fbpx

Pelle från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 26 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Mexiko är ett av de länder som drabbats hårt av Coronaviruset. 2018 kom 17,2 procent av landets BNP från turism, något som landet kommer att få se betydligt mindre av under resten av 2020 i och med begränsningar i resandet. Andra stora bidragsgivare till landets bruttonationalprodukt är olja och tung industri. En stor del av statliga Pemex oljeproduktion har visserligen prissäkrats fram till hösten 2020, men det hjälper föga när landets industrisektor går på knäna i brist på möjligheter att producera.

I syfte att underlätta landets ekonomi har landets centralbank, Banco de Mexico, sänkt räntorna med 50 punkter den 19 mars, 21 april och 14 maj. Innan dess gjorde den mexikanska centralbanken inte mindre än fem sänkningar, om än mindre än de senaste tre. Trots detta så är räntenivån avsevärt högre än för USD eller EUR, vilket medför att du kan tjäna pengar i form av ränteintäkter när du investerar i Mexikanska peso. Läs vidare nedan för att lära dig hur valutahandel kan fungera.

Nästa räntemöte den 3 augusti

Nästa räntemöte hålls den 3 augusti 2020, och de flesta marknadsbedömare är redan nu ense om att Banco de Mexico kommer att sänka räntan, denna gång med så pass mycket som en hel procentenhet, till 4,5 procent. Även om landets ränta har sänkts kraftigt så är centralbankens dagslåneränta just nu hög, den är långt över inflationstakten i landet.

Mindre stigning för Mexikos KPI än väntat

Uppgifter från Mexikos nationella statistikbyrå visade att konsumentpriserna steg med 2,08 % under året fram till början av april, vilket underskattade en Reuters-undersökning som trodde att siffran skulle hamna på 2,19%. Det var den lägsta nivån sedan december 2015 när siffran låg på 2,00 procent. Trots detta visade kärninflationsindexet, som är rensat för vissa volatila livsmedel- och energikostnader, en takt på 3,40 %, något över 3,36 % som prognoserna från undersökningen gav. 2019 uppgick landets inflation till 3,64 procent.

Mexiko's inflation
Bild 1 ( till höger): Bank of Mexikos dagslåneränta är fortfarande långt över de nivåer som rådde 2009-2016.

Mexikos avkastningskurva, som har varit en bra guide till Mexikos framtida ekonomisk tillväxt, har bara ökat något som svar på räntesänkningarna. Avkastningskurvan förblir relativt platt enligt historiska standarder (figur 2). Kanske är den goda nyheten för Mexiko att dess avkastningskurva inte längre är inverterad som den var för delar av 2017 och 2018 och nästan hela 2019. Mexiko hamnade i en lågkonjunktur redan 2019, långt innan pandemin slog.

Det faktum att Mexiko har relativt höga korträntor enligt landets senaste historia (2009-16), låg och stabil inflation, en lågkonjunktur som föregår pandemin ovanpå en relativt platt avkastningskurva, tyder på att Mexikos centralbank fortfarande har bred latitud för att sänka räntorna ytterligare.

Mexiko: BNP tillväxt vs räntekurvan
Bild 2 (höger): Även efter åtta räntesänkningar är Mexikos avkastningskurva fortfarande relativt platt

Stark valuta trots flera räntesänkningar

Samtidigt har Mexikos valuta inte drabbats till följd av Banco de Mexicos senaste räntesänkningar. Faktum är att sedan slutet av april har den mexikanska peson återhämtat sig med över 10 procent gentemot USD och är fortfarande en stark överträffare bland de latinamerikanska valutorna (figur 3). Är du sugen på att investera eller spekulera i valuta? Du kan göra trading med MXN på flera sajter. Vår favorit är Skilling (se recension), som är en skandinavisk valutamäklare med enastående grafer och fakta. Här är det enkelt att förstå, även för nybörjare, hur man kan handla valuta på nätet.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med EUR/MXN eller USD/MXN hos Skilling. Transparenta priser, snabba avslut. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


latinamerikanska valutor vs usd
Bild 3 (höger): Efter att ha rasat kraftigt i mars har MXN inlett sin återhämtning.

Mexiko är mindre beroende av råvaror än grannländerna

En del av anledningen till att Mexikos peso har överträffat den brasilianska realen såväl som den chilenska och colombianska pesos är att Mexikos export är till stor del (71%) består av tillverkade varor och endast 19% råmaterial (figur 4, till höger). Detta står i kontrast till Brasilien, Chile och Colombia där råvaror står för mellan 60-90% av exporten. Sugen på trading med råvaror? Kolla in vår topplista över råvarumäklare här.

