering, den stora inhemska ekonomin och USA har finansiella marknader som är djupa, flytande och öppna. Hittills, hävdade han, har ingen konkurrerande valuta visat sig kunna överträffa dollarn på alla tre räkningarna.
Ändå varnade Frankel också att även om dollarns position är säker för nu, kan spiralskulder och en alltför aggressiv sanktionspolitik erodera dess överhöghet på lång sikt.

“Sanktioner är ett mycket kraftfullt instrument för USA, men som alla verktyg riskerar du att andra kommer att börja leta efter alternativ om du överdriver dem,” sade han. “Jag tror att det skulle vara dumt att anta att det är skrivet i sten att dollarn för evigt kommer att otvivlas som den främsta internationella valutan.”


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.