fbpx

Petter från Kungsholmen

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 37 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Brittiska pundet tappar kraftigt mot den amerikanska dollarn och är nu nere på sin lägsta nivå på 37 år. Med en haltande tillväxt och rekordhög inflation i Storbritannien ser utsikterna för GBP tveksamma ut en tid framöver. Fortsätter utvecklingen åt samma håll ser paritet i GBP/USD ut att kunna nås inom kort, förutspår ett flertal analytiker som Valutahandel.se talat med.

Europas energikris och de högre priserna på allt från mat till bränsle slår hårt även mot Storbritannien. Tillväxten halkar efter, oro för en recession växer och landet vars valuta en gång i tiden var världens största före USD, tappar nu värde i snabb takt. Inte minst mot den amerikanska dollarn, där kursen gått från 1,37 till dagens 1,06-1,07 på bara ett års tid. En eventuell paritet är nära förestående – och inatt var kursen faktiskt kort nere och vände på 1,035.

Men hur ser utsikterna ut framgent? Är den marginella ökningen mot USD från inatt bara ett tillfälligt trendbrott, eller kan den senaste tidens dystra utveckling för GBP vara på väg att vända? Låt oss kika närmare på hur förutsättningarna för GBP ser ut – och varför värdet dalat som det gjort.

Energikris, inflationsstegring och skattesänkningar bakom fallet

Pundets kraftiga tapp mot dollarn kan framförallt härledas till tre saker – energikrisen som råder i Europa, en stigande inflation samt nyligen införda skattesänkningar. Likt Sverige har Storbritannien drabbats av såväl skyhöga elpriser som kraftigt höjda priser på bränsle till följd av Rysslands krig mot Ukraina. Priser som utlöst stora demonstrationer runt om i landet och för vilket, i synnerhet elen, det finns en stor oro inför de kallare vintermånader som ligger framför.

De höjda priserna på el och bränsle har tillsammans med det faktum att levnadskostnaderna generellt har ökat rejält, bidragit till en inflation högre än på flera decennier. Att leva och bo i Storbritannien har blivit väsentligt dyrare. Många tvingas leva mer sparsamt och dra ned på sina utgifter, vilket i sin tur leder till mindre konsumtion och en avstannad ekonomiskt tillväxt.

I ett försök att vända den nedåtgående spiralen beslutades nyligen om betydande skattesänkningar, på finansminister Kwasi Kwartengs initiativ. Skattesänkningarna införs tillsammans med subventionerade elkostnader i ett åtgärdspaket som av många kallas för en radikal ekonomisk chansning som i praktiken innebär ökad finansiell stimulans i en redan överhettad ekonomi. Många är oroliga för den ekonomiska utvecklingen i landet, men ser även en risk med att Kwartengs strategi kan urholka de statliga finanserna och på sikt göra landet djupt skuldsatt.

Handla valutor tryggt, säkert och med bra villkor – testa Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel, aktiehandel och kryptohandel under samma tak. Med låga avgifter och grym plattform. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Subventionerad energi väntas kosta 150 miljarder pund

De nyligen beslutade skattesänkningarna innefattar bland annat en sänkning av inkomstskatten samt stämpelskatten för fastigheter. Syftet är att lätta på det ekonomiska trycket för de brittiska medborgarna och förhoppningsvis kunna ge tillväxten en välbehövlig skjuts – men en oro för effekten det får på landets ekonomi som helhet finns. Särskilt när man samtidigt sjösätter ett enormt stödpaket för energiförsörjning. Totalt väntas statens subventioner för elkostnader till privatpersoner och företag kosta omkring 150 miljarder GBP. Under de första sex månaderna beräknas notan landa på drygt 60 miljarder GBP.

Ökade statliga utgifter i kombination med minskade intäkter får nu oron att stiga för huruvida den brittiska statskassan kommer räcka till, och effekten syns direkt på pundet. Kort efter att Kwarteng i förra veckan informerat om skattesänkningarna och stödpaketet för elen, sjönk pundet till en ny rekordlåg nivå. Inte sedan 1985 har kursen mot dollarn varit så svag som den är nu.

Stor sell-off av statsobligationer

Som en del i Kwartengs riskfyllda ekonomiska plan kommer staten att sälja av en hel del obligationer – så kallade gilts – för att kunna finansiera de åtgärder som är planerade. UK Debt Management Office utökade nyligen den planerade obligationsförsäljningen för 2022-23 från drygt 62 miljarder pund, till hela 193,9 miljarder.

Hur påverkas GBP av räntehöjningarna?

Bank of England har liksom centralbanker världen över antagit en åtstramande räntepolicy i försök att få ned inflationen. Normalt sett har räntehöjningar en positiv effekt på en valuta, men med skattesänkningarna, stödpaketet för elkostnader och det faktum att staten säljer av statsobligationer för enorma summor blir effekten en helt annan. Något som i sin tur skickar stora varningssignaler för den brittiska ekonomins kondition, enligt bland andra högt ansedda finansförvaltaren Mike Riddell på Allianz Global Investors.

Riddell menar att förtroendet för den brittiska ekonomin och sterlingpundet som stark valuta, kan ta rejäl skada när man sjösätter omfattande stödpaket för ökad ekonomisk stimulans, samtidigt som man har en rekordhög inflation.

