fbpx

Kennet från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 31 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Sommaren kommer springande med snabba steg och vädret har sedan länge varit härligt soligt och varmt och man har om man velat kunnat bada i varma hav och sjöar! Tur är väl kanske det – för med tanke på den svaga kronan blir det ju extra dyrt för oss svenska löneslavar att jaga värme och bad utomlands, inte minst i Euroland, konstaterar Johan Berntorp.

Finns det en vändning i sikte är nu den stora frågan!

Historien kring den nuvarande positiva trenden för Euron relaterat svenska kronan är lång och tog sin begynnelse 2012, en tid då det vara Euroland som befann sig i någon form av valutakopplad identitetskris. Euron skulle dö menade bland annat Jonas Sjöstedt i en artikel från 2011, EMU skulle implodera inom några månader!

Så här retrospektivt har det väl inte funnits en bättre kontraindikator än Jonas Sjöstedt 2011. Tur han inte förvaltar folks pengar…för vad som följde är en ännu pågående förstärkning av Euron relaterat den svenska kronan, som nu förefaller vara betydligt närmare döden än vad Euron är. I varje fall för stunden.

Vi som har någon form av seriöst anslag mot finansiella marknader vet dock att varken de mest optimistiska eller de mest pessimistiska prognoserna slår in – och när det börjar dugga tätt med sådana i media, ja då är vändningen nära.

Stigande trend för euron

Från sommaren 2012 har alltså Euron befunnit sig i en orubbligt stigande trend mot kronan, en trend som nu verkligen tar sig in i folks medvetande med höga inflationssiffror, stark dansk krona och nya rekord för svagaste krona mot Euron någonsin. Ja just det – det är inte första gången kronan är så här svag mot Euron utan faktum är att det samma gällde i mars 2009, vid ungefär samma tidpunkt som börserna vände i samband med finanskrisen. Varpå Euron inledde en kraftfull nedgång som sedermera såg sin botten bara några månader efter det att Sjöstedt spått dess tillintetgörande! Euron bottnade kring drygt 8 kr mot SEK.

Så står vi nu här, drygt 11 år senare relativt exakt med en Euro som kostar ca 11,92, under en period på året då många reser utomlands. Kommentarerna om den svenska kronan duggar tätt, inte minst när man rör sig med bekanta i Danmark där man får mottaga gliringar från våra danska småsyskon. Eller hur är det egentligen?

Danska kronan är 60% starkare

När jag var liten var det vi svenskar som seglade och åkte båt till Danmark för att det var billigt. I den mån man åker över i dessa dagar är det för att man måste eller för att ha trevligt. Definitivt inte för att det är billigt. 1 svensk krona ger numera 0.63 danska kronor. Kollar man på det från andra hållet, så får du 1.6 svenska kronor för 1 dansk krona. 60% starkare med andra ord.

I Malmö kryllar det av danska shoppingturister på varuhus och inne i stan, där de 80 örena per dansk krona som gällde när jag var liten nu istället precis nådde 1.6, eller varför inte bara konstatera att danskens valuta har dubblats i värde.

I princip gäller alltså nu för oss svenskar att vi inte kan åka till något civiliserat land för att det är billigt. Landet i fråga behöver nu erbjuda något mer. Detta medans vårt avlånga land nu blivit ett resmål för inte bara rika tyskar utan för hela Euroområdets medelklass. Sverige har om inte blivit fattigt så normaliserat.

Problematisering

Vad problemet med kronan är kan man spekulera i då vår statsskuld anses vara låg – i varje fall eftersom man inte räknar med skulderna i det allmänna pensionssystemet som ligger någonstans i storleksordningen 10 500 miljarder eller cirka 2 ggr BNP.

De svenska institutionerna är stabila eller anses väl i varje fall vara det om man bortser från att det blir en massa trassel om man kommunicerat ett kryss i fel ruta till en myndighet. Har ni förresten haft trassel med en myndighet? Något mer fyrkantigt får man faktiskt leta efter! De hanterar att leverera vilka individuellt förödande besked som helst med stor glädje och entusiasm…Stort beröm till empatilösheten – rättvisa myndigheter behöver vara det…

Vad jag hör från internationella kontakter så är det svenska passet det mest eftertraktade i världen, man högaktas överallt…om det inte vore för att de ger sig på våra ambassader utomlands.

Vi har en av världens äldsta, eller möjligen dem äldsta oberoende Riksbanken – men vad gör det när de sett till att vi har bland de lägsta real-räntorna i världen, vilket givetvis sätter press på kronan.

Vi bor i princip granne med ryssen och har ett försvar som i fornstora dagar hade en uppgift, och en uppgift bara – att försvara sig mot Sovjetunionen, men vad gör det när det anses vara ett särintresse och “starka” svenska institutioner och svensk samhällsbyggnad är i helt avsaknad av pragmatik och full av idealism. Något som nu minst sagt strulat till NATO-ansökan. Något som i sin tur sätter oss i en möjligen SEK försvagande position.

