fbpx

Frida från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 36 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svenska kronans negativa trend mot euron och den amerikanska dollarn ser ut att fortsätta. Under den senaste månaden och veckan har värdet sjunkit stadigt mot de bägge världsvalutorna och under måndagsmorgonen försvagades kursen ytterligare. Samtidigt närmar EUR paritet mot USD, med såväl mer som mindre gynnsamma effekter för euroområdet.

Ekonomiska data för euroområdet är fortsatt svaga och visar inte upp någon vidare optimism den närmaste tiden. Samtidigt är utsikterna på andra sidan Atlanten något ljusare, där framförallt fortsatt stigande gaspriser tros kunna gynna dollarn ytterligare lite till – så även gentemot den svenska kronan. Under måndag förmiddag handlades den svenska kronan 2 öre billigare mot euron jämfört med vid marknadens stängning i fredags, och hela 5 öre svagare mot den amerikanska dollarn. Ett resultat av (bland annat) en amerikansk räntestrategi som är betydligt mer aggressiv än såväl i Sverige och övriga Europa, fortsatt dyrare gaspriser som spelar till USA:s favör och det faktum att Riksbanken tycks ha tagit lite väl lång semester i år och inte planlagt nästa penningpolitiska möte förrän i senare delen av september.

Vad innebär en EUR/USD paritet?

Paritet kan åsyfta ett par olika saker inom trading och finans, men hänvisar alltid till någon form av likvärdighet. I valutasammanhang innebär en paritet mellan ett valutapar, i det här fallet EUR/USD, att kursen dem emellan är 1:1 – det vill säga att de har samma värde. Ingen valuta är starkare än den andra utan de ligger värdemässigt helt på samma nivå. För en trader är detta inget gynnsamt tillstånd, men heller inget som brukar hålla i sig alltför länge.

EUR/USD föll kortvarigt mot paritet en gång tidigare i somras också, i mitten av juli. Dessförinnan inträffade det senast för över 20 år sedan. I dagsläget ligger kursen för detta världens mest handlade valutapar och pendlar mellan 1,0008 och 1,0009 – endast mycket marginellt från full paritet.

Därför fortsätter euron att tappa mot USD

Den gångna våren och sommaren har varit allt annat än en munter historia för euron, som uppvisat en ganska dramatisk värdeminskning mot den amerikanska dollarn. Bakom den dystra utvecklingen kan framförallt två starkt bidragande faktorer pekas ut – USA:s aggressiva räntehöjningar samt oro för energibrist i Europa när regionens främsta leverantör av olja och gas bannats med sanktioner för den fördömda invasionen av Ukraina.

Parallellt med detta har den europeiska centralbanken med högsta hönset Christine Lagarde i spetsen, haft en betydligt mer avvaktande och restriktiv inställning till ekonomiska åtstramningar i regionen än vad USA har. Detta trots att inflationen på många håll i regionen är uppe på historiskt höga nivåer. Medan USA var bland de första att börja höja räntan efter de lättnader som infördes i samband med pandemin, har ECB snarare varit bland de sista på bollen. Första höjningen blev förvisso dubbelt så hög än vad många väntat sig (0,5% istället för 0,25% som först annonserades), men kom först i juli i år.

Vid sidan av det faktum att ECB:s första räntehöjning lät dröja på sig, är unionens räntestrategi heller inte lika offensiv som USA:s. Styrräntan i euroområdet ligger i dagsläget på 0,0% efter drygt 7 år med negativ ränta. I USA väntas ännu en höjning i september – och då till 3,00% eller möjligen mer.

Pröva valutahandel med copytrading – registrera dig hos eToro du med!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valutor med snäv spread och copytrading på ledande plattform. Prova eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Svag euro inte bara dåligt för EU

Högre räntor är lönsammare räntor ur en investerares perspektiv, varför kapital framförallt flödar dit där räntorna är just högre. Många investerare föredrar således att placera sina pengar på den amerikanska marknaden snarare än den europeiska, vilket givetvis får en stärkande effekt på USD och samtidigt sätter ökad press på den redan försvagade euron. Inflationen bidrar till skepsisen gentemot euron, men också det faktum att en ny våg av covid härjar i regionen samt att många förväntar sig att Europa går före USA in i en lågkonjunktur. ECB:s (brist på) agerande har inte varit hjälpsamt.

Samtidigt finns en annan sida av en svagare euro – den där exporthandeln i regionen gynnas likväl som tursimen från framförallt USA. En svagare euro gör europeiska exportvaror mer attraktiva för omvärlden och turistmål i såväl Norden som i södra och centrala Europa blir mer ekonomiskt fördelaktiga att besöka för amerikanska turister. Två faktorer som faktiskt ökar inflödet av kapital i Europa och väger upp för de nedgångar man ser på annat håll.

Efter sommar-tal från Fed och Riksbanken senare i veckan

Anföranden om lägesrapporter efter sommaren samt om var ekonomin är på väg kommer att hållas av såväl svenska Riksbanken, som amerikanska Fed senare i veckan. Först ut är Martin Flodén, vice Riksbankschef i Sverige, som på onsdag kommer att sammanfatta utvecklingen under sommaren som varit och vad vi kan förvänta oss framåt i höst. På fredag eftermiddag klockan 16 svensk tid presenterar Jerome Powell, chef på amerikanska Fed, en nulägesrapport samt höstens prognos för den amerikanska marknaden.

Den amerikanska dollarn väntas, som inledningsvis nämndes, fortsatt gå starkt när fler räntehöjningar ligger i pipen såväl som ett fortsatt ansträngt läge på energimarknaderna. Dels mot den svenska kronan, men även mot euron.

Vill du spekulera i prisutvecklingen för EUR/USD eller USD/SEK finner du förmånliga villkor hos mäklare som Skilling, CMC Markets, AvaTrade och eToro. Registrera dig med BankID och bli kund hos Skilling redan nu.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor, aktier, krypto och råvaror med CFD:er till rekordlåg spread. Prova Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.