fbpx

Magnus från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 18 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Valutahandel med SEK har bjudit på viss återhämtning mot både USD och EUR under andra halvan av juli månad. Till veckan kommer emellertid nya räntebesked från både Fed och ECB, vilka väntas innebära en höjning hos bägge banker – med möjlighet till nya uppgångar i både USD och EUR. Vilka är utsikterna för SEK just nu, vilken utveckling spår experter och hur ser signalerna i teknisk analys för EUR/SEK och USD/SEK ut?

En dryg månad har gått sedan det senaste räntebeskedet från Sverges Riksbank, och nästintill en och halv månad sedan Fed och ECB gjorde sina. Efter flera veckors semesterlunk bjuder nu sista veckan i juli på desto mer spänning, med nytt besked om styrräntan från såväl Federal Reserve som European Central Bank. Inte minst kan det bli spännande för svenska kronans del, vilken efter månader av nedgång faktiskt hämtat sig något mot både EUR och USD sedan mitten av juli. Beroende på hur veckans räntebesked blir kan utsikterna bli fortsatt försiktigt optimistiska för kronan, eller tvärtom.

Uppgång för SEK mot både EUR och USD

Juli månad började inget vidare för svenska kronan med en växelkurs på 11,77 för EUR/SEK och 10,79 för USD/SEK. Under semestermånadens första 1-2 veckor försvagades kronan ytterligare ned till 10,95 för USD/SEK och 11,91 för EUR/SEK runt 5-6 juli, men därefter har det vänt. Sedan mitten av juli har kronan stärkts med omkring 2% mot både USD och EUR, till glädje för såväl svenska semesterfirare utomlands som valutahandlare med positioner i SEK. Senaste dagarna har den positiva trenden emellertid vänt. I skrivande stund kostar 1 USD 10,42 svenska kronor och 1 EUR 11,56 kronor, efter en ökning i både EUR/SEEK och USD/SEK – från 11,45 för EUR/SEK och 10,13 för USD/SEK före helgen.

Med nya tunga räntebesked på gång i veckan är anspänningen stor inför hur Fed och ECB kommer att agera, och vilken inverkan det kan få på valutamarknaden. En höjning från respektive bank skulle kunna ge ny kraft åt både USD och EUR, och potentiellt eliminera den återhämtning som skett i kronan sista två veckorna. Samtidigt har även Riksbanken ett nytt räntebesked att komma med, men detta sker inte förrän i september.

Prova valutahandel med låga spreads och det unika riskhanteringsverktyget AvaProtect – öppna konto hos AvaTrade!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valutor med betrodd mäklare och konkurrenskraftiga spreads. Testa AvaTrade du med.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Powell har flaggat för en höjning i både juli och september

Länge har det spekulerats om när det amerikanska räntetaket möjligen kan vara nått och vilken räntehöjning som kan bli den sista. Inflationen i USA har backat relativt stadigt en längre tid nu och landet tycks åtminstone så här långt ha duckat en recession. Trots ett och halvt år av upprepade räntehöjningar har motståndskraften i amerikansk ekonomi visat sig större än vad som tidigare förväntats. Statistik för juni visade på stigande priser på både hus och lägenheter i landet, samt att konsumenterna har ett gott förtroende för landets ekonomi.

Än är läget emellertid sårbart, varför Fed:s högsta chef Jeremy Powell flaggat för att det kan bli aktuellt med en till räntehöjning både nu i juli och vid nästföljande besked i september. Hur mycket räntan kan tänkas höjas är oklart, men de flesta experter spår att en enkelhöjning om 0,25% är mest trolig. Powell har också sagt en recession i USA:s ekonomi fortfarande är möjlig, men givet nuvarande utveckling inte särskilt trolig.

I dagsläget ligger den amerikanska räntekorridoren på 5-5,25%. En enkelhöjning skulle ta den upp till 5,25-5,50%. Landets inflation backade i juni månad till 3%. Dessa siffror kan jämföras med en KPI-inflation på drygt 9% i Sverige i juni, och en aktuell styrränta på 3,75%.

Fortsatt hög inflation i Europa bäddar för ny räntehöjning även från ECB

Fed:s räntebesked publiceras den 26 juli, varefter ECB kommer med ditt dagen därpå – den 27 juli. Även för euroländerna väntas en ny höjning av de tre viktiga styrräntorna – mest troligt med 0,25%, men somliga ser också en dubbelhöjning som möjlig. Förväntningarna på en till räntehöjning grundas framförallt på att det faktum att inflationen i regionen fortfarande är hög. Spridda skurar råder mellan olika EU-länder, där till exempel Spanien och Belgien ligger lågt på under 2% inflation medan Tyskland är uppe på över 6% och baltländerna liksom Sverige ligger runt 9%. Tydligt är att kärninflationen måste ned ytterligare, varför minst en höjning till är att vänta under 2023. Möjligen fler.

ECB:s ränta ligger just nu på 4,25% för utlåningsfacilitet, 4,00% för huvudsakliga refinansieringstransaktioner och 3,50% för inlåningsfacilitet.

Hur kan veckans räntebesked påverka valutahandel med SEK mot USD och EUR – och vad säger tekniska analyser om utsikterna?

En räntehöjning från både Fed och ECB kan stärka USD och EUR och försvaga kronan något. Redan nu tycks marknaden börja prisa in en kommande höjning från respektive centralbank eftersom både USD/SEK och EUR/SEK har stigit sedan före helgen. Samtidigt finns signaler om att kronan kan vara översåld och undervärderad, och att detta skulle kunna bli den sista sommaren med en svag SEK.

En titt på tekniska analyser visar övervägande sälj för EUR/SEK, med oscillatorer som ger ett neutralt värde och glidande medelvärde som indikerar att det är läge att sälja. Likartat ser det ut för USD/SEK, med neutralt värde av oscillerande indikatorer och säljsignaler från glidande medelvärde. Den sammantagna rekommendationen för USD/SEK är precis som för EUR/SEK sälj.

Exakt hur valutahandeln med USD/SEK och EUR/SEK kommer att påverkas av räntebeskeden kan vi se först när de nya räntorna publicerats. Tydligt är att utvecklingen kan gå åt bägge håll. Viktigt att komma ihåg är också att räntebeskeden, beroende på vad de blir, kan ha en effekt initialt medan den långsiktiga effekten efterföljande veckor och månader kan bli en annan.

Ser du möjligheter i valutapar med SEK just nu hittar du grymma villkor och bra säkerhet hos svenskinriktade toppmäklaren Skilling. Här hittar du förutom EUR/SEK och USD/SEK även 50+ andra valutapar samt ett komplett utbud av övriga premiumtillgångar och ett bra utbud av såväl plattformar som verktyg. Registrering sker enkelt och snabbt med hjälp av BankID.

Inget konto än? Bli kund hos Skilling här!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Proffsig valutahandel för alla nivåer. Alltid till schyssta villkor och med snabb registrering med BankID. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.