fbpx

Magnus från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 14 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I veckan meddelade Riksbanken att man chockhöjer styrräntan med en hel procentenhet. Det är den största höjningen sedan 1993, då inflationsmålet om 2% först infördes. Runt om i världen följer centralbanker samma linje och stramar åt rejält – men ett par länder sticker ut med egna strategier.

Efter sju år av minusränta har flera upprepade och kraftiga höjningar på varandra kommit som en rejäl kalldusch för svenska hushåll (och företag). Med kraftigt höjda priser på mat, skenande elpriser, höga bränslepriser och nu högre ränta på lån har det blivit rejält mycket dyrare att vara svensk.

Att Riksbanken skulle höja räntan vid det senaste penningpolitiska mötet i tisdags var väntat, men att man skulle ta i så pass mycket kom som en smärre chock för många. Inte sedan 1993 då det allmänna inflationsmålet om 2% infördes har en höjning av denna storlek gjorts vid ett och samma tillfälle. Argumentet bakom den tuffa åtstramningen är förstås att försöka få bukt med inflationen som nu inte alls ligger i linje med målet, utan snabbt fortsätter att röra sig längre och längre ifrån. Vid utgången av augusti månad låg den på 9,0% – en uppgång med en hel procentenhet från månaden innan.

Runt om i världen ser trenden likadan ut. USA:s centralbank tog tidigt täten med en aggressiv räntepolitik, liksom Norge, Storbritannien och flera andra länder. Även Europeiska Centralbanken ECB har, efter en lång tids avvaktande, påbörjat en åtstramning av ekonomin. Några undantag finns också, bland annat med Turkiet och Japan som tvärtom emot de flesta andra hittills har lämnat räntan oförändrad – eller i det ena fallet till och med sänkt det.

Ur ett valutahandelsperspektiv kan olika strategier komma att få olika effekt på de olika ländernas valutakurser. Vilken utveckling kan vi till exempel vänta oss i USD, EUR, NOK och GBP framöver – och hur ser det ut för japansk yen och turkiska liran med de trendbrytande åtgärder man vidtagit där?

USD går som tåget i spåren av Fed:s kraftiga höjningar

Amerikanska centralbanken förutsåg tidigare än många andra åt vilket håll ekonomin barkade, och blev tillsammans med Norges Bank en av de första centralbankerna att skrota de stödåtgärder som infördes under pandemin. Upprepade räntehöjningar har därefter genomförts, inklusive tre trippelhöjningar om 0,75 punkter.

Effekten på den amerikanska dollarn har varit tydlig. Valutan har stigit kraftigt i värde mot mer eller mindre alla andra valutor. Valutaparet EUR/USD passerade nyligen paritet och har nu en kurs på endast 0,98. För svenska kronan har det gått än mer utför mot USD. Växelkursen för USD/SEK är i skrivande stund uppe på rekordhöga 11,07 kronor.

Dollarns prisrally kan inte enbart tillskrivas räntehöjningar, även om det är en starkt bidragande orsak. Som en klassisk safe haven-tillgång är det också en valuta många vänder sig till när det är oroligt i världsekonomin överlag. Som läget ser ut nu talar det mesta för att USD kommer vara fortsatt stark ett tag till.

ECB sena på bollen – euron släpar efter mot dollarn

Europeiska centralbanken var betydligt senare med att höja räntan än både USA, Norge, Sverige och Storbritannien. Detta trots att inflationen i unionen redan före sommaren steg till högsta nivån på flera decennier. Sent omsider kom så den första höjningen om 0,5% i somras, och banken gav tydliga besked om att fler höjningar var att vänta under återstoden av 2022. I början av september höjde man de tre olika styrräntorna med 0,75%.

