fbpx

Tina från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 34 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Så kan det då äntligen vara på gång efter en minst sagt långdragen relativ kräftgång – vi talar så klart om Stockholmsbörsens storbanker! Efter att finansbubblan sprack 2007 har bankerna inte klarat av att hänga med i den uppgång som varit fallet i många andra börsbolag. Tyngda av regleringar och låga räntor har sektorn helt enkelt inte varit intressant – samtidigt har man stadigt utökat sin affär och är nu positionerade för en kanske rent av våldsam comeback? Johan hos Valutahandel.se har synat bankerna och här kommer hans åsikter.

Bankaktier: Reglerade vinstmaskiner

Storbankerna på Stockholmsbörsen är veritabla vinstmaskiner som under de senaste åren fortsatt att successivt öka sin affär. Efter finanskrisen intensifierades en regleringsprocess mot finansbranschen som egentligen tog sin början långt tidigare efter terrordåden i New York. Konsekvensen av reglering är ju som alla vet att det skapar lönsamhetsproblem på i varje fall kort sikt då en omställning behöver hanteras. Detta samtidigt som eran av Centralbanksstimulanser startade på riktigt. Då en direkt konsekvens av stimulanserna var att få ned räntorna har detta slagit mot bankers lönsamhet, detta samtidigt som räntornas låga läge enligt tvärsäkra uttalanden – beräknas vara låga under överskådlig tid. Det senare ett problem för framtidsutsikterna – något utrymme för multipelexpansion i finanssektorn föreligger inte stå för dörren så länge man har den synen på saker och ting. Samtidigt har de låga räntorna, logiskt sett skapat ett större intresse för att låna pengar. Om pengar är näst intill gratis – kan man ju så klart låna mer än om pengar var dyrare. Lånestocken är rimligen större idag än vad den hade varit om räntorna varit högre – allt annat lika.

Globala stimulanspaket

I och med de nu enorma stimulanspaket som lanseras från regeringar globalt – där medel når vanligt folk mer eller mindre direkt bör detta slå mot inflationsförväntningarna framgent. I helgen – alltså i detta nu – förväntas amerikaner få ta del av direktinsättningar på 1400 dollar per person. Detta är såvitt en annan förstår den andra rundan av det som Ben Bernanke en gång kallade för “helikopterpengar”. Kommer det att komma mer och i så fall hur ofta och hur mycket? Den här typen av stödåtgärder är möjligen någonting som bara än så länge är i sin linda?

När räntorna stiger – vilket de kommer att göra om vi får inflation ökar sannolikt bankernas räntenetto och vinsterna kommer att stiga. Skulle det här scenariot spela ut kan man inte se annat än att bankerna i skrivande stund är en laddad slangbella spänd till bristningsgränsen. Faran med inflation relativt banker är så klart att räntorna stiger för högt och skapar kreditförluster vilket ju naturligtvis inte skulle vara något hit för bankernas börsvärde.

Enligt expertis jag konsulterat i frågan kring önskvärt ränteläge för bankerna är svaret att det gärna får ligga i spannet 2 – 4 procent för maximal lönsamhet. En högre ränta än så riskerar helt enkelt att skapa kreditförluster.

Börsutvecklingen för svenska bankaktier har de senaste åren inte varit något att dra alltför mycket på smilbanden åt, å andra sidan har ägarna fått ta del av en relativt hög direktavkastning. Som exempel kan nämnas att Nordea från maj 2017 till maj 2019 i runda slängar halverade sitt börsvärde. Ställt mot börsbolag i till exempel verkstadssektorn är detta inte särskilt muntert. Samtidigt kan man tänka att de stigande räntorna slår mot högt värderade tillväxtbolag, pengar som nu eventuellt ska roteras över till andra sektorer när de små och ibland obefintliga vinsterna ska diskonteras till en allt högre ränta. Vinster idag kommer vid en högre ränta att gillas mer än vinster i framtiden – allt annat lika. TIPS: Gillar du att få högre vinster? Kolla då in varför du bör skaffa en handelsjournal.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med 700+ svenska och internationella CFD-aktier. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Fortfarande en bit kvar till toppnivåerna

Tekniskt sett har alla storbanker förutom Handelsbanken ännu inte lyckats ta sig över de toppnivåer som nåddes 2007 – samtidigt har bolagens aktier gått igenom en relativt tuff period och en relativt lång konsolidering. Nordea Aktie
Konsolideringar når till slut vägs ende och en aktiekurs utvecklas som den gör på grund av en underliggande anledning. Med den nya värld vi nu lever i samband med pandemin har förutsättningarna förändrats på ett påtagligt sätt. Ur bankernas perspektiv förefaller det som att finanskrisen och de hämmande konsekvenserna av finanskrisen har nu möjligen sopats ur vägen.

Värderingsmässigt handlas Nordea samt SEB till ett p/e – tal på kring 15 enligt di.se vilket inte förefaller sticka ut åt något håll sett ur ett historiskt perspektiv. Direktavkastningen är generellt hög vilket naturligtvis fungerar som en krockkudde om börskurserna inte utvecklas som man hoppas.

Vad som händer i framtiden vet ingen men svenska storbanker framstår i mina ögon som ett intressant alternativ till en marknad som i övrigt presenterar det ena högt värderade bolaget efter det andra.


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: 0 SEK
Beskrivning: Trading med svenska aktier från den största svenska aktiesidan. Testa Avanza idag!

Riskvarning: Det finns en kapitalrisk vid trading genom Avanza, liksom alla andra sajter.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.