fbpx

Krister från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 30 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Många är de sätt på vilket hugade aktiespekulanter försöker trumfa marknaden. Vi känner nog de flesta till formationer som “Huvud och skuldra”, “Dubbeltopp” och “Dubbel botten”. Men hur säkra är de här formationerna i sin prediktionsförmåga för aktie- och valutahandel? Vad kan man egentligen förvänta sig när ett motstånd eller stöd bryts? Finns det andra formationer av värde att ta till i sin arsenal?

För det första – förstå de drivkrafter som driver marknaden. Vårt ekonomiska system är inflatoriskt – så kallad “Fiat currency” ger incitament att trycka pengar, i varje fall intill en viss gräns. När värdet på pengar urholkas stiger priset på varor och produktion vilket i nominella termer skapar en push på priset. Vi har även andra saker som påverkar – till exempel kapitalflöden. Förstå vilka mängder med pengar som varje år låses in i det finansiella systemet i form av till exempel inbetalningar i olika pensionssystem globalt – inte minst Sverige. Bara i Sverige uppgår nettot av premieinbetalningar till kollektivavtalad och ej konkurrensutsatt tjänstepension till drygt 100 miljarder. Detta kanske i sig kan verka futtigt men det utgör krasst sett ändå lite positivitet till det hela, år efter år. Addera ISK konton och kapitalförsäkringar så blir det trots allt en kraft att räkna med över tid.

Nä, rent nominellt är det som det verkar fullständigt dödfött att gå kort en bred aktiemarknad över tid – och vem vill förresten göra det? En vän till undertecknad, djupt involverad i Europeisk finansmarknad hade frågat en annan djupt insyltad kompis kring hans marknadstro eftersom han själv var och är synnerligen skeptisk – “nä, du vet, folk tycker inte det är kul när det går ned. Därför går det upp!”. Ja  – man kan skratta åt det – men i grunden har han rätt, vi vill ju alla få det bättre eller i varje fall tro att det är så!

Hur det än är och hur vi än försöker förklara det hela så går marknader upp eller ned. Spekulantens syfte är att försöka tjäna pengar på dessa rörelser och sätten att göra så är väl ungefär lika många som antalet upplevda förbundskaptener i Brasiliens fotbollslag. En metod att bedöma marknaden är teknisk analys – det vill säga att genom historiska prisrörelser försöka bedöma vad marknaden har för avsikt att göra i nästa steg.

Min första huvud skuldra

Huvud skuldran är en av de formationer som studenter i teknisk analys kommer över först. Men existerar dem? Ja, det gör dem men frågan är om det är något som är värt att handla på? Faktum är att jag i grunden inte har svaret på det, men jag måste få visa en graf på en exemplarisk formation! Idén med en huvudskuldra är att brottet av nacklinjen är signalen på fortsatt nedgång, ofta anses i teorin priset behöva komma tillbaka och testa nacklinjen underifrån varpå utförslöpan tar fart. Samtidigt i en strukturellt inflatorisk miljö gäller det att jobba snabbt med korta positioner för priset vänder förr eller senare upp igen. Vår favorit för snabba avslut är Skilling, där du har en svensk online trading sajt med rejält utbud, proffsig support och fullt av möjligheter. Prova själv öppna ett Skilling konto! Du får initialt ett demokonto och kan efterhand växla över till ett konto med riktiga pengar. Nedan följer en rad olika formationer som kan vara intressanta just nu.

Bild: SKFb

SKF aktiekurs

En lyckad dubbeltopp

Ett fall av en lyckad dubbeltopp var i valutaparet USDCAD där topparna från 2016 och 2020 sticker ut ganska rejält – nu har vi ett rejält utförslöp och kanske en möjlighet till en trippelbotten 2015, 2017 och kanske nu 2021? Ja, oavsett förefaller det nu översålt efter en väldigt kraftig rörelse i en riktning i över ett år.

Bild: USD/CAD

USD/CAD graf

M – formationen

Den här namnet har jag eventuellt hittar på helt själv – det är lite oklart i vilken riktning marknaden far iväg efter ett utbrott men ofta sker en stor rörelse. Det är möjligt det egentligen ska kallas för triangel, men här är några exempel.

Bild: Nordea

Nordea graf

Bild: Nasdaq

Nasdaq graf

Bild: TSLA

Tesla aktiegraf

Avslutande diagonal – “Coil spring”

Tanken med avslutande diagonaler eller kilar är kraften i en trend mot slutet av en rörelse ebbar ut och bygger upp ett tryck som vänder trenden upp ur kilen med kraft – en sådan formation är eventuellt under skapande i USDSEK för tillfälligt. Samtidigt får man vara försiktig, risken är att kilen visar sig vara en fortsättningsformation och att det släpper på nedåt istället. Samtidigt är denna urblåsning inte sällan den sista rörelsen i den aktuella trenden.

Bild: USD/SEK

USD/SEK som valutagraf

Hur är tillförlitlighet vid tekniska formationer?

Tillförlitligheten i dessa episka tekniska formationer är oklar, det finns säkert en hel del människor som tjänar pengar på dem men samtidigt kräver lönsam spekulationshandel så mycket annat också. Min erfarenhet är i varje fall att huvud och skuldra formationer ofta är en besvikelse. Man behöver verkligen bevaka strukturen in i skuldran, dessutom är ofta stora delar av rörelsen redan gjord när brottet av nacklinjen sker.

Dubbeltoppar och-/eller motsvarande bottnar är intressanta eftersom man har fördefinierade nivåer, samtidigt så får man ofta just en “fake-rörelse” i samband med en sådan formation varför det gäller att vara på sin vakt och kanske snarare avvakta reaktionen i samband med en möjlig sådan formation.

M-formationen tycker i varje fall jag ofta leder till en kraftig rörelse som vi ser i bilderna ovan – frågan är bara åt vilket håll!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Skilling har snabbast avslut enligt våra undersökningar. Enkel och säker verifiering med BankID. Testa själv idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


OBS: Detta är ingen investeringsrådgivning. Johan försöker förklara hur olika formationer har fungerat för honom över tid och vilka som varit något mer eller mindre tillförlitliga över tid.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.