fbpx

Sten från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 37 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kina skruvar upp tempot i lanseringen av sin digitala yuan – men USA varnar sina medborgare för att använda den statliga kryptovalutan på grund av överhängande risk för otillbörlig tracking. Utvecklingen visar på att kryptovalutor kontrollerade av centralbanker inte bara blir ett steg in i framtidens finansiella system, utan även ett effektivt maktmedel som kan sporra ekonomisk krigföring länder emellan. Här går vi igenom digital valutahandel från Kina – både risker och fördelar.

Att världens största tillväxtekonomi hyser stora tvivel kring säkerheten för oreglerade digitala valutor är ingen hemlighet. Kinas inställning till krypto blev inte minst tydlig tidigare i år då regeringen gick ut och förbjöd banker och företag att tillhandahålla och hantera tjänster för betalningar med kryptovalutor. En åtgärd som starkt bidrog till ett massivt prisras för framförallt Bitcoin. Men Valutahandel erfar att Kina är av de lite större länderna när det kommer till lansering av en inhemsk digital valuta.

Den digitala yuan är igång sedan april, 2021

Kina inga motståndare till ny teknik och innovativa digitala lösningar – åtminstone inte när det kan gynna landets egna intressen. Landet må ha en högst skeptisk inställning till traditionella kryptovalutor utan finansiell reglering – men utvecklingen av en digital valuta de själva kan kontrollera är långt framskriden. Faktum är att Kinas digitala yuan redan har lanserats. I april 2021 rullades valutan ut för offentlig testning – och blev därmed den första virtuella valutan att introduceras av en större världsekonomi.

Omvärldens reaktioner på Kinas utveckling på kryptofronten ses emellertid inte med blida ögon av alla. I USA är den digitala yuanen föremål för stor skepsis och oro, då man befarar att syftet med valutan inte enbart är ett modernare finansiellt system – utan även medel för maktutövande.

Användare av digital yuan riskerar att spåras

Att Kina använder till synes oskyldiga tekniska lösningar för att tracka och samla in data om användare är inga nyheter. Bland annat är det inte alltför länge sedan som USA under ledning av Trumpadministrationen försökte få igenom ett förbud för nedladdning av den omåttligt populära appen TikTok.

En liknande oro finns för Kinas digitala valuta. Nyligen avråddes exempelvis USA's trupp inför Vinter-OS 2022 i Peking från att använda virtuell yuan då risken för att bli spårad bedöms som överhängande. Uttalandet möttes av starka reaktioner från kinesiskt håll. Bland annat sa Zhao Lijian, en talesman för regeringen, att USA borde sluta skapa problem och istället lägga fokus på att lära sig mer om vad en digital valuta faktiskt är.

Relationen mellan de rivaliserande stormakterna är, framförallt sedan Trumps tid i Vita Huset, rejält frostig. USA's skeptiska inställning till Kinas framgångar på kryptomarknaden lär inte göra det bättre.

Men vilken sida har då rätt? Är det hela så svartvitt att man utan ifrågasättande kan sympatisera med USA eller Kina – eller är frågan mer nyanserad än så?

Handla krypto hos Capital.com – tryggt och med bra spreads.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla kryptovalutapar och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Digital yuan blir medel för geopolitiskt maktutövande

Liksom i de flesta konflikter och tillfällen då åsikter går isär finns ingen som har 100% rätt eller fel. Visst har Kina en viktig poäng i att de som uttalat sig i USA bör sätta sig in mer i hur kryptovalutor fungerar – inte minst i hur den kinesiska digitala yuanen fungerar.

Samtidigt har USA fog för sin oro. En statligt kontrollerad kinesisk kryptovaluta innebär de facto en stor varningslampa för det land som har världens mest omsatta valuta (hela 88% av all global handel sker i USD), och som dessutom ofta är initiativtagare vid införandet av ekonomiska sanktioner. Visst är det oroväckande att Kina genom transaktioner i digital yuan kan spåra användare och dess beteenden, men den riktiga farhågan är det faktum att valutan troligen är avsedd att användas som ett sätt för geopolitiskt maktutövande.

Upptäck kryptohandel på en skandinavisk plattform – bli kund hos Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Ökat kinesiskt inflytande och dämpande effekt på sanktioner

Grundtanken med kryptovalutor bygger på att omvandla pengar från fysiska medel till digitala koder, vilket i sin tur syftar till att bana väg för ett decentraliserat finansiellt system med smidigare transaktionsmöjligheter och avsaknad av politiskt inflytande.

Oreglerade kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum når i allt större utsträckning den bredare massan, men har fortfarande stora utmaningar vad gäller säkerhet och volatilitet. Den digitala valutan som utvecklats av den kinesiska centralbanken är inspirerad av blockchainteknik, men inte byggd på det. Detta gör att den erbjuder samma smidighet och enkelhet vid betalningar och överföringar som blockchainbaserade coins, men saknar de stora säkerhetsbristerna.

Digital yuan ger Kina stora möjligheter att dels utöka sitt egna ekonomiska inflytande i världen, men även underminera eventuella ekonomiska sanktioner initierade av USA. Den amerikanska dollarn är med USA-ledda sanktioner fortfarande ett effektivt vapen för att få bångstyriga länder att rätta in sig i ledet, och kommer så troligt att vara ett bra tag framöver. Men även om utsikterna för att Kinas digitala yuan blir nästa stora reservvaluta är i minimala – såväl i närtid som under överskådlig framtid – utgör den likväl ett hot mot USA's starka inflytande genom USD.

En digital yuan behöver inte ta över världsmarknaden för att undergräva amerikanska sanktioner och för att utöka Kinas ekonomiska status globalt sett. Det räcker med att den finns där som ett alternativ – framförallt för de länder som sanktioneras av USA och som anser sig drabbas av det på otillbörliga grunder.

Kryptovalutor framtidens nya maktmedel?

Mao Zedong, en tidigare kommunistisk ledare i Kina tillika den som utropade Folkrepubliken Kina vid Himmelska fridens port år 1949, sa en gång att politisk makt växer ur pipan på ett vapen. Tiderna har dock förändrats sedan hans död 1976 – och med det även sättet att utöva politisk makt. En ny teknisk era har öppnat dörren för nya vägar att ta kontroll och få inflytande såväl regionalt som globalt.

Dåtidens mest effektiva maktmedel var vapen och ammunition. Digital valutor tycks allt mer vara framtidens. För dig som privatperson går det att handla genom Yuan Pay Group, vilket är den enda officiellt godkända och kontrollerade kryptoplattformen i Kina.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.