I dagsläget ligger den brittiska styrräntan på 2,25%, efter den senaste höjningen med 50 punkter. Marknaden hade förväntat sig en höjning på mellan 0.75-1% och det var en klar besvikelse från valutamarknaden att räntan endast höjdes med 0.5%.

IMF varnar Storbritanniens regering

Sällan har en ny regering åstadkommit så mycket negativ publicitet på så kort tid, även om Storbritannien är landet i världen där man troligen granskas mest och hårdast av landets tidningar och skvallerpress. Efter att drottningen gick bort (Valutahandel beklagar och sörjer med britterna), så har den nya regeringen endast suttit en dryg vecka vid maken. Det skulle inte gå många dagar innan IMF gick ut med följande varningsord:
“Med tanke på det förhöjda inflationstrycket i många länder, inklusive Storbritannien, rekommenderar vi dock inte stora och oriktade finanspolitiska paket i detta skede, eftersom det är viktigt att finanspolitiken inte fungerar tvärs över penningpolitiken. IMF flaggade också för att skattesänkningar för rika kommer att öka ojämlikheten. Båda skattesänkningar och stora kvantitativa lättnader under en period av ekonomisk nedgång och skyhög inflation (över 10%) är helt motsats vad man bör göra enligt skolböckerna för att få bukt med inflationen och för att förbättra de ekonomiska intäkterna. Valutahandel.se blev minst sagt chockerade av de många misstagen som begåtts under den nya regeringen.

Till sitt försvar så kan det bli så att Kwarteng och Truss skattelättnader kan behålla mer från investmentbankerna och mäklarfirmorna, efter att bonustaket i finanssektorn tagits bort. Detta är en EU-regel som infördes 2014, vilken begränsar de anställdas bonus i finanssektorn till dubbla årslönen.

Vad säger centralbankerna i Sverige och Storbritannien?

Den svenska riksbankens penningpolitiska rapport från september 2022 medger att räntebanan har höjts något, för att toppa omkring 2.75% någon gång under 2023.

BoE har en valutakorg som de jämför sig med. Botten för valutakorgen, dvs pundet bör bli som svagast, under mitten av 2023 enligt Bank of Englands prognoser. Som ifall den inte vore svag nog redan? Toppen på 2008 på 2.02 USD för 1 pund är sedan länge glömd. Nu är partitet mot dollarn det främsta målet som man försöker hålla. Med skyhög inflation (över 10%) så har man ändå ansett att det behövs spenderas 65 miljarder pund på gilt* (stadsskulder), inte minst för att rädda pensionerna som annars riskerade att 90% av pensionerna gick upp i rök. Som tur är så ligger Storbritanniens statsskulder åtminstone i pund och inte i dollar eller euron som många andra länder har. Så en försvagad växelkurs är därmed mest ett problem för utländska investerare, som tycks fly brittiska stadsskulder för närvarande.

*Vad är en gilt? En gilt är en brittisk regeringsskuld i pund sterling, utgiven av HM Treasury och noterad på London Stock Exchange.

Bank of England själva varnade även under onsdagen (28/9, 2022) för “betydande risk för den finansiella stabiliteten i Storbritannien”, efter kaoset på marknaden för statsskulder. Avsevärt mer än vad som skulle “sparas” till skattebetalare, har nu gått upp i rök efter att BoE fått stödköpa statsskulder för 65 miljarder pund i några veckor, vilket är ett svaghetstecken som kan ytterligare minska förtroendet för landet och i synnerhet dess valuta.

Valutahandel med GBP – hur ser utsikterna ut?

Allt medan pundet har förlorat mark har den amerikanska dollarn gått desto starkare. Valutan har stärkts mot såväl GBP som EUR och mer eller mindre alla andra valutor under 2022 när många sökt en trygg hamn i de oroliga tider som råder. Feds räntestrategi, med flertalet stora och snabba höjningar efter varandra, har också bidragit till ökade placeringar i USD. Åtgärderna började i slutet av sommaren ge resultat på inflationen, som i augusti sjönk 0,6%, men Fed har varit tydliga med att fler höjningar är att vänta tills dess att man ser en långsiktig stabilisering.

Huruvida pundet nått sin botten mot dollarn, eller om vi kan vänta oss ytterligare försvagning – kanske hela vägen ned till paritet, går förstås inte att säga säkert. Det mesta pekar dock på att USD fortsatt kan vara den starkare parten i valutahandel med GBP och USD, och att det kan förväntas bli ännu tuffare för pundet innan det slutligen vänder. BoE förutspår som sagt en försvagning av pundet tills mitten av under 2023, då en ekonomisk nedgång väntar under hela 15 månader – allt utifrån BoE prognoser.

Vill du handla GBP – antingen med långa positioner eller om du vill blanka – är CFD-trading ett smidigt alternativ, så länge du handlar riskmedvetet. Med CFD:er spekulerar du i prisutvecklingen för GBP/USD (eller annat GBP-valutapar) utan att äga de underliggande tillgångarna, och kan utnyttja hävstång för att kunna ta större positioner. Handel med CFD:er och hävstång är emellertid förenat med ett stort risktagande, så det är viktigt att du är ordentligt påläst innan. Se gärna vår guide om CFD-handel här.

För att prova valutahandel helt utan risk och utan handel med riktiga pengar rekommenderar vi att du startar med ett demokonto innan du går live. Här kan du bli kund hos Skilling och testa ett demokonto helt gratis och helt riskfritt under 30 dagar.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.