fbpx

Algot från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 6 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Handlar du med kryptovalutor kan en hårdvaruplånbok blir ett bra alternativ så fort du börjar komma upp i lite större belopp. Ledger och Trezor är två av de bästa och mest populära – men vad skiljer dem åt? Vilken bör man välja och varför?

Utbudet av hårdvaruplånböcker har vuxit stadigt under de senaste åren. Allt eftersom kryptovalutor får större fäste bland gemene man och allt fler handlar – och allt eftersom antal mynt och marknadsplatser bara blir fler och fler – blir så även hårdvaruplånböcker för olika tokens.

Liksom alltid när det finns ett bra utbud av något uppskattas förstås de många valmöjligheterna – men samtidigt uppstår frågan om vilken man ska välja. Vilken av alla hårdvaruplånböcker är bäst och varför?

För att banta ned urvalet och göra det lite lättare för dig att välja har Valutahandel plockat ut de två som generellt får högst betyg i alla mätningar och som tycks vara favoriter bland många kryptoinvesterare – NANO X från Ledger samt Trezor Model T som precis kommit ut.

Hur fungerar en hårdvaruplånbok för kryptovalutor?

En hårdvaruplånbok är en speciell enhet designad för att skydda innehav i Bitcoin och andra kryptovalutor. Hårdvaruplånböcker är en typ av cold storage.

Syftet med en hårdvaruplånbok är att förvara dina privata nycklar (digitala sådana) – alltså de du använder för att signera en transaktion i kryptovalutor och få tillgång till ditt innehav – helt avskilt från Wi-fi och andra potentiellt sårbara anslutningar som kan bli hackade. Kryptocoins är 100% digitala valutor med vilka samtliga transaktioner sker över nätverk. Detta innebär att det alltid finns en risk för intrång och virus – vilket i sin tur kan exponera dina innehav för obehöriga.

Förvara du dina nycklar i en hårdvaruplånbok och är noggrann med att alltid utföra signeringar i den separata enheten, är ditt kryptoinnehav skyddat.

Summa summarum är en hårdvaruplaåbok alltså en separat fysisk enhet som ansluts till din dator eller mobil via sladd. Hårdvaruplånboken är offline och kan således inte infiltreras eller skadas med virus eller annan skadlig kod som möjliggör stöld av innehav.

Till de mest kända hårdvaruplånböckerna hör förutom Ledger och Trezor även Keepkey, Prokey, Exodus, Mycelium, SafePal och Bitbox.

Vad är skillnaden mellan en hårdvaruplåbok och en mjukvaruplånbok?

En mjukvaruplånbok är oftast en mobilapplikation i vilken du kan förvara dina nycklar lokalt i mobilen. Till skillnad från en hårdvaruplånbok rör det sig alltså inte om en separat frånkopplad enhet, varför mjukvaruplånböcker innebär en större risk för intrång.

I artikeln Så investerar du i bitcoin utan att bli lurad kan du läsa mer om säker förvaring av kryptovalutor samt få tips och råd om hur du kan sänka riskerna för intrång i ditt innehav.

Mjukvaruplånböcker funkar oftast fint vid mindre innehav (var noga med vilken exchange du väljer dock!), medan hårdvaruplånböcker absolut är att föredra för större summor.

Hur fungerar en hårdvaruplånbok för kryptovalutor?

Hårdvaruplånboken ansluts vanligen till din mobila enhet, dator eller surfplatta via USB eller USBC. Plånboken behöver bara anslutas när du ska signera en transaktion av något slag eller hantera ditt innehav. För att plånboken ska tjäna sitt syfte är det viktigt att alla signeringar alltid sker i hårdvaruplånboken – att du behåller dina tillgångar på den separata enheten.

När en transaktion ska utföras initierar du denna genom ett program i din mobil eller dator, men själva transaktionen processas i hårdvaruplånboken. Du kan ha fullt av olika altcoins eller större kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum eller Cardano.

Hur känner man igen en hårdvaruplånbok?

Normalt kan man säga att de ser ut ungefär som ett USB-minne. Men de kan även se ut som en liten portabel hårddisk, beroende på tillverkare.

Majoriteten av alla de främsta hårdvaruplånböckerna har numera både USB- och USBC-ingångar, vilket gör att de passar direkt med Apple-produkter. De flesta varianter idag har ett flertal olika uttag för att möjliggöra anslutning till olika slags enheter.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande valuta- och kryptomäklare med unika funkioner. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Vad är Ledger?

Ledger utvecklar säkra infrastrukturslösningar och blockkedjeapplikationer för lagring och transaktioner av kryptovalutor, såväl till professionella och institutionella kunder som privata. Företaget är marknadsledande inom framtagandet av säkra hårdvaruplånböcker.

Ledger NANO X är en av företagets flaggskeppsprodukter tillika en av de mest populära hårdvaruplånböckerna på marknaden. Plånboken möjliggör säker offline-förvaring av krypteringsnycklar till bitcoin och andra coins, och finns att köpa drygt 1200 SEK på Ledgers hemsida.

Hårdvaruplånboken är kompatibel med Windows, Linux, Mac, Android, Chrome OS samt iOS, och har stöd för 1800+ coins (även altcoins).

Specifikationer Ledger NANO X:

Interface: Bluetooth och USB/USB-C
Vikt: 34 g
Antal mynt: 1800+
Storlek: 72x19x12mm
Skärm: Digital skärm samt två knappar för att verifiera alla åtgärder
Programvara: Ledgers egna BOLOS operativsystem

Läs mer om Ledger.

Vilka kryptovalutor kan lagras, köpas & säljas på Ledger?