Sverige är ett bra land som vill göra gott globalt och som har en oerhört positiv människosyn – samtidigt är det möjligt att vi svenskar är lite för väl upplysta för vårat eget bästa. På gott och ont är inte Sverige vad det en gång var. Det har runnit oerhört mycket vatten under broarna sedan vi gick från ett fattigt land och genom att hålla oss utanför den monumentala destruktionen av realkapital som andra världskriget innebar och som också var en enorm vinst för Sverige. Den fördelen finns inte längre kvar. Den offentliga sektorn har ökat lavinartat och vi har uppenbara problem med att inte ha investerat i infrastruktur mm de senaste årtiondena. Med det skeva skattetryck vi har i Sverige – enorma skatter på arbete och väldigt lågt på kapital – har kanske Sverige blivit en spekulationsekonomi? Hur ser det egentligen ut med produktiviteten per arbetad timme?

En vändning i sikte för SEK?

Bananvaluta, skräpvaluta och skvalpvaluta – kärt barn har många namn. De säger att vi behöver gå med i Euron för att stärka vår valuta, varför då undrar jag? Schweiz och CHF är ett lysande exempel på ett land som inte har behövt byta valuta. Och tänk om en svagare svensk valuta ska kompenseras med arbetslöshet istället, hur kul är det?

Man behöver komma ihåg att saker och ting inte är linjära utan rör sig i cykler. Vid någon tidpunkt når den svenska kronan en sådan värdering att pendeln svänger om åt andra hållet. Även om jag personligen tycker att Riksbanken behöver höja räntan betydligt mer än 25 pkt, kanske 100 – 200 pkt så aviserar de nu valutainterventioner. Det i sig är ingen långsiktig lösning men det pekar på att man ser problemet, uppmärksammar det och försöker adressera det hela. Anledningen till att Sveriges Riksbank behöver gå hårdare fram är de låga real-räntorna. Det är lite som en fusionsprocess eller ett självspelande piano om man så vill där en svagare krona som en konsekvens av situationen föder inflation, som föder konsumtion och minskat sparande. För varför i hela friden ska man spara och inte handla nu när allt blir dyrare i framtiden? 2 % ränta på ditt bankkonto – bra, då förlorar du bara cirka 6 % om året. Låter inte som en bra affär i mina öron…

Svenska tillgångar och svensk industri framstår som alltmer attraktiva när kronan faller, om Riksbanken bara tar tag i det hela och ändrar ränteekvationen tror i varje fall jag att pendeln kommer att slå tillbaka med en väldig fart och kapital kommer åter igen flöda in i den svenska ekonomin.

Säkerhetsläget är om inte akut prekärt för Sverige så behöver det styras upp på sikt. Det är tyvärr fortfarande så att geografiskt läge och storleken på ens militär spelar roll – ett starkt land som kan värja sig för yttre hot bör anses vara mer stabilt och tryggt för investerare. Sverige anslår ökade medel till militär verksamhet och lär väl förr eller senare komma med i NATO. Eller vad tror du?

Hopp om effektivare arbete från svenska myndigheter är väl oklart om man får uppleva, men på gott och ont tjänar det förmodligen landet långsiktigt väl med den stringens som finns och att politiker inte för opinionens nycker kan ställa till det för mycket. Och ur ett internationellt perspektiv så är det nog inte så illa som jag kanske gav sken av ovan.

Sverige är förmodligen på väg att delvis bli mer pragmatiskt – vi får väl se hur tillstånden kring möjligheterna att bränna koraner ser ut framöver i ljuset av att Putin och dylikar har funnit en stor akilleshäl i det svenska samhällsbygget. Det är en svår diskussion, men man kan väl inte rimligtvis låta dessa galningar springa våra fiendes ärende – det är en fråga om nationell säkerhet. Det lär inte vara nyttigt för Sverige att få den typen av internationell uppmärksamhet man fått det senaste året.

Penningmängden i samhället minskar, detta är inte inflatoriskt utan deflatoriskt! Här spelar Riksbanken en avgörande roll.

När vänder det för kronan?

Det är min fasta övertygelse att uppgången i flera valutor, framförallt dollar och Euron i relation till kronan nu börjar få tomt med bränsle i tanken eller el i batteriet om man vill vara mer modern. Det börjar se så illa ut som det kan göra och metaforiskt börjar det lukta blod på gatorna. Fördelen med att allt är skit är att det finns “oändlig” förbättringspotential. Som ni vet är det inte sällan en trend på finansiella marknader slutar i ett crescendo av ångest, rädsla eller ren eufori. Svensken har nog börjat fundera på vad som egentligen händer och Riksbanken vet detta. De lär vid något tillfälle sätta ner foten kraftfullt om det hela går för långt, vilket det förmodligen är på väg att göra. Det är alltså inte osannolikt att kronan försvagas ytterligare relativt kraftfullt på kort tid – kanske med hjälp av någon form av extern händelse. En kärnkraftsolycka i Ukraina eller en situation där kriget förefaller vara på väg att expandera utöver var det utspelar sig idag eller kanske en akut situation kring användning av kärnvapen eller kanske hellre någon form av ekonomiskt debacle – vad vet jag. Men det brukar lösa sig som någon klok man sa en gång…

USD/SEK

EUR/SEK

 

 

 

 

 

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.