fbpx

Peter från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 6 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I slutet av augusti 2021 blev Sydkorea den första stora asiatiska ekonomin som kom att höja räntorna sedan Coronavirus-pandemin började. Det var i och för sig inte större överraskning att Bank of Korea (BOK) höjde räntan, utan det var snarast förväntat, menar Valutahandel.se.

Sri Lanka var emellertid det första landet i Asien som kom att höja sina räntor. Bank of Korea höjde först sin basränta från rekordlåga 0,5 % till 0,75 %. Höjningen syftade till att hjälpa till att dämpa landets hushållsskulder och bostadspriser, som skjutit i höjden de senaste månaderna. Det är första gången som Bank of Korea har höjt sin huvudränta på nästan tre år.

Nu, ganska precis tre månader senare var det dags igen. Bank of Korea höjer räntan och skärper politiken för att stävja inflationen. Sydkoreas centralbank har höjt sin basränta för andra gången på tre månader eftersom den försöker dämpa accelererande inflation och hushållens skyhöga skulder.

Bank of Korea höjde sin referensränta på sju dagars återköpsavtal med 25 punkter till 1,00 % på torsdagen. Banken hade höjt räntan till 0,75 % från rekordlåga 0,50 % i augusti. Den sydkoreanska centralbankens beslut följde på en liknande höjningen av Nya Zeelands reservbank på onsdagen. Sugen på trading? Prova då med Plus500 (recension) som är marknadens ledande sajt för trading med KRW.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Handla KRW mot USD hos Plus500, en börsnoterad valutamäklare. Skapa ditt demokonto idag!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


En väntad höjning som spås följas av ytterligare en nästa år

Alla 34 analytiker som The Wall Street Journal undersökte inför beslutet hade förutspått en räntehöjning i november. De flesta analytiker förväntar sig att banken höjer räntan ytterligare nästa år. Detta är första gången sedan mars förra året som den sydkoreanska styrräntan har stigit tillbaka till 1-procentstrecket. Bank of Korea hade hållit sin styrränta under 1 procent för att klara av pandemins ekonomiska effekter.

“Vi måste normalisera räntorna som hade sänkts alltför mycket, med tanke på en förbättring av de ekonomiska förhållandena”, sade BOKs guvernör Lee Ju-yeol och tillade att inflationstrycket från utbudssidan expanderar till efterfrågesidan, i en onlinepresskonferens efter beslutet.

“Jag tror inte att vi kan utesluta möjligheten av en höjning under det första kvartalet (2022), även om beslutet beror på den ekonomiska situationen,” sade Lee på frågan om centralbanken kan avstå från att höja räntorna inför presidentvalet i mars.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Trading med KRW? Plus500 är den bästa sajten. Skapa ett demokonto nu!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Inga överraskningar men vad händer härnäst?

Det fanns en enhällig förväntning på att BoK skulle höja räntorna vid detta möte. Vid det föregående mötet när räntorna lämnades oförändrade gav BoK:s guvernör Lee en ganska trubbig signal om att en räntehöjning var trolig vid detta möte i avsaknad av någon förändring i Koreas omständigheter under den mellanliggande månaden. Man kan argumentera om hur mycket som har förändrats sedan dess, men uppenbarligen var det ingen som tyckte att saker och ting var tillräckligt annorlunda för att motivera att lämna räntorna ifred igen.

Mycket kommer nu att hänga på guvernör Lees ord på presskonferensen, men tillsammans med räntebeslutet noterade uttalandet att inflationen skulle bli högre än väntat i år på 2,3 % och 2 % 2022. Detta verkar fortfarande vara i underkant. Inflationen bör stiga igen med publiceringen av november KPI-data nästa vecka, vilket sannolikt visar att inflationen stiger till 3,5 % jämfört med 3,2 % för närvarande. Utan en stor korrigering av decembers data borde inflationen för helåret 2021 klara sig med 2,4 %. Och även om den borde glida lägre fram till 2022, ser mångaatt den ligger i genomsnitt över BoK:s prognoser på mer som 2,3 % för helåret.

Kredit till hushållen YoY%

Vissa tecken på att excesser minskar

Trots förväntningar på en högre inflation än vad BoK förväntar sig, finns det lite i prisdata som tyder på samma sorts ihållande priser, eller utveckling av en löne-prisspiral som vissa kanske hävdar pågår i USA. Och även om BoK:s arbete förmodligen inte är klart ännu, tror vi inte att det kommer att behöva höja räntorna mycket ytterligare denna cykel.

Att försöka slå fast en neutral ränta för nominella styrräntor är lite som att försöka fästa en svans på ett rörligt mål. Den neutrala kursen stiger i takt med att återhämtningen pågår. Frågan vi behöver ställa oss är, vid vilken tidpunkt kommer stigande räntor och den återhämtande ekonomin att hamna i ett tillstånd där räntorna varken stimulerar eller trycker ned aktiviteten.

En viktig faktor i denna beräkning är den mycket höga nivån på hushållens skuldsättning i Sydkorea. På inte mycket mindre än 200 % av hushållens inkomster är hushållens skuldsättning hög i alla jämförelser, internationell eller historisk. Det är också helt klart en faktor som ligger bakom den mycket snabba ökningen av bostadspriserna i Korea – något som ibland har oroat medlemmar av BoK och den koreanska regeringen. Kostnaderna för skuldtjänst har redan stigit till cirka 13 % av hushållens inkomster, och dagens räntehöjning kommer att ta dem ännu högre. Och de är redan högre än vid något tillfälle detta årtusende – så de borde börja bita snart.

Hushållens kredittillväxt visar redan några trevande tecken på att avta, även om den årliga tillväxttakten fortfarande är obehagligt hög. Och även om det är mycket tidiga dagar finns det också tecken på att den årliga bostadspristillväxten kan börja toppa på vissa platser.

Att hitta rätt nivå av räntor för att långsamt föra tillbaka dessa överskott till ett hanterbart intervall är inte en lätt uppgift, men ett långsamt tillägg av ytterligare 50 bp tillsammans med en signal om att detta kan vara slutet skulle kunna leverera rätt mix, ge eller ta de udda 25bp här eller där. Vi ser en topp för räntor på 1,5 %, bara 50 punkter högre än dagens nivå. Tidpunkten är svårare att ringa. Det kanske inte kommer igenom helt förrän 2023.

Koreanska bostadshuspriser YoY%


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.