Såväl Ledger NANO X samt den lite mindre varianten Ledger NANO S har stöd för över 1800 olika coins. På Ledgers hemsida finns en komplett lista över samtliga, men nedan listas ett hundratal av de mynt du kan lagra och handla med plånboken:

Bitcoin
Ripple (XRP)
USD Tether (ERC20) (USDT)
Bitcoin Cash (BCH)
Polkadot (DOT)
Litecoin (LTC)
Binance Coin (BEP20) (BNB)
EOS (EOS)
Tezos (XTZ)
Stellar (XLM)
SHIBA INU (ERC20) (SHIB)
LINK Chainlink (LINK)
Compound (COMP)
Cardano (ADA)
Tron (TRX)
Leo Token (LEO)
Monero (XMR)
HuobiToken (HT)
Ethereum Classic (ETC)
Dash (DASH)
USD Coin (USDC)
Neo (NEO)
Crypto.org chain (CRO)
Nem (XEM)
Hedge Trade (HEDG)
IOTA (MIOTA)
Cosmos (ATOM)
Axie Infinity (ERC20) (AXS)
Zcash (ZEC)
Terra (LUNA)
MakerDAO (MKR)
Internet Computer (ICP)
Filecoin (FIL)
Ontology (ONT)
Dogecoin (DOGE)
Algorand (ALGO)
FTX Token (FTT)
BAT (BAT)
Curve DAO Token (CRV)
Vechain (VET)
Paxos Standard (PAX)
Digibyte (DGB)
Uniswap (UNI)
Binance USD (bep2) (BUSD)
Binance USD (ERC20) (BUSD)
Bitcoin Gold (BTG)
Hedera Hashgraph (HBAR)
Decred (DCR)
Lisk (LSK)
Avalanche (AVAX)
Qtum (QTUM)
Quant (QNT)
Icon (ICX)
Synthetix Network Token (SNX)
Ravencoin (RVN)
TrueUSD (TUSD)
Kusama (KSM)
Kyber Network (KNC)
NEAR (NEAR)
Augur (REP)
Dai Stablecoin (DAI)
Waves (WAVES)
Nano (NANO)
Digix DAO (DGD)
Zilliqa (ZIL)
Bytom (BTM)
BitTorrent (TRC10) (BTT)
Yearn Finance (YFI)
Komodo (KMD)
NEXO (NEXO)
Elrond (EGLD)
Aave (ERC20) (LEND)
OKB (ERC20) (OKB)
Horizen (ZEN)
Golem (GNT)
Zcoin (XZC
chiliZ (CHZ)
Aurora (AOA)
Solana (SOL)
Celo (CELO)
Aeternity (AE)
Serum (ERC20) (SRM)
Factom (FCT)
Populous (PPT)
Moonriver (MOVR)
Ripio Credit Network (RCN)
ThunderCore (TT)
iExec RLC (RLC)
TomoChain (TOMO)
Bread (BRD)
Funfair (FUN)
Reef (REEF)
Aion (AION)
XMAX (XMX)
Ark (ARK)
Wanchain (WAN)
Cindicator (CND)
WAX (ERC20) (WAX)
QASH (QASH)

Vad är Trezor?

Trezor är likom Ledger ett företag som specialiserar sig på att utveckla säkra förvaringslösningar för kryptovalutor. Företaget har ett par olika hårdvaruplånböcker att välja bland i sitt produktutbud, av vilka Trezor Model T är den senaste.

Trezor Model T är 100% open source och kan användas med ett flertal olika operativsystem. Enheten har stöd för över 1200 olika kryptovalutor, och kan förutom att användas för lagring och transaktioner av coins även hantera hela din digital identitet med sådant som lösenord, U2F, SSH-tillgänglighet med mera.

Trezor Model T är bredare än Ledger NANO X, men fortfarande liten och smidig. Enheten finns att köpa med expressleverans för 189 EUR på Trezors hemsida.

Specifikationer Trezor Model T:

Interface: MicroSD och USB/USB-C
Vikt: 22 g
Antal mynt: 1200+
Storlek: 64x39x10mm
Programvara: Trezor Córę
Skärm: Touchskärm för pinkod

Vilka kryptovalutor kan lagras, köpas & säljas på Trezor?

Trezor Model T har stöd för över 1200 mynt. Liksom för Ledger finns en komplett lista över dessa på Trezors webbsida. Du kan självklart lagra och hantera alla stora mynt som Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple och DASH samt mängder av mindre coins.

Vilken är bäst av Ledger och Trezor?

Ledger och Trezor är bägge utmärkta hårdvaruplånböcker och bra val bägge två. Sett till antal tillgängliga coins, vilka är omkring 600 fler för Ledger, samt den nättare designen kan Ledger emellertid anses vara snäppet vassare. Ledger har även stöd för bluetooth samt några populära mynt som inte finns på Trezor – däribland GRT och UNI.

Samtidigt har Trezor en något större display i färg, vilket enligt somliga kan göra den mer användarvänlig.

De största riskerna för krypto skyddas med hårdvaruplånböcker

Handel med krypto innebär alltid en risk att bli hackad och bestulen på ditt innehav om du förvarar det direkt på den exchangesajt du använder eller i en mjukvaruplånbok i din mobil. Statistik visar att de största riskerna med krypto är fjärrstyrda attacker (66%), fysiska attacker och stölder (6%) samt andra nätrelaterade faror (28%). Med en hårdvaruplånbok eliminerar du den risken.

En hårdvaruplånbok kan kännas överflödig och onödigt krånglig om du endast hobbyhandlar och har ett litet innehav. Så snart du börjar komma upp i större belopp kan det däremot vara värt att skaffa en.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.