fbpx

Pär från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 24 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Efter en längre tids stadigt uppåtgående trend går det nu betydligt sämre för den oljan, framförallt WTI. Råvaran ser ut att backa omkring 9% totalt under juni, och är därmed på väg mot sitt sämsta resultat sedan november förra året.

År 2021 har hittills varit ett positivt år för såväl WTI- som Brentoljan – inte minst sedan Ryssland invaderade Ukraina och tillgångarna från världens andra största oljeexportör mer eller mindre ströps. Under juni månad har utvecklingen emellertid gått åt ett annat håll. Högre inflation än på flera decennier och finansiella åtstramningar tvingar ned efterfrågan på såväl konsumtion som drivmedel och en dämpande effekt ses nu på oljepriserna. I tillägg är också OPEC+ på sluttampen av att återuppta full produktion igen efter att ha minskat ned väsentligt i syfte att stabilisera priserna under pandemin. I augusti sägs produktionstakten vara tillbaka på normala nivåer och stora reserver finnas.

Den pågående konflikten mellan västvärlden och Ryssland till trots, med flertalet sanktioner och importstopp av rysk olja, tycks vindarna alltså likväl vara på väg att vända för de hittills stigande oljepriserna. Åtminstone om vi ska tro en del analytiker. Frågan är hur mycket nedgång vi i sådana fall kan vänta oss och vilka möjligheter det presenterar för den som vill handla med olja som instrument.

Två års uppgång på väg att vända?

Oljepriserna har varit synnerligen hett nyhetsstoff flera gånger under de senaste två åren. Få har förmodligen glömt det monumentala prisfall som ägde rum i början av pandemin, då Saudiarabien mer eller mindre dränkte världen i olja som svar på en konflikt med Ryssland – varpå priserna dök i botten och det svarta guldet under en kort stund till och med kostade under nollstrecket. En återhämtning kom relativt snabbt och därefter har trenden pekat stadigt uppåt.

Våren 2022 slog bränslepriserna i taket när kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut och rysk olja plötsligt gick från att exporteras till hela världen, till att så gott som portas i hela väst. Något som också bidragit till högre priser på mycket annat – allt från mat till byggmaterial, kläder och skor har blivit väsentligt dyrare på bara några månader. Inflationen är historiskt hög på flera håll i världen, varför centralbanker vidtar åtgärder som räntehöjningar och stopp för statliga stödköp av obligationer. Många, såväl privatpersoner som företag, har fått det tajtare ekonomiskt och som resultat sjunker efterfrågan på många konsumtionsvaror. Bilen körs mer sparsamt och tankas mindre och konsumtionen minskar – något som i sin tur slår på efterfrågan på olja, vilken används i allt från produktion till distribution av många varor.

Andra förutspår ny stegring

Medan många råvaruanalytiker stämmer in i prognosen om sjunkande oljepriser på såväl WTI som Brent framöver, finns också en stor skara som tror på en utveckling i helt motsatt riktning. Flera experter spår att nedgången i juni endast är tillfällig och att priserna snarare kan komma att skjuta i höjden snart igen om det visar sig att OPEC-ländernas reserver är otillräckliga. Det finns en oro för att tillgångarna inte kommer att räcka när stora exportländer som Ryssland och Libyen inte bidrar på grund av konflikter (Ryssland) och produktionsproblem (Libyen) – även med tillskott från mellanösternstater som Saudiarabien och UAE.

Huruvida OPEC:s tillgångar kommer att räcka eller inte väntas bli tydligt inom de kommande månaderna. Under tiden flaggar experter för att mycket volatilitet sannolikt är att vänta på marknaden.

Hur ska man tänka som trader eller investerare?

Mycket volatilitet manar till större försiktighet på marknaden, men öppnar också upp för möjligheter till trading med olja. Kortsiktiga strategier som swingtrading och daytrading kan nyttjas för att rida på prissvängningarna, men även långsiktiga positioner i olja kan förstås övervägas.

Beroende på åt vilket håll du spår att priserna kommer gå kan antingen korta eller långa positioner vara lämpliga. Sållar du dig till de analytiker som spår en fortsatt dämpning av oljepriset finns blankning med instrument som CFD:er som ett alternativ. Väntar du dig snarare ett nytt prisrally kan du istället gå lång.

Valutahandel.se kan du fortsatt hålla dig uppdaterad om utvecklingen och se de senaste aktuella marknadsnyheterna för såväl olja som andra tillgångar – inte minst valutor och kryptovalutor. Här hittar du även mängder av handelsinspiration och tips samt recensioner av olika onlinemäklare. Ta en titt på vår topplista över bästa valutamäklare (av vilka så gott som alla även har både WTI och Brentolja i sina respektive utbud) och hitta en ny favoritplattform att handla via redan idag. Redaktionen på Valutahandel kan bland annat tipsa om skandinaviska Skilling för grymt utbud och låga avgifter, samt omtyckta AvaTrade med unika verktyg och tjänster samt ett generöst utbud av olika tillgångar.

Börja handla hos Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla Brent- och WTI-olja med CFD:er till grymt låg spread. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.