fbpx

Marcus från Nordstan

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 26 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på råolja sjönk markant i både onsdags och torsdags efter rapporter om att det inte var Ryssland som avfyrade raketerna mot Polen. Värdeminskningen går i linje med den nedåtgående trend vi sett i olja under det senaste halvåret, där priset totalt tappat 30% från juni fram till idag. Men vilka är utsikterna framöver? Kommer priset fortsätta nedåt under 2023 eller kan det tvärtom nå nivåer en bra bit över $100 fatet igen?

Rysslands sannolika skuldfrihet i de raketer som oavsiktligen slog ned på polskt territorium fick snabbt en avsvalnande effekt på geopolitiska spänningar som annars hade kunnat bli oroväckande höga. Något som i sin tur också fick omgående effekt på oljemarknaden. Kort efter att Nato gått ut och bekräftat att raketerna de facto inte kom från ryskt håll, sjönk priset på råolja från drygt 87 USD fatet i tisdags, till strax över 82 USD i förmiddags, och under 80 USD nu. Investerarkollektivets fokus skiftade från politiska spänningar i Europa, till den bistra ekonomiska situationen i allmänhet – och risken för ett nytt utbrott av Covid i Kina när influensasäsongen snart gör entré. Något som troligen skulle minska landets oljeimporter och pressa ned priset ytterligare.

Jämte ett par orosmoln för oljeprisets utveckling finns emellertid också faktorer som talar för en motsatt utveckling under återstoden av 2022 och början av 2023. Energikrisen i Europa är fortfarande högst aktuell, och än tycks inget slut vara i sikte på kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Oljeprisets topp och botten under 2022

I början av januari i år låg priset per fat råolja under 70 USD. Därefter klättrade det sakta men säkert uppåt en del under januari och februari månad och hann precis passera $80-gränsen innan den stora smällen kom i slutet av februari. Rysslands invasion av Ukraina och med konsekvenser som följde därefter med sanktioner och importstopp, fick priset att rusa och råvaran fick verkligen göra skäl för sitt smeknamn som det “svarta guldet”.

Priset förblev fortsatt högt genom hela våren och en bra bit in på sommaren, då både WTI och Brent var uppe runt 120 USD per fat innan en vändning slutligen kom. Från mitten av juni och framåt har trenden pekat nedåt – mycket på grund av centralbankernas åtstramningar. De kraftigt höjda räntorna har fått en tydligt dämpande effekt på efterfrågan.

Varför sjunker priset nu?

Att oljepriset gått ned över de senaste halvåret beror, som nämndes ovan, bland annat på det förändrade ränteläget i världen. Åtstramningar hos de flesta av världens centralbanker har fått en rejält dämpande effekt på efterfrågan på olja. Högre räntor ger mindre pengar kvar i plånboken för såväl företag som privatpersoner och många tvingas dra åt svångremmen för att hålla ekonomin flytande.

Tittar vi på de senaste dagarnas nedgång tycks det faktum att Ryssland inte avfyrade raketerna som slog ned i Polen vara den största bidragande orsaken. I samband med att Nato gick ut och officiellt bekräftade att Ryssland inte kunde beskyllas för händelsen, svalnade de geopolitiska spänningarna av något. Hade Ryssland legat bakom attacken hade vi sett en annan utveckling på oljemarknaden.

Istället har handlare vänt blicken åt framförallt Kina, där risken för nya Covid-utbrott ökar igen när influensasäsongen börjar närma sig. Nya utbrott ökar risken för nya lockdowns, vilket kommer ha en direkt effekt på landets efterfrågan på olja. Lägre efterfrågan från Kina skickar i sin tur svallvågor över hela oljemarknaden, eftersom Kina är världens med råge största importör av råvaran.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Trygg valutahandel med stort utbud av instrument, låga spreads och flexibel hävstång. Testa Capital!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Utsikterna för 2023 – vilka faktorer talar för högre kontra lägre priser?

Liksom på valutamarknaden och övriga finansiella marknader är även utvecklingen på oljebörsen svår att förutspå. Inför det nya året finns faktorer som skulle kunna tala för en stegring i priserna på både Brent och WTI, såväl som en nedgång.

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland har kraftig inverkan på oljetillgångarna i världen. EU:s oljeembargo mot Ryssland samt en oroande brist på diesel kan leda till en prisstegring igen när efterfrågan på olja ökar under de kallare vintermånaderna.

Tittar vi på komponenter som kan tala för en fortsatt nedgång på marknaden finns dels det generellt dystra världsekonomiska läget, där många länder står inför en recession, dels de betydligt högre räntorna och så risken för lockdowns i Kina om covid återigen får fart när de kallare månaderna tar vid.

Alla komponenter inräknade tycks många analytiker spå en oljemarknad som kännetecknas av mycket volatilitet även under 2023 och att priserna snarare kommer ligga högt än lågt.

Hur handlar andra traders just nu?

Hos Capital är är trenden just nu övervägande lång i Brent-instrument, med 63% köppositioner för Brent futures. För den amerikanska WTi-oljan är andelen långa positioner än fler – över 80% med positioner i CFD:er för spothandel hos Capital har köppositioner.

Bra mäklare för trading med olja

Olja finns att trada hos de flesta onlinemäklare med kompletta utbud av premiumtillgångar. Många erbjuder dels CFD:er, dels terminer och andra typer av instrument med olja som underliggande tillgång. Valutahandel rekommenderar alltid EU-reglerade mäklare då kraven på dessa är högre, genomlysningen bättre och skyddet för dig som konsument bättre. Läs gärna samt se vår topplista över bästa mäklare för råvaror för hjälp att hitta rätt mäklare för just dig.

Sugen på att komma igång redan nu? Öppna ett gratis demokonto hos Skilling och handla olja i en fiktiv miljö, helt utan risk i upp till 30 dagar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en av marknadens bästa mäklare för tradig med råvaror. Bli kund hos Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.