fbpx

Simon från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 28 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Oro för det amerikanska skuldtaket och ett fortsatt osäkert ekonomiskt läge generellt har gynnat priset på guld under de senaste månaderna. I maj var kursen uppe och snuddade på rekordnivåer, och med fortsatta orosmoln framöver spekuleras det nu i att guldpriset kommer fortsätta stiga och potentiellt nå nya rekordnivåer under 2023 och 2024.

I början av maj var priset för XAU/USD uppe på strax över 2050 USD per uns, bara några dollar ifrån den rekordnivå som nåddes i mars 2022. Det senaste prisrallyt föranleddes mest troligt av en oro för vad som händer när USA slår i sitt skuldtak och rent krasst får slut på pengar i sommar, vilket Janet Yellen på US Treasury varnat för, samt det faktum att det världsekononomiska läget fortfarande är långt ifrån stabilt.

Sedan början av maj har kursen backat något och XAU/USD handlas just nu för 1962 USD per uns. Med flera ekonomiska faktorer som oroar framgent spår dock flera experter att guldpriset kommer att stiga igen och potentiellt nå nya rekordnivåer under 2023. Valutahandel har kikat närmare på vilka faktorer som påverkar guldpriset och hur utsikterna för guld ser ut den närmaste tiden, såväl som kommande år.

Tongivande faktorer för guldpriset

Världens dyraste ädelmetall har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Guld har länge använts som betalmedel såväl som för utsmyckningar och dekorationer, och har idag användningsområden som sträcker sig från allt mellan estetiska syften – till exempel smycken – till industriell användning.

Priset på guld styrs i grund och botten av tillgång och efterfrågan – i likhet med alla marknader egentligen. Unikt för guldet är det värde ädelmetallen anses ha utöver det rent industriella värdet. Guld anses av många var en safe haven-tillgång att investera i som skydd mot turbulens och eventuella värdeförluster i andra tillgångar som kontanter, aktier, olja och olika typer av värdepapper. Priset är inte korrelerat med börsen, ger ett effektivt skydd mot inflation och påverkas också positivt av det faktum att guld är en ändlig resurs. Ämnet bryts i naturen och kan inte framställas på industriell väg. Hög efterfrågan i kombination med begränsad tillgång ger ett högt pris som resultat.

Historiskt sett har perioder med hög inflation generellt varit positiva för guldpriset. Detta eftersom det minskade värdet på pengar har fått investerare att fly fiatvalutor och valutahandel, och istället vända sig till en tillgång som har ett beständigt värde. På grund av detta är centralbankers räntejusteringar också en central faktor för guldpriset. När räntorna höjs för att bekämpa inflation, likt det vi sett senaste året, stiger oftast guldpriset eftersom antalet investerare ökar.

Handla guld med CFD:er hos en trygg mäklare – bli kund hos AvaTrade här!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Online trading när det är som bäst – schyssta villkor, låga avgifter, bra utbud. Upptäck AvaTrade.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Dyrare USD sätter press på guldpriset

Eftersom handel med guld som råvara prissätts i USD påverkar också prisläget i greenbacken huruvida guldet är dyrt eller billigt. Generellt är en dyrare USD negativt för guldpriset eftersom en dyrare USD innebär att guld blir en mer kostsam investering för utländska investerare. Vanligt är därför att priset på guld sjunker när dollarn är dyr, precis som vi såg i fjol när dollarn skenade i pris.

Korrelationen löper givetvis åt bägge håll. När dollarn sjunker i värde blir guldpriset ofta högre eftersom råvaran blir billigare att köpa för utländska investerare varpå fler väljer att köpa.

Skuldtak, bankkris och väntade lättnader från Fed driver på guldpriset 2023

Mellan november 2022 och februari 2023 steg guldpriset med hela 14%. Mycket på grund av mer duvaktiga signaler från Fed efter ett fjolår med flera aggressiva räntehöjningar som drev dollarn till rekordnivåer. Efter att ha varit under press i fjol, har guldpriset under 2023 haft flera faktorer som verkat till dess fördel. Mer duvaktiga signaler från Fed är en, den amerikanska bankkrisen – som också spred sig till Europa – är en annan och oro för att USA redan i början av sommaren kommer att ha slut på pengar är en tredje.

Lägre räntehöjningar och inom kort förmodligen en avstannad räntenivå i USA sänker USD något och gynnar därmed priset på guld. Kraschen för Silicon Valley Bank och den bankkris som följde därefter, med kris i flera andra amerikanska banker såväl som i anrika schweiziska banken Credit Suisse, har också bidragit till de höga nivåer vi sett i guldpriset under våren 2023. Varningssignaler om att USA inom kort, redan i början av juni, sannolikt kommer att slå i det statliga skuldtaket bidrar ytterligare till ökad oro – och med det en ökad efterfrågan på en trygg tillgång som guld.

Det var i våras som Janet Yellen på US Treasury varnade för att landets kontanta tillgångar, vilka bland annat ska täcka viktiga samhällskostnader som socialbidrag och sjukvård, förmodligen skulle ta slut redan så snart som nu i juni. En stundande kris som i sin tur lett till en fördjupad spricka mellan demokrater och republikaner, där ena sidan advocerat för ett höjt skuldtak och andra för kraftiga nedskärningar och kostnadsreduceringar.

I kombination med andra ekonomiska huvudbry som inflationen, bankkrisen och ett sannolikt stopp av räntehöjningar skapar problemet med det amerikanska skuldtaket och hanteringen av det ett perfekt klimat för högre pris på guld.

Prognos: Kommer guldpriset slå nya rekord under 2023?

Volatiliteten som råder i världsekonomin har fått experter och råvaruanalytiker att spekulera om guldprisets potential för återstoden av 2023, såväl som 2024. Många spår att priset på ädelmetallen kommer att fortsätta stiga och vid slutet av året nå en nivå runt $2100 per uns. Ytterligare ökning väntas sedan under 2024, till en topp på $2200 i september 2024. De prognostiserade nivåerna skiljer sig lite åt mellan olika analytiker, men den generella förväntningen ligger på mellan $2100-2200 någon gång under nästa år.

Valutahandel passar på att understryka att ovan prognoser inte ska misstas som några garantier på att utvecklingen de facto kommer att bli så här. Volatilitet och ständig förändring av olika påverkande faktorer gör långsiktiga prognoser osäkra, varför det är viktigt att du alltid fattar dina investeringsbeslut baserade på egna analyser.

I vår guide Guld trading: Var, hur & varför köpa guld? kan du läsa er om guldhandel och lära dig grunderna i trading med denna råvara.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med guld såväl som andra råvaror, valutor, krypto och aktier. Alltid med lägst spread. Prova Skilling du med.

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.