Grannländernas valutor sjönk med råvarupriserna. Även om många människor associerar Mexiko med oljesektorn har Mexiko inte varit en nettoexportör av olja sedan 2006. På samma sätt står metallexport endast för 4% av den mexikanska exporten, även om Mexiko är en toppproducent av silver.

Mexikos export

Var exporteras Mexikanska varor?

Mexikos export består till största delen av tillverkade varor. Den överlägset största delen av landets export går till USA och Kanada (se figur 5, till höger). De pandemirelaterade avstängningarna i stora delar av dessa två nationers ekonomier har varit svåra för Mexiko.

På lång sikt kan Mexiko visa sig vara en vinnare, om USA och Kanada väljer att diversifiera leveranslinjer från Kina och lokalisera produktionen. Mexiko har den starkaste tillverkningsbasen i Latinamerika och extremt konkurrenskraftiga arbetskraftskostnader. Mexikos beroende av export av tillverkade varor till sina nordliga grannar förklarar dessutom varför MNX verkar relatera närmare till den amerikanska aktiemarknaden än till andra latinamerikanska valutor.

Hur påverkar räntedifferenserna växelkursen för investerare i Mexikanska peso?

En titt på spotkursen för MXN/USD visar ett av och till-mönster där peson faller kontra dollarn. Spotväxelkurserna ignorerar räntedifferenser mellan länder. I dag är ränteskillnaden 5,3% mellan Mexiko och USA. Över tid så kan de rejäla skillnaderna i carry on traden resultera i en enorm skillnad i utvecklingen (figur 7).

Mexiko har den ytterligare styrkan att vara bland de minst skuldsatta länderna i Organization for Economic Co-operation and Development. MXN mot USD: Räntedifferens Mexikos offentliga skuld uppgick till 36,4 procent av landets BNP under tredje kvartalet 2019, lägre än i alla utom en handfull andra länder.

Dessutom är hushållens och icke-finansiella företagens skulder bland de lägsta i världen. Detta antyder att inte bara Mexikos centralbank har en möjlihet att sänka räntorna ytterligare utan att Mexikos regering också har potential att driva skatteunderskott för att öka den ekonomiska tillväxten. Mexikos förhållanden med låga skulder kan också förklara varför dess valuta har överträffat jämfört med mer skuldsatta länder i Latinamerika som Brasilien, Chile och Colombia, där skuldsumman är så mycket som dubbelt så hög i förhållande till BNP. Mexikos skuld är inte bara mycket mindre i förhållande till BNP än i dessa andra länder, den har också växt mycket långsammare.

Hur mycket ränteintäkter ger handel med USD/MXN?

Det kan vara relativt fördelaktigt att trada med carry-valutor som MXN mot länder med lägre ränta. USD/MXN ränteintäkterLåt oss titta på två konkreta exempel på hur ränteintäkter eller kostnader kan uppkomma. (Se bilden till höger för ytterligare fördjupning).

Exempel 1: För en position där du säljer, dvs tror på att Mexikanska peson ska gå upp i värde, så tjänar du €0.37 per dag för en position med €443.47 använt. Den totala storleken på positionen är €8871. Över helgen så tjänar du €1.12.

Exempel 2: För en position där du köper, dvs tror på att Amerikanska dollar ska gå upp i värde, så kostar det €3.85 per dag att sitta på en sådan position. Under helgen så får du punga ut med €11.55, dvs en rejäl slant. Även i detta exempel talar vi om 10 000 enheter vilket motsvarar €443.47 som behövs för att gå in i positionen, med ett totalt belopp på €8871. Dessa två exempel kommer från Skilling, som är väldigt tydliga med alla avgifter och gör det enkelt att handla.

Mexikos statsskuld växer långsammare än andra tillväxtländer

Det betyder inte att Mexiko inte har sina egna problem. Sedan 2007 har antalet mord per capita fyrdubblats (figur 10) och är nu bland de högsta i världen. Dessutom finns det en risk att ekonomisk stress kan driva den siffran ännu högre, något som hände i kölvattnet av den globala finanskrisen.

Så länge Mexikos säkerhetsfrågor inte avskräcker turismen eller stör affärsinvesteringar i Mexikos tillverkningssektor, kanske en försämring av allmänna säkerhetsåtgärder inte är ett direkt hinder för den mexikanska valutan. Men det bör ändå noteras att Mexikos säkerhetssituation kan tynga MXN om det gör att turismen och investeringarna minskar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tjäna pengar på räntedifferenser när du handlar USD/MXN hos Skilling. Allt är tydligt. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.