fbpx

Niklas från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 37 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på både Brent- och WTI-olja föll rejält under måndagseftermiddagen och är nu nere på under 100 dollar fatet, kan Valutahandel rapportera. Bakom tappet sägs såväl den ökade produktionen i Libyen ligga, likväl som svag marknadsutveckling i både Kina och Japan.

Efter lunchtid inleddes vad som under dagen skulle visa sig bli ett markant prisfall för såväl Brent-oljan som den amerikanska WTI-oljan. På förmiddagen kostade ett fat Brent crude oil som mest 104,10 USD, medan toppen för den något billigare WTI nådde 98,09. Därefter gick det snabbt utför och i skrivande stund har de bägge råvarorna tappat 4,30% (Brent) respektive 5,07% (WTI).

I och med den negativa utvecklingen blev juli den andra månaden i rad då priset sjunkit för både Brent och WTI.

Svag återhämtning i Kina en bidragande orsak

Världens största oljeimportör har återhämtat sig långsammare än förväntat från de negativa effekter pandemin har åsamkat landets ekonomi. Kina var först ut att konstatera smittspridning av Covid-19, och hat fram tills nyligen implementerat stränga restriktioner vid minsta tecken på en ny virusvåg. Restriktioner som kraftigt sinkat allt från produktion och konsumtion till export och import i landet – inte minst vad gäller råolja.

Senaste siffrorna visade att Kinas industri-PMI tappade från strax över 50 (50,2) i juni, till 49,0 i juli månad. Ett sämre resultat än väntat och ett tydligt kvitto på att pandemin fortfarande har stor inverkan på den kinesiska marknaden.

Även Japan uppvisar svag utveckling

Förutom Kina går ekonomin trögare än på länge även i Japan – något som också sägs sätta press på de globala oljepriserna. Statistik för juli visar att PMI, inköpschefsindexet, sjönk till 52,1 – från att ha legat på 52,7 i juni. Utvecklingen är den svagaste på nästan ett år och har liksom Kinas siffror en tydlig påverkan på de bägge oljekvaliteternas priser.

Ökad produktionstakt i Libyen sätter press

Slutligen pekas också en upptrappning av oljeproduktionen i Libyen ut som en bakomliggande orsak till den negativa prisutveckling vi ser på olja just nu. Landet har gått från att ha en genomsnittlig produktionstakt på omkring 800 000 fat per dag till 1,2 miljoner. En upptakt som givetvis innebär en ganska markant ökad tillgång och därmed sätter press på priserna. Även USA har under en relativt lång tid – nästan två år – ökat på sin produktionstakt och satt fler och fler oljeriggar i bruk. I dagsläget har man löpande utökat antal riggar under hela 23 månader i rad.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla olja och andra råvaror med CFD:er till låg spread. Prova eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Så ser OPEC på produktionsutvecklingen närmaste tiden

De största oljeexporterande staternas gemensamma organisation OPEC håller sitt nästa sammanträde nu på onsdag. Under mötet ska man besluta om produktionsnivåer för september månad. Baserat på hur situationen ser ut nu gör majoriteten av medlemmarna i OPEC bedömningen att man kommer besluta om oförändrade produktionsnivåer. En fjärdedel tror däremot på en mindre ökning.

Hur ser prisprognosen ut närmaste tiden?

Ökas produktionstakten i september skulle det kunna innebära att den negativa pristrenden vi ser nu fortsätter ytterligare lite till. Inte minst om framförallt Kina men även Japan fortsätter att uppvisa svag tillväxt. Det blir en naturlig utveckling av ökade tillgångar i kombination med minskad import från framförallt Kina. Samtidigt står världen fortsatt utan ryska energitillgångar så länge konflikten i Ukraina fortlöper, vilket hittills inneburit kraftigt förhöjda priser.

Ser man till vad oljeanalytiker spår har majoriteten nyligen för första gången sedan i våras dragit ned sin prisprognos per helår, såväl för WTI som för Brent. För WTI är nu helårsprisprognosen satt till 101,28 USD och för Brent 105,75 USD.

Trada olje-CFD:er med låg spread

För den som vill spekulera i utvecklingen för oljepriserna finns CFD:er att handla hos flera välkända och seriösa mäklare. Hos till exempel eToro, Skilling, AvaTrade och CMC Markets kan du trada olje-CFD:er på säkra plattformar med riktigt bra villkor och mycket konkurrenskraftiga spreads. På vår topplista över bästa onlinemäklare hittar du utförliga recensioner om alla fyra (och många fler mäklare) – kompletta med transparenta omdömen och rekommendationer.

Vill du komma igång redan nu? Testa ett gratis demokonto hos Skilling här – eller bli kund hos CMC Markets här.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med olje-CFD:er och över tusen andra tillgångar till marknadens bästa villkor. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.