fbpx

Niklas från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 24 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Jag satt i ett möte med ett fondbolag för inte så länge sedan, reflekterar Johan Berntorp för Valutahandel.se.

Jag gör det ibland i mitt jobb för att utvärdera eventuellt intressanta alternativ för kunder och för att lära mig om olika fondbolags processer och investeringsmetoder. Representanten för fonden är optimistisk om framtiden för fondens innehav och menade på att när Amazon började röra på sig – då skulle “proppen minsann gå ur”. Proppen ur sa jag – innebär det inte att det går åt fel håll? Det är väl när korken flyger som är bullish, proppen ur är minsann bearish menade jag på. När det kommer till proppar och korkar på de finansiella marknaderna så finns det väl egentligen flera överallt hela tiden men idag tänkte jag skriva om proppar och korkar som ligger där och pyr och som när de brister kan skapa enorma svallvågor på de finansiella marknaderna!

Människan skapar sina egna problem

Människan har en förmåga att skapa sina egna problem. I syfte att uppnå något positivt skapar man en situation som över tid ligger och skavar, drar och likt en vulkan innan den exploderar bygger upp ett oerhört latent tryck i marknaden. En av de absolut mest klassiska situationerna är valuta-peggar. Dvs att ett land knyter sin valuta till ett annat lands valuta. En sådan konstruktion är t ex Danmarks anslutning till ERM-systemet där man som en förberedelse för att gå över till Euron utfäster att hålla den danska kronan i ett spann relaterat Euron. Titta på en graf på EUR/DKK så ner ni hur peggen fungerar i praktiken.

Bild: EUR/DKK
EUR/DKK - en daglig valutagraf

Små spänningar när två valutor binds ihop

Man kan ju tänka sig att vid det tillfälle man binder samman två valutor är spänningarna små, men över tid kan det vara så att de länder/regioner som gift sig på detta sätt faktiskt kan dra åt olika håll. Utvecklas olika och att det därmed skapas konstiga effekter av den så kallade valuta-peggen när ett lands valuta blir felvärderad i relation till ett annat.

Exempelvis så sänkte den danska centralbanken nu sin styrränta från – 0,5 % till – 0,6 % i ett försök att försöka försvaga den danska valutan så att den inte börjar bete sig oönskat i förhållande till Euron. Ja – ni läste rätt, sänkte. I en allt mer inflatorisk miljö och med en ekonomi som går bra så sänker man alltså räntan…Det skapar i sin tur andra effekter där man eldar på ekonomin och kan man tänka sig – kanske skapar det i förlängningen ett ännu högre positivt tryck på den danska kronan relaterat Euron. Vad tror du? Handla ett brett utbud av skandinaviska valutor genom Skilling (recension). Du kan vara igång på några minuter, med ett riskfritt demokonto. Testa Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med DKK och EUR genom Skilling, som har stort utbud och väldigt bra villkor. Allt på svenska, med BankID. Testa Skilling med demokonto idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Ingen pegg mellan CHF och EUR, detta hände..

För ett antal år sedan sprängdes peggen mellan den Schweiziska Francen och Euron. Pang sa det och på väldigt kort tid tappade Euron cirka 20 % mot CHF. Det är inga små rörelser…när allt i Schweiz plötsligt blev 20 % dyrare kraschade börsen och banker och placerare som använt peggen som ett sätt att tjäna “risk-fria” pengar förlorade massor.

Grafen nedan är en “tim-graf”, innan marknaden bryter ned ser ni hur trycket på “peggen” är konstant och helt plötsligt ger den vika.

Bild: CHF/EUR
EUR/CHF på daglig basis
 

Sverige som peggad valuta blev också övervärderad

Sverige hade på 90-talet sin valuta knuten till en korg med valutor, bland annat den tyska. Kronan blev övervärderad vilket marknaden insåg och till slut vann – marknaden…

Ja – i vår tid finns många potentiella svarta svanar varav en stor låsning i det finansiella systemet exempelvis är Centralbanksstimulanserna och de enorma tillgångar av obligationer som ligger i deras balansräkningar. Priset på pengar är sannolikt så fel det bara kan bli.

Med fel pris på pengar och valutor länder emellan föreligger så klart ganska stora risker om spänningar uppstår som skjuter de instutitioner och mekanismer – som håller dessa på plats – i sank.

Liten skillnad mellan kork och propp?

En annan intressant konstruktion är Euro-zonen. Det är så klart en fantastiskt fin tanke att sammanfläta en hel världsdel att under samma tak idka tullfri-handel, fri förlighet av kapital och arbetskraft utan de transaktionskostnader som kommer med valutaväxling. Men samtidigt var ligger ventilerna för ett enskilt lands ekonomi nu?

Den mest uppenbara ventilen blir arbetslösheten. Går ett lands ekonomi bra blir arbetslösheten väldigt låg – en valutaappreciering (stärkning av t ex D-marken) hade haft en negativ effekt på tysk export och gett en viss arbetslöshet. Det motsatta gäller för ett lands vars ekonomi går sämre, dvs att valutan försvagas vilket därmed gynnar det landets export-industri. Återigen man tar bort effekter som dämpar rörelser i en eller annan riktning mot något som kanske egentligen drar isär Valuta-zonen ytterligare på sikt. För när ska till exempel Italien och Spanien få möjlighet att närma sig Tyskland när deras ekonomier konstant får dra oket av en för stark valuta? Vad gör det med det till exempel med politiken i dessa länder? Vilken effekt har det på demokrati och folks och nationens mående?

Ja – kanske är ovan inte ett problem i praktiken över lång tid framöver men det är så klart bra att vara medveten om de finansiella riskerna i systemet. För när peggen brister och proppen går ur vill man INTE vara på fel sida den trejden! Ligger man rätt – ja då blir det förmodligen korkar och Champagne istället. Så skillnaden mellan kork och propp är med andra ord hårfin – kanske var det vad som förvirrade den trevliga herren från fondbolaget.
Tips: Ifall du är osäker på vad som är lämpligt att handla, så kan du köra med “copytrading” genom eToro. Då följer du själv några av marknadens bästa traders och kan automatiskt kopiera affärerna de gör. Prova själv eToro på svenska idag!

 


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Gör det enklare för dig själv. Upptäck copytrading genom eToro, där du kan följa marknadens bästa traders utifrån risknivå. Prova eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.