Trots detta är det fortsatt tungt mot USD. Euron tappar fortsatt och är nu under 1,00. I dagsläget står kursen för EUR/USD i 0,98. Mot valutor som SEK, NOK, TRY och även GBP går trenden emellertid åt ett annat håll. Svenska kronan har tappat kraftigt mot euron det senaste året, trots att Riksbanken varit både snabbare och tuffare med räntan under 2022. Även NOK har försvagats mot EUR, om än mindre markant än SEK, samt det brittiska pundet.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel, aktiehandel och kryptohandel under samma tak. Med låga avgifter och grym plattform. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


GBP tappar mot både USD och EUR

Bank of England följer trenden med räntehöjningar, men oro för en stundade recession sätter hård press på det brittiska pundet. Nyligen sjönk kursen mot den amerikanska dollarn till den lägsta på hela 37 år. Bara under de senaste tolv månaderna har kursen för GBP/USD gått från 1,37 till 1,14 – och mycket tycks peka på att utvecklingen kommer att fortsätta åt samma håll ett tag till. Skenande priser på mat och bränsle och en energikris likt den vi har i Sverige, har slagit hårt mot tillväxten i landet.

Stort tapp för NOK mot USD – något lindrigare mot EUR

Norge var liksom USA tidiga med att höja styrräntan efter pandemin. Till skillnad från SEK har norska kronan backats en del av utvecklingen på oljemarknaden, men likväl har valutan tappat en hel del mot den amerikanska dollarn. Inte riktigt lika mycket som den svenska kronan, men ändå betydligt. Mot euron har det sett bättre ut. En viss försvagning har skett under det senaste året, men fallet har inte varit lika tungt som för SEK.

Norska centralbanken väntas liksom övriga nämnda länder fortsätta med räntehöjningar tills dess att inflationen återgår till önskvärd nivå och ekonomin stabiliseras. Precis som Sverige, EU och Storbritannien har Norge inte utrymme att gå lika hårt fram som USA, varför en fortsatt press på NOK mot USD kan väntas.

USA står också utanför det energikrig som pågår i Europa, vilket är viktigt att ha i åtanke.

Japan och Turkiet går mot trenden

Sist men inte minst vänder vi blicken mot två länder vars valutor handlas flitigt på forexmarknaden – men där man antagit en helt annan räntestrategi. Japan, som i över 30 år varit ett lågränteland, och som långt före Sverige införde den uppmärksammade minusräntan, har hittills under 2022 hållit sin styrränta oförändrad på -0,10%. Inflationen ligger i dagsläget på 3,0%, vilket är lågt jämfört med andra länder – men den högsta nivån i landet sedan 2014.

I Turkiet skenar däremot inflationen och är just nu är uppe på 80%. I motsats till hur majoriteten av alla andra länder väljer att bemöta en sådan utveckling, sänker man emellertid räntan. President Erdogan har en helt annan syn på hur hyperinflationen ska bekämpas, men hittills har det inte gett någon annan effekt än ett ännu brantare fall för liran. På bara ett år har TRY tappat mer än hälften av sitt värde mot USD.

Hur ser möjligheterna ut i valutahandel närmaste tiden?

Mycket tyder på att USD kommer fortsätta gå starkt, inte minst givet situationen med Ryssland och de konsekvenser det framförallt innebär för Europa i fråga om höjda energi- och matpriser. Övriga länder har heller inte utrymme att vidta lika kraftiga åtgärder vad gäller räntan.

Vill du spekulera i prisutvecklingen för valutor – antingen med långa positioner om du tror på en uppgång eller med blankning om du förutspår ett tapp (exempelvis för TRY) – har bland andra Skilling ett utmärkt utbud av valutapar att välja bland. Hävstångshandel är möjligt med upp till 1:30 och du registrerar dig enkelt med BankID. Valutahandel rekommenderar att du börjar med ett demokonto, med vilket du handlar helt utan risk med fiktiva pengar under 30 dagar, för möjligheten att testa på och lära känna plattformen. Bli kund hos Skilling här.

För kontinuerliga nyheter om valutamarknaden – fortsätt följa Valutahandel.se.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.