fbpx

Ludvig från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 29 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Brittiska pundet stiger mot USD efter besked om högre inflation i Storbritannien i februari parallellt med amerikanska centralbankens duvaktiga räntebesked. Anspänningen är nu stor inför Bank of Englands nästa räntebesked, vilket – om det blir en dubbelhöjning – kan komma att ge pundet ytterligare en skjuts uppåt.

Valutahandel med GBP/USD har visat en stadigt uppåtgående trend under den senaste månaden. För 30 dagar sedan kostade 1 amerikansk dollar 1,20 brittiska pund – idag är kursen uppe i 1,23, den högsta på omkring 2 månader. Innevarande vecka har dels brittiska inflationssiffror från februari varit av intresse, liksom det nya räntebeskedet från Fed samt Bank of England sammanträde som äger rum idag.

Givet de senaste inflationsmätningarna som visade en uppgång i februari jämfört med januari, spår många att den brittiska centralbanken kan komma att höja räntan med 0,50% idag. Ett beslut som i sådana fall skulle kunna bidra till ytterligare uppgång i valutaparet GBP/USD.

Storbritanniens inflation ökade med 0,3% i februari

Precis som i Sverige tycks inflationen ha letat sig djupare in i den brittiska ekonomin än vad hittills genomförda räntehöjningar och andra åtstramningar verkar kunna rå på. I januari landade årstakten för inflationen på 10,1% – en dubbelsiffrig kalldusch som manade fram en höjning av styrräntan på 0,50% – från 3,5% till 4,0% – i början av februari. Höjningen blev den tionde raka sedan i fjol.

Trots att räntenivåerna nu är på sin högsta nivå sedan finanskrisen 2008 tycks åtgärderna emellertid inte vara tillräckliga. Ny statistik för februari visade på en ökning av inflationen i februari – från 10,1% till 10,4%. Beskedet har lett till ökad anspänning inför BoE:s sammanträde idag torsdag, där många väntar sig att banken kan besluta om ytterligare en dubbelhöjning för att få bukt med utvecklingen.

Upptäck valutahandel hos EU-reglerad mäklare med låga avgifter och grymma villkor – testa AvaTrade!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla hundratals tillgångar och välj mellan flera olika plattformar. Upptäck AvaTrade du med!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Duvaktigt räntebesked från Fed i spåren av bankkrisen

Utöver det brittiska räntebeskedet den här veckan har även den amerikanska centralbanken meddelat fortsatta åtgärder. Igår fattade Fed beslut om att höja styrräntan i USA med 0,25% – ett besked som låg hyfsat i linje med marknadens förväntningar. Före de senaste veckornas bankkaos prognostiserade somliga att Fed eventuellt skulle välja att ta i lite mer den här gången med en dubbelhöjning av räntan, men efter att flera banker kraschat är oron för en ekonomisk kollaps stor och man behöver ta en mer varsam väg framåt.

Vilken effekt gårdagens enkelhöjning får återstår att se kommande veckor. Även i USA är inflationen fortsatt hög, och den amerikanska jobbmarknaden har visat sig betydligt mer motståndskraftig mot åtstramningarna än vad man först hade väntat sig.

Varför stiger GBP mot USD just nu?

Duvaktiga förväntningar på Fed jämte mer hökaktiga sådana på Bank of England har bidragit till en uppgång i valutahandel med GBP/USD den senaste månaden. Jämfört med i höstas, då pundet först sjönk nära paritet men sedan hämtade tillbaka rejält, har uppgången under 2023 såväl som den senaste månaden varit mer återhållsam – men trenden pekar likväl uppåt. Lägre räntehöjningar i USA, eller måhända inga alls om banksektorn fortsätter krisa, leder till avsvalnat intresse i dollarn, medan GBP blir desto mer lockande med en högre ränta som ger högre avkastning för investerare.

Vilka är utsikterna för valutahandel med GBP/USD just nu?

Blir det brittiska räntebeskedet som förväntat, med en höjning på 0,5%, kan den uppåtgående trenden i GBP/USD sannolikt fortsätta. Gårdagens besked från Fed var relativt väntat och redan inprisat av marknaden, men skulle Bank of England avvika från prognosen om en dubbelhöjning idag kan mer volatilitet eventuellt vara att vänta. Blir det till exempel en höjning om endast 0,25% kanske kursen för GBP/USD tappar lite styrka.

Hittills har Storbritannien varit mer eller mindre förskonade från bankkrisen som till viss del har spillt över från USA till Europa, varför utrymmet för en större räntehöjning också kan bedömas vara större. Samtidigt finns förstås en oro för att även brittiska banker ska drabbas och sätta ekonomin i än mer gungning. Än har det dock inte hänt, och det i kombination med att inflationen ökade i februari, efter ett par månader med nedgång, gör förväntningarna på en dubbelhöjning rimliga. Står BoE fast vid tidigare prognoser om att inflationen kan komma att sjunka ganska snabbt under våren och sommaren 2023, främst till följd av lägre energipriser, kanske man emellertid nöjer sig med att höja 0,25% idag istället.

För dig som vill handla GBP/USD, eller som har öppna positioner i valutaparet, är dagens räntebesked från BoE givetvis något att hålla koll på. Hos valutamäklare som Valutahandel kikat in hos syns en relativt jämn fördelning mellan köp- och säljpositioner i valutaparet GBP/USD. I snitt är drygt 50% långa positioner just nu.

För trygg handel med GBP/USD och andra valutapar till snäv spread och med grymma villkor – öppna konto hos Skilling nu. Registrering sker snabbt och säkert med hjälp av BankID och du kan vara igång på bara någon minut.

På våra valutasidor om USD och GBP kan du läsa mer om respektive valuta och se livekurser i realtid.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tryggare valutahandel på världens bästa tradingplattform för CFD-trading. På webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.