fbpx

Niclas från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 43 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på Brentolja är totalt sett upp omkring 20% sedan årsskiftet – men från juni månad och fram till nu har spotpriset sjunkit med hela 25%. Vad ligger bakom tappet och hur kan utvecklingen väntas bli den närmaste tiden?

I juli månad ökade industriproduktionen i Kina med 3,8% jämfört med förra året. En förbättring förvisso, men likväl en bra bit under den förväntade nivån som för många analytiker låg på över 4,5%. Det dåliga resultatet, som meddelades av landets nationella statistikkontor imorse, fick direkt effekt på priset för såväl Brentoljan som WTI-oljan – vilka sjönk flera procent vardera. Brentoljan, även kallad Nordsjöolja, handlades vid lunchtid för 93,60 USD medan spotpriset för WTI backade till 87,90 USD.

Sett över hela 2022 innebär dagens utveckling att priset allt som allt stigit med 20% sedan årsskiftet, men att trenden under sommaren har varit dyster. Sammantaget har spotpriset för Brent och WTI rasat 25% sedan sommaren tog sin början i juni.

Världens största oljeimportör – betydande inverkan på priset

Marknadsklimatet i Kina har stor betydelse för hur priserna på oljemarknaden ter sig. Landet är med världens största befolkningsmängd och sin väl tilltagna geografiska yta världens största importör av råolja. När den kinesiska ekonomin går dåligt minskar landets efterfråga på olja, varpå spotpriserna på råvaran sedermera sjunker.

Trots att både industriproduktionen och konsumtionen i Kina till stor del gått på sparlåga sedan pandemin lamslog landet liksom övriga världen under våren 2020, har oljepriset likväl stigit till rekordnivåer under 2022. Mycket på grund av de sanktioner mot Ryssland som följt efter landets invasion av Ukraina, vilka orsakat stora störningar på den globala oljemarknaden. Energipriser har skjutit i höjden och det har blivit rejält mycket dyrare att både tanka bilen, värma upp huset och använda lampor och annan elektronik. Här har oro för bristande tillgång med andra ord trumfat en lägre kinesisk efterfrågan – olja har blivit markant dyrare det senaste året.

Ökad saudisk produktion bidrar också till den negativa trenden

Ytterligare faktorer ses av analytiker som bidragande orsaker till varför priset på olja utvecklas åt det håll det för för tillfället gör. Framförallt är det hintar om en kraftigt ökad saudisk produktion som spär på oron för minskad efterfrågan på olja, likväl som det faktum att en amerikansk pipeline som länge varit trasig nu har blivit lagad. Den trasiga ledningen innebar förseningar i produktion och leverans, varför priset på framförallt WTI under en period steg som följd.

Vad gäller den saudiska produktionen är det landets statliga oljebjässe Saudi Aramco, vilket också är världens största oljebolag sett till såväl oljeproduktion som faktiska oljereserver, som meddelat att man står redo att öka på sin produktion rejält – möjligen hela vägen upp till maxkapacitet. För Saudi Aramco innebär maxkapacitet hela 12 miljoner fat om dagen. Med våren 2020 i färskt minne, då just Saudiarabien mer eller mindre dränkte världen i olja och sänkte priset i botten, spär uttalandet på en redan befintlig oro för en fortsatt negativ utveckling på oljemarknaden – åtminstone ur investerares perspektiv.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla olja och andra råvaror med CFD:er till låg spread. Prova Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Kommer den negativa trenden att hålla i sig?

Kina presterar betydligt svagare än väntat såväl i fråga om industriproduktion, som konsumtion. Landets import av olja är väsentligt mindre än vad den normalt brukar vara, och den minskade efterfrågan får de facto effekt på priset. Tar vi även med ökad produktion i Libyen, det utökade antalet oljeriggar i USA samt en potentiellt kraftigt ökad produktion i Saudiarabien i ekvationen, finns risk att den närmaste tiden kommer innebära en fortsatt negativ trend för priset på råolja.

Samtidigt pågår kriget i Ukraina fortfarande och det finns ett stort hål efter de bannade ryska energitillgångarna på marknaden. Något som parallellt med Kinas svaga ekonomiska utveckling istället skulle kunna pressa upp priset igen precis som det gjorde i våras, beroende på hur länge konflikten håller i sig och de stränga sanktionerna mot Ryssland kvarstår.

Köpläge eller blankning – möjligheter för traders och investerare

Oljemarknaden är inne i en volatil period och för den som vill handla finns olika alternativ att gå på. Tror du på en fortsatt nedgång kan du satsa på korta positioner och förhoppningsvis kunna räkna hem en bra förtjänst om priset sjunker ytterligare. Blankning är tillåtet hos alla de större och EU-reglerade mäklarna och kan smidigast göras med CFD:er. Här är bland andra Skilling ett bra alternativ, likväl som IC Markets, eToro, Capital och CMC Markets.

Den negativa pristrenden kan också innebära ett lämpligt köpläge för investerare som snarare tror att botten börjar vara nådd för den här gången, och att spotpriset på både Brent och WTI snart kommer att vända uppåt. Hittills har bägge backat 25% sedan juni, vilket ger en betydligt mer attraktiv köpkurs nu än för två månader sedan. Precis som för blankning kan CFD:er vara ett smidigt val även vid köppositioner, då du slipper äga själva råvaran och endast spekulerar i prisutvecklingen.

För fler uppdateringar om oljemarknaden likväl som valuta- och kryptomarknaden – fortsätt följa Valutahandel.se. Här hittar du de senaste nyheterna samt recensioner, tips, råd och inspiration för handel.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Testa trading med olja hos en av marknadens modernaste mäklare. Prova Capital!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.