Priset på olja kan vara högt till 2023, erfar Valutahandel
Bränslepriserna har stigit med flera procent sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Från att tidigare ha förutspått en viss nedgång till våren, väntar sig nu experter att priserna kommer ligga fortsatt högt även en bra bit in på sommaren. Liksom många experter och analytiker så erfar även Valutahandel.se att både priset på brent olja och WTI olja kommer ligga en bra bit över historiska nivåer fram till 2023.
Skenande priser på bensin och diesel var en väntad konsekvens när världens andra största producent av råolja beslutade sig för att invadera ett grannland och med det bli hela världens paria. En och halv vecka in på kriget i Ukraina har oron för en eventuell strypt oljeexport från Ryssland visat sig rejält på priserna. Ett fat Brent-olja var tidigt under måndagsmorgonen svensk tid uppe i strax över 130 USD per fat. En liter diesel kostar just nu över 25 kronor på mackarna runt om i landet, och bensinen har klättrat till över 22 kronor litern.
Innehåll: En översikt
UBS spår fortsatt höga priser över sommaren
Ekonomer på UBS – en av världens främsta internationella banker tillika världens största förvaltare av privata tillgångar – har tidigare förutspått en viss stabilisering av oljepriset framåt juni månad. Det förväntade riktpriset som kommunicerats från banken var tills nyligen 95 USD per fat Brent-olja.
Allt eftersom konflikten i Ukraina fortlider och Ryssland straffas med fler sanktioner, kommer emellertid banken med nya bud. Baserat på de förutsättningar och den data som finns nu, spår man sig att priset kommer fortsätta ligga en bra bit över 100 USD även i sommar. Till och med rejält över. I juni månad tror bankens råvaruanalytiker att ett fat Brent-olja kommer hovra runt 125 dollar – vilket är ungefär på samma nivå som idag.
Ryska oljeexporter än så länge undantagna sanktioner – tillgången störs ändå
Hittills inkluderar inga av de ekonomiska sanktioner som påförts Ryssland något som direkt påverkar landets oljeexporter till övriga världen. Detta till trots är de prishöjningar vi ser idag likväl en absolut konsekvens av konflikten i Ukraina.
Även om några officiella sanktioner för oljeexport inte satts i verket ännu, har importen av rysk olja likväl minskat. Många som tidigare handlat råolja från Ryssland har av rädsla för eventuella kommande sanktioner samt hur handel från Ryssland kan komma att påverka deras rykte, strypt importerna från landet och istället börjat göra sina oljeköp från andra håll. Det blir en typ av själv-sanktioner. Minskat inflöde av rysk olja leder till ökad efterfrågan på produkten från andra källor, samtidigt som tillgången är densamma som innan. En prisökning likt den vi ser nu är en naturlig och förväntad konsekvens av den ryska invasionen av Ukraina.
Hur ser utsikterna ut för resten av året?
I sin analys presenterar UBS också en prognos för hur oljepriset kommer att ligga under återstoden av 2022 samt i början av 2023.
Efter sommaren väntas priset per fat börja sjunka något, men effekterna från kriget väntas också bli fördröjda till viss del – bland annat på grund av begränsade förvaringsmöjligheter i den ryska oljeproduktionen. Således spås Brent-oljan fortsätta kosta över hundra dollar per fat hela året ut samt eventuellt en bit in på 2023.
Enligt prognosen från UBS kommer ett fat Brent att kosta 125 USD i juni månad, 115 USD i september samt 105 USD från och december 2022 fram till mars nästa år. Det ser med andra ord ut som att det är lika bra att vänja sig vid höga bränslepriser en bra tid framöver.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Stort utbud av brent, WTI olja samt guld och silver – några av marknadens just nu hetaste instrument. Prova själv trading med en skandinavisk trading sajt idag!
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.
Dra fördel av uppgången genom att investera i olja?
För den som hade kapital placerat i råolja redan innan invasionen, har de höjda priserna förstås inte bara varit av ondo. Att köra bil har blivit betydligt dyrare, men samtidigt kan man ha fått en rejäl värdeökning på sina investeringar som väger upp.
Ska man tro prognosen från UBS kan toppen för oljepriset redan vara nådd och chansen att hoppa på tåget redan vara förbi. Samtidigt vet ingen hur situationen i Ukraina utvecklar sig framgent och vilken påverkan det kommer att få på resten av världen. Möjligen går priset upp ytterligare innan det börjar vända nedåt igen?
Investeringar i instrument med olja kan göras hos en mängd olika mäklare på nätet. Råolja kan handlas med såväl CFD:er som terminer, warranter samt aktier i oljebolag förstås. Precis som när du handlar valutor och krypto rekommenderar Valutahandel att du väljer en väletablerad och allra helst EU-reglerad mäklare när du vill investera i eller trada med olja.
Skandinaviska Skilling är en given favorit bland svenska kunder, liksom copytrader-jätten eToro och populära plattformen Capital. Samtliga erbjuder olje-CFD:er till låga spreads, med hög säkerhet och överlag förmånliga villkor. Kom igång med ett demokonto hos Skilling redan idag – eller registrera dig hos eToro om du vill testa copytrading och vill inspireras av andra.
Tips: Här hittar du vår guide om trading med råvaror.
Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Trading med råvaror utifrån hur proffsen handla. Prova copy-trading från eToro, där du automatiskt kan följa marknadens bästa aktörer.
Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet...
Medan USA gick ut hårt och sänkte räntan med 0.5% precis som Valutahandel.se förutsåg, så bestämde s...
Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...